Ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο, μαζί με τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πρώτη στιγμή, κεντρικά ερωτήματα του σκανδάλου των υποκλοπών παραμένουν αναπάντητα από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει επιλέξει τον δρόμο της συγκάλυψης. Δεν εξηγείται αλλιώς η πεισματική άρνησή της να δώσει εξαρχής μια ξεκάθαρη απάντηση στο κυρίαρχο ερώτημα που απασχολεί εύλογα την κοινή γνώμη: Τι εθνικώς ύποπτο και απαράδεκτο έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να γίνει στόχος παράνομης παρακολούθησης από την ΕΥΠ;
Εντωμεταξύ οι διαδοχικές αντιφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργούν ολοένα και περισσότερα ερωτηματικά. Πώς είναι δυνατόν σύσσωμη η ΝΔ να ισχυρίζεται παντοιοτρόπως ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη όταν την ίδια στιγμή ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, Γ. Γεραπετρίτης, αλλά και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έχουν δηλώσει πως δεν γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους η ΕΥΠ προέβη στην παγίδευση του κ. Ανδρουλάκη; Πώς τον καλούν, τότε, για ενημέρωση; Και εγκαλείται, μάλιστα, που δεν δέχεται να ενημερωθεί εξωθεσμικά και ανεπίσημα.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υφίσταται για να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Ως αρχιτέκτονας και εκτελεστής παρακρατικών μεθοδεύσεων με τη βοήθεια έμπιστων ανθρώπων του, ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την μετατροπή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε δικό του μαγαζί για να παρακολουθεί προς ίδιον όφελος πολιτικούς του αντιπάλους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ενδεχομένως και εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Η προσπάθεια του καθεστώτος Μητσοτάκη να κουκουλώσει το σκάνδαλο, επενδύοντας στην τοξικότητα, τα ψέματα και σε ανυπόστατους συμψηφισμούς, είναι μια επικίνδυνη επιλογή που βλάπτει πρωτίστως την χώρα και την ίδια τη δημοκρατία. Η συνειδητή επιλογή δε, του πρωθυπουργού να καταφύγει στη συνωμοσιολογία φανερώνουν τον πανικό του και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Η ανάσυρση θεωριών της ακροδεξιάς που ανήκουν σε άλλες εποχές, περί «εξωτερικού δακτύλου» και «εσωτερικών εχθρών της πατρίδας» είναι το τελευταίο χαρτί του Κυρ. Μητσοτάκη στον επικίνδυνο κατήφορό του πριν την πτώση.
Απ ‘ότι φαίνεται δεν μπορεί να δεχτεί το γεγονός ότι είναι, πλέον, πολιτικά τελειωμένος και ένας πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Ενώ δεν αντιλαμβάνεται, επίσης, ότι για την πλειοψηφία της κοινωνίας δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, αλλά και ο πρωθυπουργός της ακρίβειας, των ανισοτήτων, των φουσκωμένων λογαριασμών και της αισχροκέρδειας των καρτέλ, της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας.
Το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει μόνο εθνική διάσταση όμως, αλλά και ευρωπαϊκή. Διότι μιλάμε για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, η υπεράσπιση των οποίων δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι a la carte. Αναρωτιέμαι εάν οι παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων ευρωβουλευτών συμβαδίζουν με τον ‘’ευρωπαϊκό τρόπο ζωής του κυρίου Σχοινά. Αρνητική εντύπωση προκαλεί, επίσης, η σιγή ιχθύος της Προέδρου της Κομισιόν. Στα θέματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας, η ευαισθησία της κας Φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως είναι επιλεκτική και εξαντλείται στην Ουγγαρία του Όρμπαν και την Πολωνία του Μοραβιέτσκι, όχι σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα του Μητσοτάκη.
Μπορεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο η ΝΔ να έχει την πλειοψηφία και να πασχίζει να το κουκουλώσει με την συνδρομή των φιλικών της Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι δυνάμεις της συγκάλυψης είναι μειοψηφία. Με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου. Ήδη με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και με τους Φιλελεύθερους του Μακρόν, έχουμε διαμορφώσει μια συγκλίνουσα πορεία και έναν κοινό βηματισμό δράσεων.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί, με την δική μας επίμονη προσπάθεια, εκτιμώ πως θα καταφέρουμε να βάλουμε το θέμα των παρακολουθήσεων στην ατζέντα της επόμενης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου. Αναμφίβολα, ένα σημαντικό θετικό βήμα ήταν και η απόφαση που πάρθηκε αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή (‘’PEGA”) που έχει συσταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για τις παρακολουθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ειδική ακρόαση με αποκλειστικό θέμα τις υποκλοπές στην Ελλάδα, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να σταλεί διακομματική αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα με σκοπό την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, κινούνται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καθώς η διεθνής κατακραυγή και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Το προφίλ του δήθεν φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και ‘’Έλληνα Μακρόν’’ που επιμελώς είχε καλλιεργήσει ο ίδιος, δεν γίνεται πλέον πιστευτό ούτε μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία