Micro

Από πολιτικές εξετάσεις η ιατρική κάνναβη

Ανοίγει αργά αλλά σταθερά η δημόσια συζήτηση για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, έπειτα από την κατάθεση του σχετικού πορίσματος της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Υγείας.

Το θέμα αναλύθηκε σε εκδήλωση στο ΚΕΘΕΑ επ’ ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος, μίλησε για χρήση, αλλά με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους, όπως: η συνταγογράφηση της ουσίας να λειτουργήσει προς όφελος των ασθενών, να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση υπερσυνταγογράφηση και να μην υπάρχει εκτροπή της ουσίας στην ευρύτερη κοινωνία.

Εξέφρασε ωστόσο και κάποιες επιφυλάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Φοβούμαι πως μια νομιμοποίηση χρήσης ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει περισσότερα αρνητικά, παρά θετικά. Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε, είναι να δημιουργηθεί ένα “φαρμακείο του σπιτιού” για νέους και εφήβους που μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο ναρκωτικό μέσα από τη συνταγογράφηση για έναν ασθενή».

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά σε παραδείγματα χωρών του εξωτερικού και ειδικά του Καναδά, όπου η πώληση της κάνναβης γίνεται από εξουσιοδοτημένους παραγωγούς, τηρούνται αυστηρά μέτρα ελέγχου και ασφάλειας, ενώ το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διεύρυνε τον ορισμό της «ιατρικής μαριχουάνας» δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους έχουν άδεια να την προμηθεύονται, να το κάνουν και με την αποξηραμένη κάνναβη, επιλέγοντας τη χορήγηση από το στόμα και όχι απαραίτητα το κάπνισμα του φυτού.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, χαιρετίζοντας την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ, τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μόνο ένα πόρισμα για την ιατρική κάνναβη. Ολα θα γίνουν με τρόπο θεσμικό, λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα της ανακούφισης, και θα τεθούν ιδιαίτερα αυστηροί περιορισμοί για τη χρήση για ιατρικούς και μόνο λόγους».

Να θέσουμε τις βάσεις

«Η ώρα είναι τώρα να θέσουμε τις βάσεις για μια πραγματικά πρωτοποριακή αλλά ρεαλιστική πολιτική που θα σεβαστεί τα δικαιώματα των ασθενών, δίνοντάς τους ποικιλία θεραπευτικών επιλογών σε ένα προσιτό κόστος. Δεν πρέπει να γίνουν αποσπασματικές κινήσεις που θα εστιάσουν στα εισαγόμενα φάρμακα ή τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση από τους φαρμακοβιομήχανους, αλλά να θεσμοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εφαρμογής προς όφελος των ασθενών και της οικονομίας».

Αυτό αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας το δίκτυο πληροφόρησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία «Ηλιόσποροι», σχολιάζοντας τις προτάσεις της επιτροπής του υπουργείου για την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Στην επιστολή που κοινοποιούν τόσο στο γραφείο του πρωθυπουργού όσο και στον πρόεδρο του ΕΟΦ αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου, οι «Ηλιόσποροι» χαιρετίζουν τις προτάσεις της επιτροπής που αναγνωρίζουν τις επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπευτικές εφαρμογές των κανναβινοειδών, επισημαίνουν τα σημεία που χρήζουν διερεύνησης, αντιπαραβάλλοντας τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα με τους μύθους που έχουν επί χρόνια καλλιεργηθεί γύρω από το θέμα της κάνναβης και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την ιατρική χρήση της.

Ερώτηση στη Βουλή

Για το ζήτημα της εκπόνησης εθνικού σχεδίου για την κάνναβη έκαναν ερώτηση στον υπουργό Υγείας 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, που είχε καταθέσει στο παρελθόν άλλες δύο παρόμοιες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι βουλευτές, η διεθνής ζήτηση ιατρικών προϊόντων κάνναβης αυξάνεται.

Η Ιταλία και η Γερμανία, που υιοθέτησαν την εγχώρια καλλιέργεια κάνναβης για μείωση του κόστους των φαρμακευτικών εισαγωγών, και το Ισραήλ, που εξάγει μεγάλες ποσότητες κάνναβης, μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για τη χώρα μας.

Η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης για ιατρική χρήση στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και μεταποίησης, την ενίσχυση των εξαγωγών και την οικονομική ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων.

Εν κατακλείδι ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός πότε θα προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταστήσει δυνατή την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρική/φαρμακευτική χρήση στην Ελλάδα και ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός σχετικά με την παραγωγή και διάθεσή της, μετά τη νομιμοποίησή της και για ιατρική χρήση στη χώρα μας.

Ιωάννα Σωτήρχου, Δημήτρης Τερζής

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών