Macro

Δημήτρης Παπαδημούλης: Πρωτιά και προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής

Για μια ακόμη φορά ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, αποκαλυπτικό των πρακτικών του καθεστώτος Μητσοτάκη και ενοχλητικό για το Μέγαρο Μαξίμου, αποσιωπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ. Η πρόσφατη συζήτηση-κόλαφος για την χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου», είχε ελάχιστη προβολή, κυρίως μέσα από τις θλιβερές και συνωμοσιολογικές τοποθετήσεις των ευρωβουλευτριών της ΝΔ, Βόζεμπεργκ και Ασημακοπούλου, περί μιας δήθεν «κεντροαριστερής κλίκας στο Ευρωκοινοβούλιο που παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Ούτε μάγοι είμαστε, ούτε μπορούμε οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να «κινήσουμε τα νήματα» βάζοντας την μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν!, να επικρίνουν σφόδρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια σειρά από κεντρικά για τη δημοκρατία ζητήματα: από την διάβρωση του κράτους δικαίου και το έλλειμμα πλουραλισμού στα Μέσα Ενημέρωσης, μέχρι την καταβαράθρωση στην ελευθερία του Τύπου. Τελειώνοντας την ομιλία της και μιλώντας στα ελληνικά, η Ολλανδή κεντροδεξιά ευρωβουλεύτρια της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν (Renew Europe), Σόφι ιν’τ Βελντ, η οποία έχει οριστεί ομόφωνα εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αρμόδια Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών PEGA, ανέφερε και μάλιστα μιλώντας στα ελληνικά, ότι «το θέμα δεν είναι να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά όλοι μαζί να υπερασπίσουμε την δημοκρατία. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στις αρχές αυτές».
 
Κι εδώ δυστυχώς, έχουμε με υπογραφή και ευθύνη Μητσοτάκη, έναν πρωθυπουργό που όταν πάει στις Βρυξέλλες «πουλάει κεντροδεξιό λούστρο» και «προφίλ σύγχρονου φιλελεύθερου ηγέτη», ενώ στην Ελλάδα έχει επιβάλλει με την συνέργεια Predator και ΕΥΠ, τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και την δολοφονία χαρακτήρων όσων του κάνουν κριτική, ακόμα και μέσα από το κόμμα του. Ένα καθεστώς που με τις μεθόδους που εφαρμόζονται, θυμίζει έντονα Ανατολικογερμανική Στάζι.
 
Απέναντι στην προπαγάνδα της ΝΔ ότι δήθεν δυσφημούμε τη χώρα, εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απαντάμε θεσμικά και με καθαρές κουβέντες: Την Ελλάδα την δυσφημούν όσοι παραβιάζουν τη δημοκρατία, τσαλακώνουν το κράτος δικαίου, κουρελιάζουν τις ελευθερίες των πολιτών και δημιουργούν φόβο. Όχι όσοι ζητούν διαφάνεια και δημοκρατία. Είναι πλέον προφανές ότι με τις πρακτικές του ο Κυρ. Μητσοτάκης μας απομακρύνει από τα δημοκρατικά πρότυπα μιας δυτικής ευρωπαϊκής χώρας: Από το ‘Μένουμε Ευρώπη’ έχουμε πάει στο ‘Μένουμε Ανατολική Ευρώπη.
 
Τόσο για την χώρα όσο και για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Χρειαζόμαστε μια άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό. Ενόψει των επικείμενων εκλογών της απλής αναλογικής, αυτή είναι η κεντρική μας επιδίωξη. Μπορεί να παίζουμε εκτός έδρας, με κόντρα άνεμο και με πουλημένο διαιτητή -την πλειοψηφία των ΜΜΕ- αλλά ο στόχος μας είναι απολύτως εφικτός. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Και θέλουμε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Και θέλουμε την πρωτιά για να είναι αυτή η κυβέρνηση προοδευτική.
 
Ας είμαστε ρεαλιστές, το πρώτο κόμμα έχει και τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Εμείς διεκδικούμε την πρωτιά όχι ‘για να τα πάρουμε όλα’. Απευθύνουμε έκκληση για συγκλίσεις μετά τις εκλογές με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που σήμερα είναι ανταγωνιστές μας. Για την Ελλάδα, το σύστημα των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων είναι η μεγαλύτερη μάστιγα. Το σύστημα ‘πάρτα όλα’ για το πρώτο κόμμα, οδηγεί στην έλλειψη ελέγχων, στον περιορισμό της διαφάνειας, στην αύξηση της διαφθοράς και στα σκάνδαλα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι και το σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια.
 
* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία