Συνεντεύξεις

Χρήστος Καραγιαννίδης: Ο χώρος πρέπει να ελέγξει την αντικινηματική συλλογικότητα στα Εξάρχεια

«Εδώ και αρκετό καιρό εξυφαίνεται στα Εξάρχεια μια απολίτικη και αντικινηματική συλλογικότητα (περί τα 100 άτομα) που δεν κάνει απλά κακό στα κινήματα και τους αγώνες αλλά στην ίδια την έννοια της αναρχίας. Με έναν τρόπο αυτό πρέπει να σταματήσει και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να παρέμβουν πριν θρηνήσουμε θύματα, όπως κοντέψαμε με την Νατάσα που πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλύτερα η υγεία της» σχολίασε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης σχετικά με την  υπόθεση της 55χρονης δικηγόρου Αναστασίας Τσουκαλά που τραυματίστηκε στο πόδι από ναυτικού τύπου φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στα Εξάρχεια.

«Δεν μπορεί να γίνει όμως η συζήτηση αυτή με ανθρώπους που κυκλοφορούν με φωτοβολίδες και τις πετούν σε ευθεία βολή, δεν μπορεί να γίνει με ανθρώπους που θεωρούν ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία απολύτως αξία και οι ίδιοι έχουν την ικανότητα να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε κουβέντα με αυτούς τους ανθρώπους, ο χώρος πρέπει να τους ελέγξει, και πρέπει να συνεννοηθούμε τι ακριβώς είναι κίνημα, πως διεξάγονται οι κοινωνικοί αγώνες και τι πρεσβεύει ο κάθε ένας μας πολιτικά στην κοινωνία είτε είναι αναρχικός, κομμουνιστής, κεντρώος, δεξιός. Να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους μας και το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για την συζήτηση που έγινε στην Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα ο Χρ. Καραγιαννίδης αναφέρθηκε στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι το κοινωνικό μέρισμα ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης.

«Η αντιπολίτευση δεν ακούει, ήταν μια συζήτηση κωφών. Όταν στο επιχείρημα της υπερφορολόγησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης απαντάει ότι δυστυχώς έχουμε υστέρηση ενός δισεκατομμυρίου καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, δεν βρήκαμε εκεί τα χρήματα. Όταν ο υπουργός Οικονομικών τους λέει ότι οι συντάξεις και η υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι περασμένα στον προϋπολογισμό, προϋπολογισμένα και δεν υπάρχει ζήτημα συγκράτησης δαπανών και εξόδων, πάλι δεν υπάρχει απάντηση από την αντιπολίτευση» είπε σχετικά και συνέχισε:

«Το κυριότερο που απευθύνθηκε χθες προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με ποιον τρόπο θα μειωθεί η φορολόγηση όταν και αν γίνουν κυβέρνηση και που θα βρουν τα λεφτά και την απάντηση την γνωρίζουμε από τα προηγούμενα χρόνια όταν περικόψαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση τις δαπάνες».

Ερωτηθείς γιατί τελικά η ΝΔ ψήφισε το νομοσχέδιο για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Φέτος το ψήφισαν γιατί δεν θα μπορούσαν να πουν για δεύτερη χρονιά σε κάποια εκατομμύρια ανθρώπων να μην πάρουν το κοινωνικό μέρισμα. Όπως ειπώθηκε χθες και από τον πρωθυπουργό προφανώς κάποιοι που έχουν μεγαλώσει σε σαλόνια και είναι πορφυρογέννητοι δεν καταλαβαίνουν την χρησιμότητα ή την αναγκαιότητα 500, 600 ή 900 ευρώ σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη».

Αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα των πλημμυρών στην Δυτική Αττική, ο Χρ. Καραγιαννίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Χθες επιχειρήθηκε να στηθεί ένα δικαστήριο για το τι συνέβη στη Δυτική Αττική, και το ποιος έχει την ευθύνη. Για οποιαδήποτε σφάλματα έχουν γίνει ή έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί επιχειρήθηκε να κατηγορηθεί η Περιφέρεια ή η κυβέρνηση. Για τα εγκλήματα που έχουν γίνει τα τελευταία 40 χρόνια, σε έναν τόπο που έχει χτιστεί με άναρχο τρόπο τα τελευταία 100 χρόνια, δεν είναι τρόπος διαλόγου και αντιπαράθεσης στο να πέφτει το κρίμα στην τωρινή κυβέρνηση και την Περιφέρεια».

Στόχος της αντιπολίτευσης, είναι σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαγωγή πολιτικού κέρδους από μια καταστροφή, με αυτόν τον αριθμό των νεκρών και μεγάλο ποσοστό καταστροφών που έχει συμβεί στην Δυτική Αττική.

«Ας κρατήσουν το στόμα τους κλειστό οι άνθρωποι που είναι υπαίτιοι για την εικόνα όχι μόνο της Δυτικής Αττικής αλλά συνολικά της Αθήνας τα τελευταία 50 χρόνια. Τις αντιπαροχές, την καταστροφή του περιβάλλοντος και το κάψιμο των δασών δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει συμβεί εδώ και πολλές δεκαετίες και έχει συμβεί για το κέρδος ενώ βασίζεται στην ανάγκη να έχουν οι άνθρωποι μια στέγη. Ας δούμε πως μπορούν να λυθούν προβλήματα από εδώ και πέρα, αν μπορούν να υπάρξουν λύσεις ριζικές που να αποτρέπουν στο μέλλον τέτοιου τύπου καταστροφές, να μην θρηνήσουμε θύματα και να μην χαθούν περιουσίες από εδώ και πέρα» κατέληξε.

 

Πηγή: Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης