Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ξανθός: Τελευταία ευκαιρία για να δώσουμε όραμα και προοπτική στον προοδευτικό κόσμο

ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ “ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΡΧΗΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΤΖΕΝΤΕΣ”
 
– Ο Στέφανος Κασσελάκης και η μισαλλόδοξη ηγετική του ομάδα οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάλυση, υποστήριξε στον TEAM FM 102 ο πρώην Υπουργός Υγείας
 
 
 
“Αναμενόμενη” και “επιβεβλημένη εξέλιξη” χαρακτήρισε την ίδρυση του κόμματος της “Νέας Αριστεράς”, ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
 
Εντοπίζοντας το “κενό” που υπάρχει σε έναν ζωτικό πολιτικό χώρο, ο άλλοτε βουλευτής Ρεθύμνης απηύθυνε μέσω του TEAM FM 102 προσκλητήριο κοινής δράσης με το νεοσύστατο πολιτικό πολιτικό φορέα, στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες.
 
Το πρώτο βήμα είναι πάντοτε δύσκολο, αλλά για τον ίδιο οι συνθήκες είναι ευοίωνες για μία αξιοπρεπή εκπροσώπηση ανθρώπων που απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Για τον Στέφανο Κασσελάκη, δε, επανέλαβε πως έχει οδηγήσει την Κουμουνδούρου δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, ολότελα σε “διαλυτική κατάσταση”, περιστοιχιζόμενος από μία “μισαλλόδοξη” και “ρεβανσιστική” ηγετική ομάδα.
 
Προσπερνώντας – και συνιστώντας στους συντρόφους του να πράξουν αναλόγως- (διαδικτυακές) επιθέσεις, γεμάτες “τοξικότητα και χυδαιότητα”, ο κ. Ξανθός εξέπεμψε το σήμα μίας “αξιόπιστης” επανεκκίνησης στον “πολύπαθο χώρο της Αριστεράς”, με μπροστάρηδες όσες κι όσους απαρτίζουν την 11μελή κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον Αλέξη Χαρίτση.
 
Ο πρώην Υπουργός, επικεντρωνόμενος “σε όσα έχει ανάγκη η κοινωνία”, πρόταξε ένα συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, ώστε “να πείσουμε ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα νέο πολιτικό αφήγημα, μια νέα πρόταση που θα αφορά τις ανάγκες και τις αγωνίες των καθημερινών ανθρώπων και θα δίνει μία προοδευτική διέξοδο στη χώρα και στην κοινωνία”.
 
 
“Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν χρειάζονται μεσσίες”
 
Η “κρίση εκπροσώπησης και εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα”, τον προβληματίζει.
 
“Αυτό τροφοδοτεί την αποχή, την αντιπολιτική συμπεριφορά, πολλές φορές και την επιρροή αντιδραστικών και ακροδεξιών δυνάμεων” συμπεραίνει, οριοθετώντας τον άμεσο στόχο της Νέας Αριστεράς: “Θέλουμε να κάνουμε μία νέα προσπάθεια μακριά από αρχηγισμούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
 
Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν χρειάζονται “μεσσίες”. Δεν είμαστε στην εποχή των μεγάλων χαρισματικών ηγετών, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση από το πολιτικό προσκήνιο μιας τέτοιας προσωπικότητας, όπως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Χρειαζόμαστε πιο συλλογική, πιο δημοκρατική και πιο πολιτική παρουσία και λειτουργία των κομμάτων”.
 
Το νέο εγχείρημα θα κριθεί, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, “απ’ το κατά πόσο θα δώσει λόγο και ρόλο σε ανθρώπους που έχουν και την εμπειρία και την ιστορική πορεία και κυρίως την ανιδιοτέλεια να προσφέρουν, χωρίς να επιζητούν καρέκλες και αξιώματα”.
 
 
“Πρόσωπο με ήθος και επάρκεια ο Αλέξης Χαρίτσης”
 
Η μετουσίωση των διακηρύξεων σε πολιτικές πράξεις, με την αντίστοιχη κοινωνική παρουσία, είναι το δύσκολο κομμάτι, για την δημιουργία μίας εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διεξόδου.
 
“Το πολιτικό στίγμα που δόθηκε από την πρώτη στιγμή από τα πρόσωπα τα οποία συναπαρτίζουν το νέο φορέα, είναι να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο τοξικότητας, “αγριανθρωπισμού” και “ανθρωποφαγίας” υποστήριξε ο κ. Ξανθός, εγγυώμενος προσωπικά ότι τα μέλη της “Νέας Αριστεράς” θα περιφρουρήσουν και θα διασφαλίσουν στο δέοντα βαθμό το επίπεδο πολιτικής αξιοπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού.
 
Έπλεξε, ακόμα, το εγκώμιο του Αλέξη Χαρίτση, λέγοντας ότι είναι “ένα πρόσωπο από τη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με επάρκεια, με ήθος, με τεχνοκρατική συγκρότηση και κυβερνητική εμπειρία”.
 
 
 
“Πονάμε με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προοπτική το κόμμα Κασσελάκη”
 
Όλοι και όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Πρώτο κρίσιμο crash test είναι οι ευρωεκλογές.
 
