Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ξανθός: Πολιτική και όχι επιστημονική απόφαση η «χαλάρωση» των μέτρων – Λάθος μήνυμα η «λήξη της πανδημίας»

Καλεσμένος σήμερα ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κος Ανδρέας Ξανθός στην εκπομπή των κ.κ. Νίκου Χατζηνικολάου και Κάτιας Μακρή του Real FM, σχολίασε την υγειονομική συγκυρία, την κατάσταση στο ΕΣΥ και τη συνολική αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.
Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων, ο κος Ξανθός ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά πρόωρη η συγκεκριμένη συζήτηση τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο καθημερινά, το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται και, κυρίως, συνεχίζεται το τραγικό ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, χωρίς καν να έχει διερευνηθεί και να αναλυθεί το φαινόμενο αυτό και χωρίς να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Ο κος Ξανθός παραδέχτηκε ότι ναι μεν η χαλάρωση των μέτρων υιοθετείται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά επεσήμανε ιδιαίτερα εμφατικά τις διαφορές στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, των οικονομιών και των κοινωνιών. Ακόμη ο κος Ξανθός τόνισε «Η κυβέρνηση ενδίδει στις πιέσεις της αγοράς και δεν ακολουθεί επιστημονικές εισηγήσεις στις αποφάσεις της για τη διαχείριση της πανδημίας. Η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων είναι πολιτική και όχι επιστημονική». Ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιπροτείνει μία βιώσιμη αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης, με ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, θέτοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία.
Το έλλειμμα στην ΠΦΥ, στην επιδημιολογική επιτήρηση, η μη έγκαιρη παρέμβαση στην κρίσιμη φάση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων ασθενών που είναι σε καραντίνα, η ανεπαρκής στήριξη και στελέχωση κρίσιμων «κρίκων» των νοσοκομείων (ΤΕΠ-κλινικές covid-ΜΕΘ-τμήματα αποθεραπείας-αποκατάστασης) και η συσσωρευμένη κόπωση του προσωπικού, έχουν οδηγήσει σε εξάντληση των αντοχών του ΕΣΥ. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο ζήτημα της πανδημίας, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να ενισχύσει το ΕΣΥ και το ανθρώπινο δυναμικό του, το οποίο αρχίζει να παραιτείται και να μειώνεται δραματικά».
Επιπλέον ο κος Ξανθός κατέθεσε προτάσεις αντιστροφής αυτής της κατάστασης, λέγοντας πως χρειάζεται να σταματήσει η λογική της προσωρινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να υπάρξουν διαρθρωτικές και μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας, πολυετές και μακροπρόθεσμο πλάνο προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού, μηχανισμός αυτόματης αναπλήρωσης του συνταξιοδοτούμενου προσωπικού, αναβάθμιση μισθολογικών αποδοχών, νέο πλαίσιο επιπλέον κινήτρων για άγονες περιοχές και άγονες ειδικότητες.
Τέλος, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων για την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να οδηγήσει σε απόλυση τέλος Μαρτίου περίπου 5000 υγειονομικούς υπαλλήλους, ο κος Ξανθός τη χαρακτήρισε ως «χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Πηγή: syriza