Τη Δευτέρα στο Σεράφειο η πρώτη δημόσια εμφάνιση του φορέα με συνέντευξη του προέδρου της ΚΟ Αλέξη Χαρίτση, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές αποχωρήσεις μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ραγδαίες οι εξελίξεις στον χώρο που έως τώρα προσδιοριζόταν ως ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτική Συμμαχία. Για τους αποχωρήσαντες ο κύβος ερρίφθη: συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα 11 μελών, με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση, ενώ τη Δευτέρα στο Σεράφειο (Πειραιώς 144 και Εχελιδών 19), στις 7 μμ, θα διατυπωθούν, σε πρώτη δημόσια εμφάνιση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας (ΚΟ), οι θέσεις της και θα ανακοινωθεί η –προσωρινή– ονομασία της για τις ανάγκες της εκπροσώπησης.
Οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γίνεται υπερ-προσπάθεια να παρακαμφθεί η εσωστρέφεια, με διάφορες πρωτοβουλίες στο κοινοβούλιο ή σχεδιαζόμενες παρουσίες στην περιφέρεια, συνεχίζουν να χρωματίζονται από τις αντιφατικές και συχνά επιθετικές τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Συγχρόνως, καταβάλλεται απέλπιδα προσπάθεια να υποβαθμιστούν, αριθμητικά και ουσιαστικά, οι μαζικές αποχωρήσεις μελών. Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ την Πέμπτη, μάλλον ενεργός παρά τυπική, είναι ένα νέο στοιχείο με άγνωστα ακόμη τα επόμενα βήματα. Η πρώτη συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου (στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη), σηματοδοτεί και τη δική της ενεργό συμμετοχή στη συγκρότηση του νέου κόμματος.
Στο Σεράφειο οι πρώτες εμφανίσεις
Η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας 11 μελών δεν εξέπληξε, ασφαλώς, μετά και την αποχώρηση από Κεντρική Επιτροπή και κόμμα ακόμη 57 μελών. Ήταν θέμα χρόνου. Τα ονόματα των 11 βουλευτών είναι τα εξής: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης. Στην πρώτη συνεδρίαση εξέλεξαν ως πρόεδρο της ΚΟ τον Αλέξη Χαρίτση, ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Νάσο Ηλιόπουλο και Ευκλείδη Τσακαλώτο και ως γραμματέα της ΚΟ την Πέτη Πέρκα. Το όνομα όπου θα αναφέρεται η ΚΟ θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οπωσδήποτε θα έχει τον προσδιορισμό «Αριστερά» και μια ή δύο ακόμη λέξεις που θα δηλώνουν το εύρος της νέας συλλογικότητας. Στην παρουσίαση του Σεράφειου σχεδιάζεται να γίνουν και άλλες, μικρότερες, ομιλίες πέραν της κεντρικής του Αλέξη Χαρίτση από Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Εν τω μεταξύ, σχεδιάζονται, από την πλευρά των «11» διάφορες πρωτοβουλίες. Δύο εκδηλώσεις μια στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν εντός του Δεκεμβρίου. Συγχρόνως, σχεδιάζονται εκδηλώσεις τοπικά όσων αποχωρούν, ενώ προχωρεί άμεσα και η μορφοποίησή τους σε μια –ανοικτή– πολιτική οντότητα κατά περιοχές, δήμων ή νομών, με παρέμβαση στον χώρος τους. Ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, ολιγομελές, αναμένεται να αναλάβει την καθημερινή πολιτική παρέμβαση μαζί και με την ΚΟ, αλλά και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων. Υπάρχει, επίσης, σκέψη να συνεδριάσουν τα μέλη της ΚΕ που έχουν αποχωρήσει και συμμετέχουν στον χώρο που ορίζουν οι «11». Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι κοινή άποψη να έχουν χαρακτηριστικό τους να μην προκύπτουν σαν διαδικασία απλής συγκόλλησης τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερων ευαισθησιών, ρευμάτων.
Εξωστρέφεια, ανησυχία, αλλά και επιθετικότητα
Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν στις τάσεις που κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση. Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη για την Αριστερά. Στην Κουμουνδούρου προκαλεί αμηχανία, ανησυχία, κάποτε και εκνευρισμό αν κρίνουμε από την επιθετικότητα προς τους «11» με πρωταγωνιστή και τον ίδιο τον Κασσελάκη. Αφήνουμε στην άκρη την απαράδεκτη αναφορά του σε «καρέκλες», «που ήθελε η ομάδα της Έφης», μείγμα απρέπειας και απλοϊκότητας, και πάμε στα πιο «επεξεργασμένα», αλλά πάντα επιθετικά σημεία της ομιλίας του στην ΚΟ. Η συμπεριφορά του, εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που αποχώρησε στη μέση της τοποθέτησης του Διονύση Τεμπονέρα επειδή του ασκούσε κριτική, δημιούργησε ανοικονόμητο πρόβλημα.
