Ηχητικό

Ανδρέας Ξανθός: Στις 25 Ιουνίου μπορεί να υπάρξει ανατροπή συσχετισμών – Πηγές αυξημένων φορολογικών εσόδων οι επιχειρήσεις ενέργειας, καυσίμων, τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες

Αναφορικά με την μη εκλογή του
 
Α.ΞΑΝΘΟΣ: Το αποτέλεσμα στο Ρέθυμνο είναι δυνητικά αναστρέψιμο γιατί η διαφορά είναι μικρή, είναι μόλις 215 ψήφοι για την κατάκτηση δεύτερης θέσης και παίρνει την έδρα.
 
Αναφορικά με τον έκτακτο φόρο των υπερκερδών των επιχειρήσεων που προτίθεται να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Α.ΞΑΝΘΟΣ: Λέτε ότι κουμπώνεται μια επιχείρηση που το ακούει αυτό ενώ δεν κουμπώνεται ακούγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα αυξηθεί ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 1.500€. Αυτό δηλαδή που θα είναι μια επιβάρυνση 50% στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων αυτό δεν είναι θέμα που πρέπει να δοθούν εξηγήσεις; Εμείς είπαμε κάτι πολύ απλό, σήμερα έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου το ξέρουν οι πάντες άρα πρώτον πρέπει να ελέγξουμε τις τιμές, να υπάρξει μια διαρθρωτική παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών και αυτό κυρίως θα γίνει με μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εννοείται με έλεγχο της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας στην αγορά και ταυτόχρονα πρέπει να ενισχύσουμε και την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα με ένα μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
 
Ερωτηθείς από πού θα βρεθούν τα υπερκέρδη
 
Α.ΞΑΝΘΟΣ: Κρίσιμοι κρίκοι στην οικονομία σήμερα είναι οι επιχειρήσεις ενέργειας, είναι οι επιχειρήσεις εμπορίας, διύλισης πετρελαιοειδών, οι μεγάλες αλυσίδες super market και φυσικά οι τράπεζες οι οποίες και αυτές έχουν υπεραποδόσεις τα τελευταία χρόνια είναι πηγές αυξημένων φορολογικών εσόδων. Έχουν εμφανίσει υπερκέρδη διότι αυτές οι κρίσεις τις οποίες είχαμε την προηγουμένη περίοδο επειδή η διαχείριση που έγινε δεν ήταν η ορθή δημιούργησαν μια τάση και ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης στην αγορά και ενισχύθηκαν αυτοί οι μεγάλοι όμιλοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις να νομίζουμε ότι είναι δίκαιο από εκεί να αντληθεί ένα μέρος επιπλέον φορολογικών εσόδων για να προστατεύσουμε τον κόσμο. Να συμφωνήσουμε για τις ακάλυπτες ανάγκες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος και από μια ευρωπαϊκή χώρα και μετά φυσικά να κάνουμε και μια συζήτηση για να δούμε το τι λεει ο καθένας και αν οι προτάσεις που εχει είναι ρεαλιστικές και μπορούν να υλοποιηθούν.
 
Με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα
 
Α.ΞΑΝΘΟΣ: Νομίζω ο κ. Τσίπρας χθες με πολύ ξεκάθαρο τρόπο είπε ότι εμείς δεν επιμερίζουμε ευθύνες στους πολίτες. Εμείς σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών και αναλαμβάνουμε τη δική μας ευθύνη, εμείς φταίμε και ούτε καν είπε στους αντιπάλους μας, ανεξάρτητα αν συνέβαλαν στο να πληγεί η αξιοπιστία της πρότασης για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, πάλι εμείς έχουμε την ευθύνη που δεν μπορούσαμε να πείσουμε το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ότι αυτή η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί. Εκεί εστιάζεται το στοιχείο της αυτοκριτικής και δεν κάνουμε μετάθεση ευθυνών.
 
Α.ΞΑΝΘΟΣ: Με πολύ μεγάλη σαφήνεια είπαμε ότι σεβόμαστε τη ψήφο των πολιτών, αυτό σημαίνει και αναγνώριση λαθών από τη δική μας πλευρά και κυρίως την ανάγκη μιας μεγαλύτερης ιδεολογικής και προγραμματικής σαφήνειας και πολιτικής στοχοθεσίας στις επόμενες εκλογές. Αυτή ειναι η προσπάθεια που κάνουμε.
 
Για τους αναποφάσιστους πολίτες
 
Α.ΞΑΝΘΟΣ: Ένα καινούργιο στοιχείο είναι ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών. Το ότι έφτασε 1 στους 5 πολίτες να αποφασίζει την ημέρα των εκλογών δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα άρα έχουμε μια ανερχόμενη «πολιτική δύναμη» που είναι οι αναποφάσιστοι πολίτες.
 
ΔΗΜ: Το ότι αυτοί οι αναποφάσιστοι ψήφισαν ΝΔ κάτι λεει
 
Α.ΞΑΝΘΟΣ: Φυσικά και λεει ότι το βασικό κυβερνητικό μας αφήγημα που ήταν η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δια της απλής αναλογικής δεν ήταν πειστικό, δημιουργούσε μια ανασφάλεια και μια αβεβαιότητα και ο κόσμος έχοντας ήδη ένα σωρό ανασφάλειες για το εισόδημά του, για τη δουλειά του, για την υγείας του δεν ήθελε να προστεθεί μια ακόμα και την επέλεξε ως λιγότερο κακό γιατί το βασικό κριτήριο των πολιτών ήταν να κυβερνηθεί η χώρα
 
ΔΗΜ: Στις δεύτερες εκλογές θα είναι βασικό κριτήριο να κυβερνηθεί η χώρα; Γιατί αν είναι βασικό κριτήριο θα πρέπει ή εσείς ή ΝΔ να βγείτε αυτοδύναμοι
 
Α.ΞΑΝΘΟΣ: Διάβασα μια ανάλυση που έλεγε ότι δεν ήταν μονοδιάστατη η επιλογή των πολιτών. Έλεγε ότι περίπου το 60% των πολιτών επέλεξε τα κόμματα που ψήφισε με μια διάθεση χαλαρής ψήφου, τύπου ευρωεκλογών, για αυτό είχαμε μια μεγάλη διασπορά σε μικρότερα κόμματα αλλά υπάρχει και ένα 40% το οποίο ψήφισε με κύριο κριτήριο την κυβερνησιμότητα, αυτός ο συνδυασμός έδωσε το συγκεκριμένο εκλογικό χάρτη. Τώρα νομίζω ότι αλλάζουν τα δεδομένα και εμείς νομίζω ότι μπορούμε κάνοντας τις αναγκαίες αναπροσαρμογές και στο αφήγημα και στα πρόσωπα και παντού και αποφεύγοντας προβλήματα πολυγλωσσίας όπως είχαμε την προηγούμενη περίοδο μπορούμε να ανακτήσουμε και να δώσουμε μάχη μέχρι και για την τελευταία ψήφο και να διεκδικήσουμε ανατροπή συσχετισμών.