Macro

Δημήτρης Παπαδημούλης: Είναι ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο ανθρώπινη και δημοκρατική

Η απώλεια του Σασόλι είναι μεγάλη, τόσο για το ΕΚ όσο και για την ΕΕ συνολικά – Χάθηκε ένας σημαντικός ηγέτης κι ένας έντιμος άνθρωπος, που σέβονταν όλοι
Η απώλεια του Νταβίντ Σασόλι είναι μεγάλη, τόσο για το ΕΚ όσο και για την ΕΕ συνολικά, διότι χάθηκε ένας σημαντικός ηγέτης. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος του ΕΚ που χάνει τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Μάλιστα, η τραγική μοίρα της ιστορίας οδήγησε στο να φύγει από τη ζωή στα 65 του χρόνια, μια εβδομάδα πριν τη λήξη της θητείας του.
Ο Νταβίντ Σασόλι υπήρξε ένας Ευρωπαίος οραματιστής, ένας προοδευτικός Ιταλός Σοσιαλιστής, ένας φίλος της Ελλάδας κι ένας καλός προσωπικός μου φίλος. Συνεργαστήκαμε και δεθήκαμε όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα από το 2014, γιατί για 5 χρόνια συνυπήρξαμε ως Αντιπρόεδροι του ΕΚ με άριστη συνεργασία. Τα τελευταία 2,5 χρόνια, αυτός ως Πρόεδρος κι εγώ ως Αντιπρόεδρος, εμβαθύναμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας, αλλά και την προσωπική μας φιλία.
Κρατώ από την πλούσια εμπειρία της συνύπαρξής μου μαζί του δύο σημεία, τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ. Το πρώτο, όταν ο Ντ. Σασόλι ήρθε στην Ελλάδα και μίλησε στην Βουλή τον περασμένο Ιούνιο κι ήταν ένας Ευρωπαίος ηγέτης που καθαρά, χωρίς περιστροφές, μίλησε για τα λάθη της ΤΡΟΙΚΑ απέναντι στην Ελλάδα και τον λαό της με τις τιμωρητικές πολιτικές των μνημονίων. Ζήτησε, παρότι δεν είχε αυτός την ευθύνη, συγγνώμη, που θα έπρεπε να ζητήσουν η κα. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε ή ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Το δεύτερο είναι ένα στιγμιότυπο λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα, όταν επισκεφθήκαμε μαζί την «Κιβωτό του Κόσμου», όπου ο Πατέρας Αντώνιος προσφέρει με τους συνεργάτες του ένα σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Τα παιδάκια και η χορωδία της Κιβωτού τον αποχαιρέτησαν τραγουδώντας του το γνωστό ιταλικό τραγούδι «Bella Ciao». Και τότε, ο φίλος μου Νταβίντ, είπε: «Εμείς οι ενήλικοι πρέπει να ακούμε περισσότερο τα παιδιά». Αυτά τα δύο δείχνουν ότι ο Ντ. Σασόλι ήταν ενωτικός, έντιμος, ανθρώπινος και γι’ αυτό τον σέβονταν όλοι στο ΕΚ, πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι.
Με τον Σασόλι μοιραζόμασταν το ίδιο όραμα για συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων – Η συνεργασία είναι μονόδρομος όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα
Αυτή η κληρονομιά μάς υποχρεώνει να βαδίσουμε στα βήματά του σε λίγες μέρες, την επόμενη Τρίτη. Στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο εκλέγουμε τον νέο Πρόεδρο και το νέο Προεδρείο του ΕΚ. Θέλω να πιστεύω, κι εύχομαι, ότι έμπρακτα όλες οι πολιτικές ομάδες με τη στάση και την υπευθυνότητά τους θα θελήσουν να συνεχίσουν αυτό το θετικό παράδειγμα.
Η ανάγκη για μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη, κοινωνική, δημοκρατική, που καταπολεμά τις ανισότητες και εμβαθύνει στην ενότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στην πράξη και όχι στα λόγια, ήταν ένα ακόμη σημείο και όραμα που μας ένωνε με τον Ντ. Σασόλι όλα αυτά τα χρόνια.
Προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, μοιραζόμασταν ένα κοινό όραμα κι ένα κοινό σχέδιο, τη συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Νταβίντ ανήκε στους Σοσιαλιστές, εγώ στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, άλλοι πολιτικοί στους Πράσινους, όμως όλοι μαζί επενδύαμε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών, ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η συνεργασία είναι μονόδρομος όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.
Επίσης, όταν μιλάμε για θέματα Δημοκρατίας, σεβασμό του Κράτους Δικαίου, ελευθερία Τύπου, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αυτή η συνεργασία πρέπει να γίνεται ακόμη ευρύτερη με κάθε δημοκράτη πολιτικό και πολίτη. Χρειαζόμαστε ένα πανδημοκρατικό μέτωπο, γιατί αυτή τη στιγμή η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές αν θέλουμε να ανταποκριθεί σε αυτό που ζητούν οι πολίτες της.
Το ΕΚ είναι ανάγκη να ενισχύει διαρκώς το ρόλο του και την φωνή του, καθώς και να πιέζει τόσο την Κομισιόν όσο και το Συμβούλιο, δηλαδή τις κυβερνήσεις, για περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη φροντίδα για τους αδύναμους, είτε είναι κράτη-μέλη είτε είναι κοινωνικά στρώματα και τέλος, για μεγαλύτερη επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με βήμα σημειωτόν ή με τον αραμπά, όταν η ζωή μας υποχρεώνει να τρέξουμε.
Η πανδημία μας υποχρεώνει να κάνουμε βήματα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας. Η κλιματική κρίση μας υποχρεώνει να επενδύσουμε περισσότερα στην προστασία του περιβάλλοντος. Η μεγάλη ανεργία κι οι μεγάλες ανισότητες μας υποχρεώνουν να δώσουμε πιο πολλά μέσα, πιο πολλά χρήματα για τη στήριξη των αδυνάτων και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη επιτάχυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ένα ισχυρό Κοινοβούλιο είναι προϋπόθεση για να πάμε προς αυτόν τον δρόμο.
Όταν παλεύουμε στην ΕΕ πρέπει να βάζουμε πάνω από όλα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων
Την επόμενη Τρίτη θα εκλέξουμε τον επόμενο Πρόεδρο του ΕΚ. Θα υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες, όλοι θα παρουσιάσουν το σχέδιό τους και το όραμά τους. Τα προγνωστικά προβλέπουν ότι θα εκλεγεί η Μαλτέζα συνάδελφος, Ρομπέρτα Μετσόλα, που τώρα είναι Αντιπρόεδρος του ΕΚ κι αυτή. Είναι το φαβορί για την εκλογή. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, οι Πράσινοι και μια άλλη συντηρητική πολιτική ομάδα θα παρουσιάσουν τις δικές τους υποψηφιότητες και το δικό τους σχέδιο, αλλά η κ. Μετσόλα αναμένεται να εκλεγεί.
Αμέσως μετά θα εκλέξουμε τους Αντιπροέδρους. Έχω την τιμή, για ακόμη μία φορά, να με προτείνει ομόφωνα η Ευρωομάδα της Αριστεράς, 19 κόμματά της από όλες τις γωνιές της Ευρώπης, να επανεκλεγώ Αντιπρόεδρος. Την τελευταία φορά εκλέχτηκα με ποσοστό πάνω από 60% από τους ευρωβουλευτές από όλη την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από την Αριστερά μέχρι και την Κεντροδεξιά, στήριξε την υποψηφιότητά μου.
Εφόσον επανεκλεγώ θα προσπαθήσω το καλύτερο, εκπροσωπώντας τις ιδέες μου, την ευρωομάδα μου, τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αυτούς που μας έστειλαν στην Ευρωβουλή με την ψήφο τους, αλλά και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Η ΕΕ είναι ένας στίβος συνύπαρξης ανταγωνιστικών και αντίπαλων συμφερόντων, το ζήσαμε στην πλάτη μας με ένα τιμωρητικό πρόσωπο της ΕΕ στα χρόνια της ΤΡΟΙΚΑ, των μνημονίων, του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ. Όταν παλεύουμε εκεί, εκτός από την παραταξιακή κι ιδεολογική μας τοποθέτηση, πρέπει να βάζουμε πάνω από όλα την προάσπιση και των εθνικών μας συμφερόντων. Ο ευρωπαϊσμός μας πρέπει να συνδυάζεται με τον πατριωτισμό μας. Αυτό δεν αρκεί κανείς να το λέει στα λόγια, πρέπει να το αποδεικνύει και στην πράξη.

Δημήτρης Παπαδημούλης

Πηγή: left