Macro

Δέκα δράσεις-ασπίδα για όλα τα παιδιά

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έστω κι ένα 24ωρο χωρίς τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Εμείς οραματιζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος που αγκαλιάζει τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας και θρησκείας.

Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η καταγωγή δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον του κάθε παιδιού και για τον λόγο αυτό η παιδική προστασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησής μας.

Πιστεύουμε ότι τα μέτρα για το παιδί πρέπει να είναι οριζόντια και να μην απευθύνονται μόνο στην ακραία φτώχεια. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υλοποιούμε 10 εμβληματικές δράσεις που αλλάζουν καταλυτικά τον χάρτη της παιδικής προστασίας από το 2015 και μετά.

Σταχυολογώ:

1. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Το 2016 θεσμοθετήσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και έκτοτε συνεχώς επεκτείνεται, καλύπτοντας πλέον περίπου 650.000 πολίτες. Στο ΚΕΑ η πρόσβαση γίνεται ηλεκτρονικά και είναι ανοιχτή, ώστε να μπορεί να δέχεται με διαφάνεια κάθε δικαιούχο ανά πάσα στιγμή. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 760 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει σήμερα περισσότερα από 160.362 παιδιά, με προϋπόθεση την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα.

2. Σχολικά γεύματα σε 153.000 μαθητές

Ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία συμπληρώνει τρία χρόνια επιτυχούς εφαρμογής και αποτελεί εθνικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Φέτος το πρόγραμμα απευθύνεται σε 153.000 μαθητές 950 σχολείων όλης της χώρας. Αυξήσαμε κατά 22% τα γεύματα και προσθέσαμε νέους δήμους και τους δήμους των πυρόπληκτων περιοχών, Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου, καθώς των πλημμυροπαθών Δήμων Μάνδρας και Φυλής.

3. Επίδομα Παιδιού σε 900.000 οικογένειες

Το Επίδομα Παιδιού στηρίζει την ελληνική οικογένεια με ενιαίους κανόνες. Ο εξορθολογισμός του νομοθετικού πλαισίου και η απλοποίηση των διαδικασιών (Α21) οδήγησε σε σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού κατά 40%. Το 2018 θα δοθούν περισσότερα από 950 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 650 εκατομμυρίων που δίδονταν έως το 2017. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν πολύ σημαντικές αυξήσεις για το 92% των δικαιούχων. Το 2018 θα ωφεληθούν 900.000 οικογένειες, 100.000 παραπάνω απ’ ό,τι μέχρι πέρυσι.

4. 127.000 παιδιά δωρεάν σε βρεφονηπιακούς

Συνεχίζεται η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών και του αριθμού των παιδιών που εισέρχονται δωρεάν. Το 2015 δόθηκαν δωρεάν vouchers μόνο σε 79.000 παιδιά, ενώ φέτος σε 127.000 παιδιά. Παράλληλα, υλοποιούμε πρόγραμμα επιδότησης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, από εθνικούς πόρους, ώστε να ιδρυθούν επιπλέον νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί προτάσεις από 110 δήμους.

5. Ενταξη Ρομά στην κοινωνία και την εργασία

Οι Ελληνες Ρομά, πολίτες της χώρας μας, εξακολουθούν να βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις. Για τον λόγο αυτό, με την Ειδική Γραμματεία Ρομά, προχωράμε στον σχεδιασμό οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, όπως στην Κατερίνη, στα Φάρσαλα, στην Αμφισσα και σε 20 ακόμα δήμους, ώστε να μπει τέλος στους καταυλισμούς εξαθλίωσης.

Ταυτόχρονα, κάνουμε παρεμβάσεις σε 55 δήμους για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης, σχεδιάζουμε κοινωνικά πολυκέντρα σε όλες τις Περιφέρειες κόστους 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ βελτιώνουμε με χωρικές παρεμβάσεις, ύψους 25 εκατ. ευρώ, 15 οικισμούς. Παράλληλα, προωθούμε και την επιδότηση ενοικίου με 10 εκατ. ευρώ.

6. Ασπίδα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει το έργο που ξεκίνησε για την εξασφάλιση ουσιαστικής προστασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Με τον Ν. 4554/2018 που ψηφίστηκε τον Ιούλιο κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με τη θέσπιση του πλαισίου της Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Κάθε ασυνόδευτο προσφυγόπουλο έχει επίτροπο, ο οποίος κύριο καθήκον έχει να εκπροσωπεί τα παιδιά ενώπιον αρχών και υπηρεσιών, να διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους και ότι μεγαλώνουν σε περιβάλλον που προσφέρει ασφάλεια και ευημερία.

Ο νόμος προβλέπει, επίσης, την τήρηση τριών ηλεκτρονικών μητρώων: το μητρώο επιτρόπων, το μητρώο ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και το μητρώο των κέντρων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

7. Κατασκηνώσεις ανοιχτές για όλους

Ανοίγουμε κλειστές για χρόνια κατασκηνώσεις και δημιουργούμε νέα πρότυπα. Τρεις νέες κατασκηνώσεις, ανενεργές επί μια δεκαετία, λειτούργησαν φέτος, στη λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και στα Σκλαβιά Χίου.

Σε δύο κατασκηνώσεις φιλοξενήθηκαν και παιδιά Ρομά. Συνολικά υλοποιήσαμε 15 κατασκηνωτικά προγράμματα σε ισάριθμους δήμους για 13.000 ωφελούμενους.

8. Νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία

Με την ψήφιση του ν. 4538/2018 αλλάζουμε ριζικά το «γκρίζο τοπίο» των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής. Ο νόμος θεσπίζει την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών και των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων σε ηλεκτρονικά Εθνικά Μητρώα, με ταυτόχρονη επίβλεψη από έναν νεοσύστατο φορέα, το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας. Σημαντική καινοτομία του νέου νόμου είναι και η ίδρυση ηλεκτρονικού μητρώου πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες που καθυστερούσαν υπερβολικά. Κανένα παιδί στα ιδρύματα, ο στόχος μας.

9. Πιλοτικό πρόγραμμα απο-ιδρυματοποίησης

Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 ετών και σκοπός του είναι η οργάνωση και λειτουργία δομών και δράσεων για την απο-ιδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία. Μέσω του προγράμματος υλοποιείται η μεταστέγαση όλων των φιλοξενούμενων σε ασφαλείς και υποστηρικτικές δομές ή σε δομές οικογενειακού τύπου ή η επιστροφή στην οικογένεια με ταυτόχρονη υποστήριξη από το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη δομών φιλοξενίας των ατόμων με αναπηρία, δηλ. Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, καθώς και προγραμμάτων επαγγελματικής αναδοχής και υιοθεσίας για παιδιά με αναπηρίες.

10. Κέντρα Στήριξης Οικογένειας

Στον σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται η δημιουργία -για πρώτη φορά στη χώρα- 100 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας, μέσα στο διάστημα 2018-2019, που θα είναι συνδεδεμένα με τα Κέντρα Κοινότητας και θα υποστηρίζουν έμπρακτα γονείς και παιδιά στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Η Θεανώ Φωτίου είναι αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών