Macro

Δημήτρης Παπαδημούλης: Η Κομισιόν έχει αποδεχθεί μια de facto αναστολή της εφαρμογής του Κανονισμού για το κράτος δικαίου

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) και της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού (CONT) του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού περί γενικού καθεστώτος αιρεσιμότητος για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ».
Η συζήτηση αφορούσε τον Μηχανισμό για το Κράτος Δικαίου που σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος του -ο κανονισμός, με βάση τη διοργανική συμφωνία, ισχύει και πρέπει να εφαρμόζεται από 1/1/2021- δεν έχει ουσιαστικά τεθεί σε εφαρμογή.
Την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής της DG BUDG, Gert Jan Koopman, ο οποίος αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος.
Με τη θεσμική ιδιότητα του Συντονιστή της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή BUDG και απευθυνόμενος στον Koopman, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.
Συμμερίζομαι πλήρως όσα είπαν οι δυο συνεισηγητές. Η Κομισιόν έχει αποδεχθεί στην πράξη την επανερμηνεία του συμφωνημένου Κανονισμού, παραβιάζοντας έτσι όσα έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να εφαρμοστούν και οδηγώντας σε μια de facto αναστολή της εφαρμογής του Κανονισμού!
Κλείνουμε σε λίγο ένα χρόνο από τότε που επιτεύχθηκε αυτός ο Κανονισμός, συμφωνήθηκε και είναι προϊόν και συμβιβασμού μεταξύ μας, αλλά και μεγάλης πίεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υπάρξει.
Έχουμε κάθε δικαίωμα να ρωτάμε την Κομισιόν γιατί αποδέχεται τους εκβιασμούς ορισμένων κρατών μελών*, που οδήγησαν το Συμβούλιο σε αυτή την επανερμηνεία.
Και πότε επιτέλους θα στείλει τις επιστολές που είναι έτοιμες, πότε θα ετοιμάσει τις κατευθυντήριες γραμμές και πότε θα σταματήσει αυτή την προσβλητική απέναντι στο ΕΚ στάση – να τα δίνει στους δημοσιογράφους, αυτά που έστειλε στα δυο κράτη μέλη και να μην τα κοινοποιεί στο Ευρωκοινοβούλιο; **
Κύριε Κoopman, είστε πολύ ευγενικός , άξιος χειριστής του λόγου, αλλά κι εσείς κι ο Επίτροπος Χαν πρέπει να καταλάβετε ότι το Ευρωκοινοβούλιο στη συντριπτική του πλιοψηφία νιώθει προσβεβλημένο με αυτή τη στάση***. Και ότι οφείλετε απαντήσεις: Πότε, πώς και γιατί δεν το κάνετε μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ».
Σημειώσεις
* Ουγγαρία και Πολωνία προσέφυγαν στο ΔΕΕ κατά του Κανονισμού περί αιρεσιμότητας των κρατών μελών που δεν πληρούν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Στις αρχές του Δεκέμβρη, ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ εισηγήθηκε την απόρριψη των προσφυγών κρίνοντας ότι ο Κανονισμός έχει θεσπιστεί επί κατάλληλης νομικής βάσης, είναι συμβατός με το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ και σέβεται την αρχή της ασφάλειας δικαίου.
** Στις 19 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολές στην Πολωνία και την Ουγγαρία, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για διάφορα ζητήματα κράτους δικαίου.
*** Στις 29 Οκτωβρίου, η νομική υπηρεσία του ΕΚ κατέθεσε αγωγή στο ΔΕΕ κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη εφαρμογή του Κανονισμού για την αιρεσιμότητα. Είναι κάτι για το οποίο το ΕΚ είχε προειδοποιήσει την Επιτροπή σε σχετικά του ψηφίσματα.
Πηγή: left