Macro

Χρήστος Καραγιαννίδης: Ωδή στο φιάσκο

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στην βουλή ζητούσε από το σύνολο της αντιπολίτευσης να του υποδείξουν τα λάθη που έγιναν κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών αφού κατά την ταπεινή του άποψη δεν τα είχαν πάει κι άσχημα δεδομένης της κλιματικής κρίσης (γι’ αυτό θα τα πούμε παρακάτω) και των πολλαπλών εστιών. Είχε προλάβει να δηλώσει κατά την διάρκεια των πυρκαγιών που έκαιγαν τα πάντα πως ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών αλλά και τον δασικό πλούτο γιατί η κλιματική κρίση (πάλι αυτή;) μπλα, μπλα, μπλα.
Χτες ανασχημάτισε όλους του αρμόδιους υπουργούς που είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό (που ήταν πρότυπος), την πρόληψη (που ήταν καινοτόμα), και την κατάσβεση (που είχε επιτυχία) των πυρκαγιών. Στο χωριό μου αυτό το λένε πλήρη και ξεκάθαρη αποδοχή μια παταγώδους αποτυχίας. Τελικά δεν χρειάστηκε να του υποδείξουν τα λάθη που έγιναν. Τα είδε κι ο ίδιος στην τετραήμερη απόδραση του στις ΗΠΑ που πήγε για να κάνει installation την κόρη του.
Για να ισοφαρίσει την ζημιά της αποδοχής της ευθύνης σκέφτηκε το άξιο τέκνο του Χάρβαρντ να κάνει μία κίνηση ματ που θα μείωνε την επικοινωνιακή ζημιά από τις πυρκαγιές ενώ ταυτόχρονα θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Δημιούργησε λοιπόν το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και διόρισε έναν άνθρωπο που χρημάτισε υπουργός και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον διορισμό και την πρωτοφανή μη αποδοχή του έχουν γραφτεί αρκετά και δεν θα γράψω κάτι παραπάνω. Για την δημιουργία όμως του υπουργείου που ανακοινώθηκε στις 11 το πρωί και καταργήθηκε στις 3 το μεσημέρι θα πω κάτι παραπάνω. Ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός λόγω της επικοινωνιακής καταιγίδας που είχαν εξαπολύσει τα εξωνυμένα ΜΜΕ και λόγω των ψεμάτων που διακίνησε αυτός και το κόμμα του δημιουργώντας ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μένος.
Και προχωρά εδώ και δύο χρόνια με αυτή την στρατηγική.
Κρίση διαχείρισης; Πολιτικό πλήγμα από την ανικανότητα; Φτιάξε ένα υπουργείο, στα χαρτιά, για να δείξεις ότι έχεις σκεφτεί σε βάθος τις λύσεις που θα εφαρμόσεις. Το πόσο βαθειά το σκέφτηκε το απαντά η εξαιρετικά βραχύβια καριέρα αυτού του υπουργείου. Πάμε λοιπόν στην περιβόητη κλιματική κρίση που για τον πρωθυπουργό είναι η απάντηση δια πάσα νόσο και πάσα μ…… Οι δεξιοί αρέσκονται να βρίσκουν έννοιες που καταλαβαίνουν πως είναι της μόδας και να τις βάζουν στις ομιλίες τους. Μόνο που αυτό πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε ως αστείο γιατί αφορά τις ζωές μας και το κυριότερο το περιβάλλον που μας αγκαλιάζει. Γιατί η κλιματική κρίση δεν είναι θέλημα θεού ή γκαντεμιά που έλαχε στην βάρδια μας. Η κλιματική κρίση είναι αποτέλεσμα πολιτικών που εξαντλούν κάθε πόρο της φύσης, μολύνουν και βιάζουν τη φύση για να βγάλουν κέρδος. Α στο χωριό μου αυτό το λένε καπιταλισμό αλλά είπα να μην πολιτικοποιήσω την κουβέντα. Αυτές οι πολιτικές λοιπόν που εφαρμόζει με θρησκευτική προσήλωση η σημερινή κυβέρνηση οδηγούν τη φύση στον αφανισμό της και μαζί με την φύση είναι προφανές ότι θα την πληρώσουμε κι εμείς. Όταν λοιπόν δίνεις το δικαίωμα παρέμβασης σε περιοχές Natura, όταν αποχαρακτηρίζεις περιοχές Natura, όταν ιδιωτικοποιείς τα δάση, όταν φέρνεις ν/σ για την, κατά παρέκλιση των νόμων, επέμβαση στις θάλασσες και τις παραλίες, όταν κλίνεις το μάτι στους καταπατητές σβήνοντας την προσπάθεια δημιουργίας δασικών χαρτών, όταν, όταν… και τα όταν θα μπορούσαν να γεμίσουν 5 σελίδες τότε δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μιλάς για κλιματική κρίση. Γιατί απλά δεν σε ενδιαφέρει παρά μόνο για να αιτιολογήσεις την ανεπάρκεια σου. Αν το ενδιαφέρον σου ήταν σοβαρό και αν η έγνοια σου για την προστασία της φύσης σε απασχολούσε τόσο πολύ άξιο τέκνο του νεοφιλελευθερισμού θα δημιουργούσες ένα υπουργείο Περιβάλλοντος που θα έπαιρνε πάνω του τα πάντα, απο την Πολιτική Προστασία, τον σχεδιασμό των πόλεων και των τουριστικών περιοχών, τον έλεγχο των βιομηχανιών, την καταγραφή δασικών περιοχών, την προστασία θαλασσών και παρθένων περιοχών. Αλλά για όλα αυτά έχεις το ελάχιστον ενδιαφέρον. Και το δείχνει η νομοθετική σου πορεία δύο χρόνια τώρα. Οπότε…
Σε επόμενη ωδή θα αναλυθεί η μεγάλη επιτυχία αυτής της κυβέρνησης σε υγεία και τουρισμό.
Χρήστος Καραγιαννίδης
Ανάρτησή του στο Facebook