Macro

Από την αποκέντρωση στην τοποκεντρική ανάπτυξη

Τη νέα μελέτη του ΟΟΣΑ για την «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020» παρουσίασαν χθες διαδικτυακά τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού, με παρεμβάσεις από τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Τσακίρη.

«Είναι η πρώτη μελέτη από τις 87 χωρικές μελέτες, που επικεντρώνεται στα διαρθρωτικά κονδύλια», είπε η κ. Kamal-Chaoui, διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Περιφερειών και Πόλεων του ΟΟΣΑ, αναφερόμενη στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 στην περιφερειακή ανάπτυξη μετά την πανδημία του Covid-19. «Υπό αυτή την έννοια, η ελληνική περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο», είπε η διευθύντρια του Κέντρου, που εκπόνησε την έρευνα κατόπιν αιτήματος του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν έπρεπε να περιγράψουμε το κείμενο του ΟΟΣΑ με τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν «τοποκεντρική στρατηγική ανάπτυξης», έκφραση που έχει αντικαταστήσει την αλήστου μνήμης «αποκέντρωση» στα σχετικά εγχειρίδια. Στην αποκέντρωση αναφέρθηκε ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόνη, σχολιάζοντας ότι το ελληνικό κράτος έγινε υπερσυγκεντρωτικό, διατηρεί όμως «τις μνήμες της κοινοτικής παράδοσης πριν την Επανάσταση του ’21».

Πιο επικεντρωμένος στο σήμερα ήταν ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού του ΟΟΣΑ Alain Dupeyras. «Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Αθήνας, μετά την πανδημία του Covid-19, είναι κλειδί για την συνολική ανάπτυξη της χώρας, αλλά δεν πρέπει να είναι μεμονωμένη», είπε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι αν η Αττική παρουσιάσει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 3% η Ελλάδα θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα σε 8 χρόνια, αντί για 15 χρόνια που είναι το αναμενόμενο, αν θεωρήσουμε αναμενόμενο τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ είναι η «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα από τα κάτω προς τα πάνω», η «διαδημοτική συνεργασία» και η «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» – όπου κεντρική εξουσία, περιφέρειες και δήμοι θα συντονίζονται άμεσα.

Εμφαση δίνεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, τη επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στον τουρισμό και στην προσπάθεια «τοπικοποίησης» του τουρισμού, ώστε να μεγιστοποιήσουν το οικονομικό όφελος οι τοπικές οικονομίες. Πώς αυτό συνδυάζεται με την επέλαση των πολυεθνικών tour operators και το μονοπώλιο του all inclusive δεν μας εξήγησαν.

Εγινε αναφορά σε «πράσινες» πολιτικές, στην ενίσχυση του αγροτουρισμού και στη στροφή στην κυκλική οικονομία, που εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα.

Τα στελέχη του ΟΟΣΑ επέμειναν στην ανάγκη «να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μη “βαλτώσουν” λόγω πανδημίας», με προτεραιότητα στην Παιδεία, που οφείλει «να διασυνδεθεί με την αγορά σε τοπικό επίπεδο, με αξιοποίηση της μαθητείας» και στις πολιτικές απασχόλησης, «με διαρκή επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού».

Ο υφυπουργός Γιώργος Τσακίρης και ο γραμματέας ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος εξήραν τον ρόλο που έπαιξαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην ανάκαμψη της Ελλάδας, αναφέροντας ότι από την κρίση και μετά συνέρρευσαν στην ελληνική οικονομία πάνω από 60 δισ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα παραμένει συγκεντρωτική στη διαχείρισή τους, πετώντας το μπαλάκι στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Δ. Σκάλκος δεσμεύθηκε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού των νέων ΕΣΠΑ θα διοχετευθεί στις περιφέρειες μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ).

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης έκαναν ειδική μνεία στην έκθεση Πισσαρίδη, λέγοντας ότι έχει λάβει υπόψη τις συστάσεις της Χωρικής Εκθεσης του ΟΟΣΑ. Μάλλον έχουν δει μια διαφορετική εκδοχή από αυτή που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, γιατί, με μια πρώτη ανάγνωση, η διάσταση της «τοποκεντρικής στρατηγικής» δεν φαίνεται να την απασχολεί ιδιαίτερα.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών