Micro

Διαδηλώνοντας τον καιρό του COVID-19

Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι ο ρατσισμός είναι ένα βαθιά ριζωμένο ζήτημα δημόσιας υγείας που έχει ως αποτέλεσμα πραγματικές, απτές ανισότητες στην υγεία. Για τους έγχρωμους ανθρώπους, ο ρατσισμός οδηγεί σε άνιση πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, υγιεινή διατροφή, βιώσιμους μισθούς, προσιτή στέγη και ιατρική περίθαλψη. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι ο COVID-19 επηρεάζει δυσανάλογα τις κοινότητες εγχρώμων μας. Μελέτες δείχνουν ότι οι Μαύροι, Ισπανόφωνοι, και Ιθαγενείς της Αμερικής είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν και να πεθάνουν από τον COVID-19 από τους λευκούς.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι Μαύροι, οι Ισπανόφωνοι, και οι Ιθαγενείς της Αμερικής είναι πολύ πιο πιθανό από τους λευκούς να σκοτωθούν από την αστυνομία, με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ να είναι ένα πρόσφατο και αδιαμφισβήτητο παράδειγμα. Πώς θα γίνει να δώσουμε προσοχή, να ακούσουμε και να επηρεάσουμε την αλλαγή; Καθώς οι άνθρωποι στέκονται μαζί και υψώνουν τις φωνές τους, η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε με ασφάλεια.

Δούλεψα στους θαλάμους COVID-19 και έχω δει πόσο μεταδοτικός μπορεί να είναι αυτός ο ιός και πώς είναι αυτοί οι θάνατοι. Χρειάζονται πέντε έως επτά ημέρες για να εμφανιστούν συμπτώματα. Επτά έως 10 ημέρες μετά από αυτό, οι άνθρωποι μπορεί να χειροτερέψουν και να εμφανιστούν στο νοσοκομείο. Το είδαμε αυτό στο νοσοκομείο μας τον Απρίλιο, όταν πολλαπλασιάστηκαν τα περιστατικά δύο εβδομάδες μετά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Πολλοί από εμάς στον ιατρικό τομέα ανησυχούσαμε ότι εάν οι διαδηλωτές δεν λάβουν προφυλάξεις κατά την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους να διαμαρτυρηθούν, οι άνθρωποι θα αρρώσταιναν σε μεγάλους αριθμούς, με τους Μαύρους, τους Αμερικανούς Ιθαγενείς και τους Λατίνους να επηρεάζονται δυσανάλογα.

Ωστόσο, έχουμε τώρα στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό μόλυνσης COVID-19 μεταξύ των διαδηλωτών ήταν εξαιρετικά χαμηλό: 2,5% εδώ στη Μασαχουσέτη, με το συνολικό ποσοστό μόλυνσης να συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό αντικατοπτρίζει την τάση σε όλη τη χώρα μεταξύ των διαδηλωτών και ο λόγος είναι αυτός: οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους και ως επί το πλείστον οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες και διατηρούσαν αποστάσεις.

Φροντίζω ασθενείς με υποψία ή επιβεβαιωμένο COVID-19 από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι στιγμής δεν είχα συμπτώματα λοίμωξης. Στους θαλάμους, ήμασταν τουλάχιστον τέσσερις γιατροί στο χώρο εργασίας του νοσοκομείου, για ώρες. Ο σταθμός νοσοκόμων και οι διάδρομοι ήταν συνεχώς γεμάτοι. Όλοι όμως φοράμε μάσκες 100% του χρόνου, αποφεύγουμε τη στενή επαφή και απολυμαίνουμε εμμονικά τα χέρια μας. Αυτές είναι βασικές προσεγγίσεις, αλλά λειτουργούν.

Τι πρέπει να γνωρίζετε και να κάνετε

Μια πρόσφατη μελέτη για την ανίχνευση επαφών μετά από νέες μολύνσεις έδειξε ότι οι περισσότερες μεταδόσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ ατόμων που αλληλεπιδρούν σε εσωτερικούς χώρους για 15 λεπτά ή περισσότερο. Η ανάλυση 28 «συμβάντων υπερμετάδοσης» COVID-19 απ’ όλο τον κόσμο αποκάλυψε ομοιότητες: όλα ήταν σε εσωτερικούς χώρους και αφορούσαν άτομα χωρίς μάσκες που μιλούσαν πρόσωπο με πρόσωπο, τραγουδούσαν ή γευμάτιζαν.

Για τους λόγους αυτούς, το να βρίσκεστε έξω σε ανοιχτούς χώρους θεωρείται χαμηλότερος κίνδυνος. Οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, πειθαρχημένα με αποστάσεις θα ήταν καλές για όλους μας, για πολλούς λόγους πέρα ​​από τη διαμαρτυρία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σταγονίδια που είναι φορτωμένα με ιούς μπορούν να ταξιδέψουν δύο μέτρα, οπότε η χρήση μάσκας και η διατήρηση αυτής της απόστασης είναι ζωτικής σημασίας.

Έτσι: όλοι θα πρέπει να φοράμε μάσκες όταν βγαίνουμε έξω, είτε είμαστε σε πορεία, είτε κάνουμε πικνίκ, πηγαίνουμε στο φαρμακείο, ή στο μπακάλικο – δηλαδή, όλη την ώρα. Δεν είναι δύσκολο. Οι σπιτικές υφασμάτινες μάσκες που αποτελούνται από ένα μόνο στρώμα υφάσματος μπορούν να βοηθήσουν στο να μην καταλήξουν μικροσκοπικά σταγονίδια από το στόμα κάποιου, στο πρόσωπό σας (που είναι ένας τρόπος με τον οποίο μολύνονται οι άνθρωποι). Αν λοιπόν μεταφέρετε τον ιό και δεν το γνωρίζετε, δεν θα μολύνετε κάποιον άλλο. Και η μάσκα σας προστατεύει επίσης. Μην ξεχνάτε την υγιεινή των χεριών: 30 δευτερόλεπτα με απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ απενεργοποιεί τον ιό. Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό όταν φτάσετε στο σπίτι.

Η τήρηση αυτών των βασικών μέτρων όσο το δυνατόν περισσότερο στις πορείες μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για COVID-19.

 

Η Δρ. Monique Tello ασκεί ιατρική στο νοσοκομείο Massachusetts General Hospital, είναι επικεφαλής έρευνας και ακαδημαϊκών θεμάτων στο MGH DGM Healthy Lifestyle Program, κλινική εκπαιδεύτρια στην Ιατρική Σχολή του Harvard.

Μετάφραση: Κώστας Ψιούρης

Πηγή: Harvard Health Publishing