Macro

Δημήτρης Παπαδημούλης: Η πρόταση για ένα μεγάλο ευρωομόλογο είναι στο τραπέζι

«Η πρόταση για ένα μεγάλο ευρωομόλογο είναι στο τραπέζι – Είμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να επιταχύνουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε όλους τους τομείς – Τη Δευτέρα το έθεσα και στους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι»
 
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών 90,1 FM παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται για την Ολομέλεια του Ε/Κ.
 
«Η πρόταση για ένα μεγάλο ευρωομόλογο είναι στο τραπέζι – Είμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να επιταχύνουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε όλους τους τομείς»
 
“Απαιτείται μιας μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εν μέσω του πολέμου. Το Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε για την πανδημία, δε φτάνει. Δίπλα στην επιτάχυνση των διπλωματικών πρωτοβουλιών, στις οποίες τώρα μπαίνει και η Κίνα, χρειάζονται άμεσα μέτρα για την οικονομία και την ακρίβεια. Η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για ένα μεγάλο ευρωομόλογο θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής. Τη Δευτέρα ο ίδιος το έθεσα και στους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι. Η πρόταση έχει τη γαλλική υποστήριξη, και ελπίζω να έχει και θερμή ελληνική υποστήριξη.
 
Κάποτε που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ευρωομόλογο μας έλεγαν αιθεροβάμονες. Τώρα όμως είναι ανάγκη να δοθούν χρήματα στα κράτη-μέλη για να υλοποιηθεί μια δέσμη προτάσεων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
 
Ταυτόχρονα πρέπει και να προχωρήσει πιο γρήγορα το πρόγραμμα ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Πρέπει να συγκρατηθεί η έκρηξη της ακρίβειας, με στοχευμένες παρεμβάσεις και με μέτρα για το χρηματιστήριο ενέργειας, που σε συνθήκες πολέμου λειτουργεί σε βάρος των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν φτάνει. Χρειάζονται πιο τολμηρά μέτρα.
 
Η ΕΕ που συνήθως είναι αργοκίνητη υπό την πίεση των κρίσεων πρέπει να ξυπνάει. Τα δικά μας συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των Αμερικανών. Η Ευρώπη ως ήπειρος, ως ένωση κρατών-μελών, και σαφώς ο ελληνικός λαός, ζημιώνονται πολύ παραπάνω από τις ΗΠΑ που έχουν το δικό τους πετρέλαιο, και φυσικό αέριο και που τώρα θα το πουλάνε και υγροποιημένο σε εμάς.
 
Με βάση τα παραπάνω, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να επιταχύνουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε όλους τους τομείς. Επαναλαμβάνω λοιπόν πως χρειάζονται μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις και νέοι πόροι για αυτές. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε στο ευρωομόλογο τόσο καλύτερα. Αυτοί που δεν το θέλουν είναι οι frugals του Βορρά, που δανείζονται φθηνότερα ως κράτη μέλη”
 
 
«Άμεση εφαρμογή της μείωσης των ΕΦΚ σε καύσιμα και πετρέλαιο»
 
“Η ακρίβεια στην Ελλάδα υπήρξε και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επειδή είμαστε μια χώρα με ακριβό δανεισμό, με υψηλό δημόσιο χρέος και έλλειμμα, είναι τεράστια η ανάγκη μιας μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Ακούω αναλύσεις που λένε ότι σε λίγες μέρες στην Ελλάδα η βενζίνη θα φτάσει στα 2,5 ευρώ, αυτό δεν βγαίνει!
 
Πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα σε εφαρμογή της σύστασης της Φον ντερ Λάιεν. Τα 19 στα 27 κράτη-μέλη το έχουν κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται”.
 
 
«Σωστά ο Μητσοτάκης είπε ‘ναι’ στην πρόταση Ερντογάν να συναντηθούν – Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πρέπει να σημειωθεί ως στάση πατριωτικής ευθύνης»
 
“Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα που ακούει για το θέμα της Τουρκίας πονάει. Σαφώς και είναι απερίφραστη η καταδίκη για την εισβολή του Πούτιν στη Ρωσία, που λειτουργεί σαν τσάρος με προνομιακούς φίλους τους ακροδεξιούς της Λεπέν και του Ορμπάν, αλλά μας πονάει όταν ακούμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνεται παραβίαση συνόρων στην ΕΕ.
 
Όταν η Τουρκία μπήκε στην Κύπρο το 1974 δεν κουνήθηκε φύλλο. Και σαφώς οι ευθύνες της Χούντας στην Ελλάδα τότε υπάρχουν που άνοιξε την πόρτα. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την εισβολή Αττίλα στην Κύπρο. Όπως και τώρα δεν δικαιολογείται η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.
 
Σωστά ο Μητσοτάκης είπε ‘ναι’ στην πρόταση Ερντογάν να συναντηθούν την Κυριακή. Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι για το τί θα βγει από αυτή τη συνάντηση, αλλά η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πρέπει να σημειωθεί ως στάση πατριωτικής ευθύνης. Μακάρι να την είχαμε και εμείς αυτή τη στήριξη με τη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν μας κατηγορούσαν ότι την ανταλλάξαμε με τις συντάξεις”.
 
 
«Επιβεβλημένο να είμαστε απέναντι στον ιστορικό αναθεωρητισμό και για λόγους αρχών και εθνικού συμφέροντος»
 
“Το να είσαι δεδομένος, προβλέψιμος, βασιλικότερος του “Βασιλέως” δεν είναι σωστό. Είναι εθνικά επιβεβλημένο να είμαστε απέναντι στον ιστορικό αναθεωρητισμό και για λόγους αρχών και εθνικού συμφέροντος, γιατί αλλιώς ανοίγει η όρεξη Ερντογάν. Ο Ερντογάν παίζει πολύ πιο έξυπνα από εμάς. Αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, πουλάει στην Ουκρανία, δεν επιβάλλει κυρώσεις και τον ευχαριστεί και ο Ζελένσκι! Το ίδιο έξυπνα παίζει και το Ισραήλ, μέχρι και ο Μπάιντεν πάει στο Μαδούρο.
 
Και εμείς θα μπορούσαμε να είμαστε πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και να αποφύγουμε μια στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο. Ούτε η πλειοψηφία των Ελλήνων το ήθελε. Πρέπει πάνω από όλα να κοιτάμε πάνω από όλα το εθνικό μας συμφέρον”.
 
 
«Απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης»
 
“Δυστυχώς σε μια ενδεχόμενη ανάφλεξη ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα έχουμε συμπαράσταση ούτε από αυτούς που μας πουλάνε τα Rafale! Οφείλουμε να κινούμαστε με συνέπεια, εξυπνάδα και με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση. Η ΕΕ δεν είναι ούτε κόλαση ούτε ο παράδεισος που θα μας σώσει, είναι στίβος αντιπαράθεσης αντικρουόμενων συμφερόντων. Κι εμείς έχουμε μπροστά μας δυσκολίες, περάσαμε κρίση και μνημόνια, πανδημία, πόλεμο, μόνο μετεωρίτες δεν έχουν πέσει! Γι’ αυτό εκτιμώ ότι χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης”.
 

Δημήτρης Παπαδημούλης