Μερίσματα-ρεκόρ απήλαυσαν στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρήσεων παγκοσμίως, δείχνοντας ότι η περιβόητη «τέλεια καταιγίδα» –της πανδημίας, του καλπάζοντος πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία– όχι μόνο δεν τους ακούμπησε, αλλά, αντίθετα, αποτέλεσε το εφαλτήριο για «ουρανοκατέβατα» κέρδη και αβγάτισμα του πλούτου τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο βρετανικός όμιλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Janus Henderson, τα μερίσματα που μοίρασαν στους πρώτους τρεις μήνες του 2022 οι εταιρείες παγκοσμίως εκτοξεύθηκαν κατά 11%, στα 302,5 δισ. δολάρια. Είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε επίπεδο τριμήνου από το 2009, όταν η Janus Henderson ξεκίνησε να συγκεντρώνει και να συντάσσει τη σχετική έκθεση και δείκτη. Ο βρετανικός όμιλος προειδοποίησε ότι μια σειρά από προκλήσεις στους επόμενους μήνες, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι υψηλές τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τα μερίσματα και τις αποφάσεις των εταιρειών για αυτά. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο αντίκτυπος στα μερίσματα θα φανεί πιθανότατα μετά το τέλος του 2022, ενώ υπενθύμισε ότι τα μερίσματα είναι λιγότερο ευμετάβλητα σε σχέση με τα κέρδη.
Ο σχετικός δείκτης της βρετανικής εταιρείας έδειξε ότι, σε ετήσια βάση, οι εταιρείες όλων των κλάδων παρείχαν υψηλότερα μερίσματα. Κορυφαίες όλων ήταν οι εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης, οι οποίες αύξησαν αμφότερες τα μερίσματά τους πάνω από 30%. Στην κορυφή της λίστας με τα υψηλότερα μερίσματα παγκοσμίως στο α΄ τρίμηνο αναδείχθηκε ο αυστραλέζικος κολοσσός εξόρυξης, μεταλλευμάτων και πετρελαίου BHP, ενώ ακολούθησαν η γνωστή μας ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis και ο δανέζικος ναυτιλιακός όμιλος Maersk που επωφελήθηκε όσο δεν γινόταν από τη διαταραχή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Συνολικά το 94% των επιχειρήσεων αύξησε ή διατήρησε τα επίπεδα μερισμάτων του, ενώ κάθε γεωγραφική ζώνη κατέγραψε διψήφια αύξηση. Οι ειδικοί της βρετανικής εταιρείας προβλέπουν στο σύνολο του 2022 οι εταιρείες θα διανείμουν παγκοσμίως μερίσματα ύψους 1,54 τρισ. δολαρίων, 4,6% περισσότερο από τα 1,47 τρισ. δολάρια που κατέβαλαν το 2021 και πάνω από 20% από τα αντίστοιχα που είχαν πληρώσει στους μετόχους τους το 2020. Από το 2009 όταν η Henderson ξεκίνησε να συντάσσει τον παγκόσμιο δείκτη μερισμάτων, τα ποσά που απολαμβάνουν οι μέτοχοι έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Η κοινοποίηση της Henderson για τα εταιρικά μερίσματα ήλθε ώρες πριν από την ομολογία του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι η περιβόητη συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο που είχε αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις να ξεκινήσει το 2023, θα καθυστερήσει. Αιτία οι αντιδράσεις κυβερνήσεων και πολιτικών της Δύσης στον α΄ πυλώνα της συμφωνίας που υποχρεώνει τη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών στις χώρες που τα πραγματοποιούν. Η χρονοτριβή –και η κοροϊδία– αρκετών κυβερνήσεων της Δύσης και του ΟΟΣΑ που τις εκπροσωπεί έχει χτυπήσει κόκκινο. Διόλου τυχαία η Αφρικανική Ενωση κάλεσε πριν από μερικές ημέρες τη μεταβίβαση των συζητήσεων για την παγκόσμια φορολόγηση από τον ΟΟΣΑ στον ΟΗΕ.
Μπάμπης Μιχάλης