Από την πλευρά της Κουμουνδούρου επιδίωξη είναι να υποβαθμιστεί το κύμα των μαζικών αποχωρήσεων. Ο ίδιος ο πρόεδρος μίλησε απαξιωτικά για 1,03%, κάτι που θα μπορούσε να παραβλεφθεί για ευνόητους λόγους. Όταν όμως αυτό, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ και δεν διαψεύστηκαν, εκπορεύεται από κεντρικά στελέχη –φέρεται να το είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης– που γνωρίζουν την πραγματικότητα, και παρ’ όλα αυτά ισχυρίζονται ότι δεν θα υπερβούν τα 3.000 μέλη είναι αποκαρδιωτικό. Διότι όλες/οι γνωρίζουμε ότι οι αποχωρήσεις είναι πολιτικό ρεύμα, είναι πολλές χιλιάδες και, κατά κανόνα, είναι η μεγάλη πλειοψηφία των μέχρι τώρα ενεργών μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Άκρον άωτον αυτού του κυνισμού είναι όσα υποτιμητικά ειπώθηκαν για τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ –«πολύ μικρή νεολαία»– επειδή αποχώρησε. Δεν αναμένουν, όπως ισχυρίζονται, άλλες ηχηρές αποχωρήσεις –αν υπάρξουν, όπως αυτή του Νίκου Μανιού, θα είναι «υποδεέστερες»– και θεωρούν ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το κόμμα. Έφυγαν, ωστόσο, και πέντε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας: Ερρίκος Βεντούρας, Κατερίνα Κύρου, Σταμάτης Σακελλίων, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ελένη Σταματάκη.
H σχετική, και πρόσκαιρη εφόσον είναι ακόμα «απούσα» μια πολιτική οντότητα στον χώρο της Αριστεράς, άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, τροφοδότησε τη φιλολογία ότι δήθεν εκκολάπτεται συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ότι δήθεν υπάρχουν «δίαυλοι επικοινωνίας». Αυτή η διαβολή, διότι δεν έχει σχέση αυτό με οποιαδήποτε πολιτική συμμαχιών, κονιορτοποιήθηκε με την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος του προβλήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει και το ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο ή κερδίζει πάρα πολύ λίγο. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ΝΔ». Πρόσθεσε δε: «Έχει κεντρική ευθύνη γιατί την προηγούμενη περίοδο έκαψε την προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική».
Α. Τσίπρας: επιστροφή στην ενεργό παρουσία;
Στη συνεδρίαση της ΚΟ, την Πέμπτη, πήρε μέρος και ο Α. Τσίπρας. Αυτό, ασφαλώς, διαφέρει από την παρουσία του σε συνεδρίαση της Βουλής, πχ, για τον προϋπολογισμό. Εδώ η παρουσία είναι ταυτόχρονα και ντε φάκτο στήριξη της ηγεσίας Κασσελάκη. Τα ρεπορτάζ σημειώνουν ότι επιδοκίμασε και κάποιες περικοπές της ομιλίας του. Υπήρξαν εντούτοις και ανοικονόμητες έως και επικριτικές αναφορές της προεδρίας Τσίπρα. «Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας», είπε ο Κασσελάκης. «Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την αίθουσα κάποτε είχε 149 βουλευτές, μετά 86 …και τέλος 47», πρόσθεσε. Ερμηνείες δόθηκαν πολλές. Αν αλήθευαν οι διαρροές ότι στη συνάντηση Τσίπρα με στελέχη των 6+6 συνέστησε υπομονή διότι «η νυν προεδρία θα καταρρεύσει», τότε πώς τώρα τη στηρίζει με την παρουσία του; Έχει άραγε σχέση με το ενδεχόμενο νέου κόμματος της Αριστεράς και ο ίδιος το θεωρεί αρνητική εξέλιξη;
Έφη Αχτσιόγλου
Την πρώτη της πολιτική παρουσία μετά την αποχώρηση, με συνέντευξη στον ΑΝΤ1, έκανε η Έφη Αχτσιόγλου την Πέμπτη. Είναι μία θετική εξέλιξη στην αφετηρία ίδρυσης της νέας προσπάθειας, που μάλιστα συνέπεσε με την ενεργοποίηση του Α. Τσίπρα. Στον οποίο εξάλλου αναφέρθηκε θετικά: «Μαζί έχουμε συμπορευτεί σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πορεία που εγώ θα τιμώ πάντα», είπε και πρόσθεσε: «Κάναμε μια επιλογή συνείδησης, όπως και χιλιάδες στελέχη που αποχωρούν από τις γραμμές του, και για λόγους ύφους και ήθους».
Για τον τωρινό ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε απολύτως επικριτική: «από την εκλογή της νέας ηγεσίας έχει περάσει σε φάση πυρηνικής, ολοκληρωτικής μετάλλαξης από τις θέσεις του. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες της Αριστεράς», «έχουμε ακούσει εξαιρετικά προβληματικές θέσεις που δεν θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή Αριστερά, αλλά μεταλλάσσονται και τόσο γρήγορα, τη μια μέρα λέγεται αυτό και δύο μέρες μετά κάτι άλλο είναι ανησυχητικό φαινόμενο».
Τη δική της θέση υποστήριξε ως εξής: «Σε ό,τι με αφορά έκανα μια επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί για να δώσω τις πολιτικές μάχες που πρέπει να δοθούν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». «Δεν θεωρώ ορθό», τόνισε, «αφού έδωσα τη μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι εγώ αυτή που θα ηγηθώ».
Άρης Καραντινός