“Για τους πάντες” προσθέτει ο πρώην βουλευτής Ρεθύμνης, μηδέ του “κόμματος Κασσελάκη” εξαιρουμένου, όπως επιμένει να αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
“Προσπαθούμε να κλείσουμε μία πληγή” εξομολογείται, μιλώντας για την απόφαση της φυγής του ιδίου και πολλών συντρόφων του από την Κουμουνδούρου.
 
“Ήμασταν ιδρυτικά μέλη, δεν ήμασταν νεοπροσήλυτοι. Υπηρετήσαμε αυτόν τον πολιτικό χώρο με ήθος και αξιοπρέπεια, για πάνω από 30 χρόνια. Με πόνο ψυχής αποχωρήσαμε, όταν πια πειστήκαμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αντιστροφής αυτής της κατάστασης. Πονάμε και στενοχωριόμαστε για αυτό που συμβαίνει”.
 
Το “κόμμα Κασσελάκη” δεν έχει προοπτική, εκτιμά ο κ. Ξανθός. “Αυτό που βάζει τη σφραγίδα του στα πράγματα είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται κ. Κασσελάκης και η ηγεσία που υπάρχει γύρω του. Ακολουθεί μία ανερμάτιστη γραμμή, που κινείται μεταξύ μικρομεγαλισμού και απολιτίκ συμπεριφοράς” είπε, ορμώμενος από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ότι στοχεύει σε πρωτιά στις ευρωεκλογές.
 
“Πριν από λίγο καιρό μας είχε πει ότι ο πήχης είναι στο 17%” υπενθύμισε ο πρώην Υπουργός Υγείας, προσάπτοντας στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας, αλαζονεία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
 
“Εμείς ποτέ δεν μάθαμε να είμαστε “ενός ανδρός αρχή”. Ήμασταν ένας χώρος που είχε πλουραλισμό και τάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν σύνθεσης διαφορετικών συνιστωσών, διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων και αφετηριών” σημείωσε ο κ. Ξανθός, συμπληρώνοντας πως “υπήρξε μία εχθροπαθής προσέγγιση από τον κ. Κασσελάκη ήδη από την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, με αναζήτηση εσωτερικού εχθρού. Όσοι ασκούσαν την παραμικρή κριτική επί των αόριστων και θολών θέσεων που ενίοτε διατύπωνε, στοχοποιούνταν και λοιδορούνταν ως υπονομευτές”.
 
 
“Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να επιτρέψει να χρησιμοποιείται το όνομά του”
 
Δίχως να ασπάζεται θεωρίες συνωμοσίας, όπως ξεκαθάρισε, αναπαρήγαγε την προσωπική του θέση, ότι η επιλογή ουδετερότητας και μη παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και να απέβη μοιραία: “Άφησε περιθώρια να χρησιμοποιηθεί το όνομά του για να προωθηθεί μία συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αυτή του Στέφανου Κασσελάκη. Επέτρεψε σε κάποιους να λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο συνεχιστής του και η προσωπική του επιλογή, και ότι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, και του κ. Παππά συμπεριλαμβανομένου, ήταν υπονομευτές του πρώην αρχηγού.
 
Είναι απόλυτο ψέμα και μία απρέπεια απέναντί του. Θα έπρεπε να μην επιτρέψει να εργαλειοποιείται και να χρησιμοποιείται το όνομά του με αυτόν τον τρόπο”.
 
 
“Δίνουμε ένα σαφές και σύγχρονο αριστερό στίγμα”
 
Ο κ. Ξανθός κατέστησε σαφές πως η Νέα Αριστερά “δεν είναι μία συνάθροιση ανθρώπων με προσωπικές ατζέντες και ιδιοτέλειες. Η προσωπική διαδρομή των ανθρώπων που την απαρτίζουν, παρέχει τα εχέγγυα για μία τέτοια προοπτική” υπογράμμισε, ξεδιαλύνοντας το τοπίο γύρω από τη νέα προσπάθεια: “Δεν πάμε να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας καλύτερος ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πάμε να αποδείξουμε ότι θέλουμε να τα έχουμε, γενικώς, καλά με όλους.
 
Θέλουμε να επικαιροποιήσουμε τον σύγχρονο αριστερό λόγο και να γίνει σαφές σε ποιους αναφερόμαστε, ποια κομμάτια κατά προτεραιότητα της κοινωνίας χρειάζεται να εκπροσωπήσουμε.
 
Η Νέα Δημοκρατία εδραιώνει μία αντικοινωνική και νεοφιλελεύθερη διαχείριση στα πράγματα.
 
Αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μία αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Χρειάζεται να είναι σαφές ένα σύγχρονο αριστερό στίγμα σε μία νέα περίοδο στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας ξεπεράσει προβλήματα δημοσιονομικής κηδεμονίας και επιτροπείας, όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με την τρόικα.
 
Το στοίχημά μας είναι να αποδείξουμε ότι έχουμε κοινωνική χρησιμότητα” περιέγραψε αναλυτικά ο πρώην βουλευτής Ρεθύμνης, διαβεβαιώνοντας πως “θα υπάρξει ωριμότητα και στάση ευθύνης από όλους τους εμπλεκόμενους. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι μία τελευταία ευκαιρία να δώσουμε με σοβαρότητα μία προοπτική σε έναν κόσμο που είναι απογοητευμένος από τις πολλαπλές ήττες”.
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΤΙΝΑΚΗΣ
 
GOODNET από TEAM FM 102