Βίντεο

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διεκδικούμε τη νίκη και την πρωτιά

 
Συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του OPEN «Τώρα Μαζί» (Ευλ. Ρέβη, Γ. Σιαδήμας), παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
 
Προσκεκλημένος στο πάνελ μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας και για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
 
Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διεκδικούμε τη νίκη και την πρωτιά – Χωρίς αυτή δεν υπάρχουν ούτε οι αριθμητικές ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις για να φύγει ο Μητσοτάκης και για να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας
 
«Κακά τα ψέματα, το πρώτο κόμμα έχει και τον πρώτο λόγο. Διεκδικούμε τη νίκη και την πρωτιά. Εάν ο λαός στην κάλπη δώσει την εντολή να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να πάψει να είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, πράγμα που ζητά όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Ανδρουλάκης και ο Βαρουφάκης και ο Κουτσούμπας, τότε θα αξιοποιήσουμε αυτή την εντολή του ελληνικού λαού για να την κάνουμε πράξη. Με τη νίκη και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να κάμψουμε τις αντιρρήσεις του κου Ανδρουλάκη, του κου Βαρουφάκη και του κου Κουτσούμπα.
 
Αυτά που λέει ο κος Γεραπετρίτης δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ευρωπαϊκή εμπειρία: 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας, έχουν αναλογικά συστήματα και τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα την οποία χρεοκόπησαν αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις, με κύρια ευθύνη της ΝΔ».
 
Ούτε το εμπόριο φόβου, ούτε το εμπόριο τοξικότητας με την τοποθέτηση της κας Αγαπηδάκη, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: Με υπογραφή Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία των νέων, 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, η μόνη χώρα που μειώθηκε η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού και μία από τις δύο χώρες του ΟΟΣΑ με μείωση στους πραγματικούς μισθούς
 
«‘Ας αφήσουμε τους μπαμπούλες’, δεν υπάρχει περίπτωση σε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών. Ούτε το εμπόριο φόβου, ούτε το εμπόριο τοξικότητας με την τοποθέτηση της κας Αγαπηδάκη, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, η οποία έχει διακριθεί για τα υβριστικά της σχόλια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: Με υπογραφή Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία των νέων, 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, μία από τις δύο χώρες του ΟΟΣΑ με μείωση μετά από τέσσερα χρόνια των πραγματικών μισθών, η μόνη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που μειώθηκε η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού.
 
Επίσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η Ελλάδα είναι στις πέντε χώρες της ΕΕ με κίνδυνο διαφθοράς. Την εικόνα που έδωσε ο κος Γεραπετρίτης δεν την βλέπουν στην τσέπη τους και στο σπιτικό τους ούτε οι ψηφοφόροι της ΝΔ, γι’ αυτό και θα φάνε μαύρο στις εκλογές όσο και να τους προπαγανδίζουνε!
 
Με τη φόρα που έχει πάρει η ΝΔ, μέχρι τις εκλογές θα πει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 200 δις! Ο κος Σταϊκούρας είχε πει 22 δις, μετά ο κος Μητσοτάκης είχε πει 47 δις, ο κος Σκέρτσος σε χρόνο ρεκόρ τα μέτρησε 83 δις. Ας αφήσουμε τα παραμύθια και τις ψευτιές».
 
Καθαρές κουβέντες: Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κάλπη της 21ης Μαΐου, θα πάει πολύ καλύτερα απ’ ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
 
«Όπως έγινε και τον Σεπτέμβριο του 2015 που μας έδιναν στα ίσα με τη ΝΔ και τελικά κερδίσαμε με 7 μονάδες διαφορά. Αλλά και το 2019, που ακόμη και τα exit polls μας έδιναν 25% και δυο-τρεις ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης και την καταμέτρηση, ο αείμνηστος Νικολακόπουλος αναπροσάρμοσε την πρόβλεψη των exit polls, εκεί που τελικά ‘κάθισε’ το αποτέλεσμα στο 31,5%. Κρατήστε αυτό το βίντεο για το βράδυ των εκλογών: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει πολύ καλύτερα απ’ ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις».
 
Ο αντι-φασισμός και ο αντι-ναζισμός να μην είναι a la carte – Η ΝΔ οφείλει να διαγράψει χθες το μέλος της που είναι δικηγόρος υπεράσπισης του Ηλ. Κασιδιάρη
 
«Μου έχει κάνει αλγεινή εντύπωση ότι η δικηγόρος του κου Κασιδιάρη που βγαίνει στα κανάλια και υπερασπίζεται τον ίδιο και το κόμμα του και καταγγέλλει την ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή είναι μέλος της ΝΔ. Επειδή ο κος Γεραπετρίτης ‘πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, λέω ότι είναι προσχηματικό να αναφέρουμε ότι ‘δεν τρέχει τίποτα, δικηγόρος του είναι και τον υπερασπίζεται’. Απαιτώ στο όνομα του αντιφασισμού που μας ενώνει, τη διαγραφή από τη ΝΔ αυτής της κυρίας χθες.
 
Ο αντιφασισμός και ο αντιναζισμός μας να μην είναι a la carte. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνεργάτης του κου Βορίδη ηγείται ως επικεφαλής ενός άλλου ακροδεξιού κόμματος με φασιστικά χαρακτηριστικά. Είναι αλήθεια κάτι τέτοιο;»
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταθερά για λόγους αρχών απέναντι στον φασισμό και στον νεοναζισμό – Η ΝΔ δεν υιοθέτησε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η πρόταση Αλιβιζάτου και αναγκάστηκε να φέρει και μία και δύο και τρεις ρυθμίσεις και τώρα υπόμνημα λόγω της τσαπατσουλιάς της
 
«Θέλουμε τον αποκλεισμό των ναζί και φυσικά θα χαρούμε εάν το τμήμα του Αρείου Πάγου αποκλείσει το κόμμα αυτό. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση του τμήματος του Αρείου Πάγου. Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν μπορεί εγκληματικές οργανώσεις, καταδικασμένες από την ελληνική δικαιοσύνη, φορώντας την προβιά του πολιτικού κόμματος να διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών για να καταργήσουν τη δημοκρατία. Αυτό, άλλωστε, ισχύει και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε την δική του πρόταση, η οποία ήταν η υπερψήφιση της πρότασης Αλιβιζάτου. Δυστυχώς η ΝΔ δεν την δέχτηκε. Θα είχαμε μια ομόφωνη απόφαση της Βουλής, εάν η ΝΔ είχε υιοθετήσει την πρότασή μας. Δεν μας άκουσε και αναγκάστηκε να φέρει και μία και δύο και τρεις ρυθμίσεις και τώρα υπόμνημα λόγω της τσαπατσουλιάς της».
 
Στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη τις ανακοινώσεις των συλλήψεων τις κάνει η αστυνομία και όχι ο υποψήφιος βουλευτής και νυν υπουργός
 
«Οι συλλήψεις για τη δολοφονία Καραϊβάζ πρέπει να μείνουν εκτός της προεκλογικής αντιπαράθεσης και της συνήθους μικροπολιτικής. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στους 27 -και αυτό σχολιαζόταν πάρα πολύ άσχημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις διεθνείς εκθέσεις που μας κατατάσσουν 27ους στους 27 στα θέματα ελευθερίας του Τύπου- που είχε επί δύο και πλέον χρόνια ανεξιχνίαστη τη δολοφονία δημοσιογράφου.
 
Μακάρι αυτές οι δύο συλλήψεις να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της δολοφονίας έτσι ώστε και αυτοί που τον σκότωσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και αυτοί που τους έβαλαν να τον σκοτώσουν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν αυστηρά. Αυτό που πρέπει να μείνει στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, μακριά από κόλπα και μικροπολιτική, είναι αυτά που απασχολούν τους πολίτες: ακρίβεια, ανισότητες, διαφθορά, πελατειακό κράτος.
 
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη αποκλίνει στους βασικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες αλλά και σε αυτούς του κράτους δικαίου από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως και από το ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης: 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας».