Macro

Χρύσα Δουζένη: Επιτακτική η ενίσχυση του πλαισίου φροντίδας για τις επιζήσασες

Πλήθος εκδηλώσεων είχε προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα για την 25η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών −σημαντικές για την ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Παράλληλα ακούσαμε από την πολιτεία πόσο καταδικάζει την έμφυλη βία και για το πόσο στηρίζει τα θύματα της. Είναι, όμως, αυτή η πραγματικότητα; Την επόμενη μέρα ποια είναι συνθήκη που θα αντιμετωπίσουν τα θύματα έμφυλης βίας; Πού θα βρουν προστασία και πού μπορούν να απευθυνθούν ώστε να νιώσουν ασφάλεια και να σπάσουν τον κύκλο της βίας που μπορεί να είναι είτε σωματική, είτε ψυχολογική, είτε οικονομικής φύσεως;
 
Στη χώρα μας δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Η κυβέρνηση δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να συμπεριλάβει στις προτεραιότητές της την πρόληψη των κακοποιητικών περιστατικών πρωτίστως, αλλά και τη φροντίδα των γυναικών που βρίσκονται σε ανάγκη. Μόνο αποσπασματικές κινήσεις που δεν βοηθούν ουσιαστικά τα θύματα να προχωρήσουν. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων υποστελεχωμένες και με περιορισμένες δυνατότητες, δεν μπορούν να προσφέρουν επαρκή στήριξη στα θύματα. Τμήματα ενδοοικογενειακής βίας όπου εκεί θα απευθυνθεί το θύμα για καταγγελία, υπάρχουν σε περιορισμένα αστυνομικά τμήματα. Η δωρεάν νομική βοήθεια δύσκολη και δαιδαλώδης, δεν καλύπτει όλα τα περιστατικά. Ξενώνες λίγοι, μακριά από το περιβάλλον των παιδιών (σχολείο, δραστηριότητες, φίλοι) και τις περισσότερες φορές πλήρεις δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
 
Στις περιοχές που υπάρχουν Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών (ΣΚΓ) υπάρχει ένα καλύτερο πλαίσιο φροντίδας. Παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης. Στα νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στους δήμους Δάφνης – Υμηττού, Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Αργυρούπολης – Ελληνικού, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης δεν υπάρχει ΣΚΓ. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα ΣΚΓ όπου θα μπορούν τα θύματα έμφυλης βίας να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται.
 
Η πρωτοβουλία γυναικών «Είμαι Εδώ – Ηλιούπολη» έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης μαζεύοντας υπογραφές για τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στην Ηλιούπολη. Η κινητοποίηση και η συμμετοχή του κόσμου έχει ξεπεράσει τις αρχικές μας προσδοκίες. Και είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι πολίτες και να συμμετέχουν σε τόσο σημαντικές δράσεις. Ήδη έχουν μαζευτεί γύρω στις 1.000 υπογραφές από τα μαγαζιά και όλον τον κόσμο που έχουν πάρει το ψήφισμα και το έχουν ανοίξει στην τοπική κοινότητα και συνεχίζουμε με το ακόλουθο ηλεκτρονικό ψήφισμα για όποιον/α θέλει να στηρίξει [1].
 
Οφείλει η πολιτεία να μεριμνήσει με ουσιαστικές κινήσεις πρόληψης και φροντίδας και όλες – όλοι εμείς να διεκδικήσουμε δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας για κάθε γυναίκα και θηλυκότητα που βρίσκεται σε ευάλωτη και επισφαλής θέση. Εκτός, όμως, από τις όποιες διεκδικήσεις που οφείλουν να είναι δυναμικές, έχει υποχρέωση η κοινωνία, η γειτονιά, καθένας και καθεμία από εμάς, όταν βλέπουμε κακοποιητικές συμπεριφορές, να μιλάμε, να μην προσπερνάμε, να μην θεωρούμε ότι δεν συνέβη κάτι σοβαρό. Πριν από κάθε γυναικοκτονία τα σημάδια υπήρχαν, η βία, οι απειλές, ήταν εκεί σε κοινή θέα και δεν ενδιαφέρθηκαν οι γείτονες, οι συγγενείς και οι φίλοι γιατί σκέφτηκαν «που να μπλέξεις τώρα». Μόνο αν γίνουμε εμείς το ανάχωμα θα προστατεύσουμε τα θύματα. Η στάση της σερβιτόρας στην υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη, ας γίνει το παράδειγμα για να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και να πούμε κι εμείς ότι Είμαστε Εδώ για κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε ανάγκη.
 
Σημείωση:
 
Συλλογή υπογραφών στο: https://www.change.org/p/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7
 
Χρύσα Δουζένη