Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ξανθός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ευκαιρία να κυβερνήσει σε συνθήκες στοιχειωδώς κανονικές»

Ο Ανδρέας Ξανθός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Είναι η περιοχή στην οποία θα δώσει ξανά τη «μάχη του σταυρού» για τον ΣΥΡΙΖΑ που «ζητά την ευκαιρία να κυβερνήσει σε συνθήκες στοιχειωδώς κανονικές», όπως δηλώνει στην ATHENS VOICE. Ο πρώην υπουργός Υγείας τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, σημειώνοντας ότι είναι το σύγχρονο ευρωπαϊκό πρότυπο. Χαρακτηρίζει «πολιτικούς τακτικισμούς» τα περί «πρωθυπουργού Χ» του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λειτουργία του ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως πρόταγμα «τη Δικαιοσύνη στην Υγεία».
 
«O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά μία ευκαιρία να κυβερνήσει σε συνθήκες στοιχειωδώς κανονικές, χωρίς τους καταναγκασμούς των Μνημονίων και τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι δανειστές σε μια χρεοκοπημένη χώρα. Ζητά με άλλα λόγια από τους πολίτες τη δυνατότητα να υλοποιήσει στο νέο εντελώς διαφορετικό μεταμνημονιακό πλαίσιο, ένα προοδευτικό πρόγραμμα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι το δικαιούται αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί παρά τα λάθη που έγιναν το διάστημα 2015-2019, ο βασικός στόχος της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση, με έντιμη διαχείριση και την κοινωνία όρθια, επιτεύχθηκε», λέει στην ATHENS VOICE o Ανδρέας Ξανθός.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα χρεοκοπημένο μοντέλο εξουσίας»
 
Ο πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και υποστηρίζει ότι υπάρχει πλαίσιο σύγκλισης με τα κόμματα «της ευρύτερης προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης». Ο Ανδρέας Ξανθός εξηγεί: «Σημασία κατ’ αρχάς έχει η προγραμματική κατεύθυνση και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, που πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της συλλογικής αξιοπρέπειας, με δημόσιες πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Η μείωση των ανισοτήτων είναι η “κόκκινη γραμμή” που διαχωρίζει το προοδευτικό και το συντηρητικό πολιτικό σχέδιο. Το δεύτερο, όμως, και εξίσου σημαντικό θέμα είναι ο τρόπος διακυβέρνησης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα χρεοκοπημένο μοντέλο εξουσίας που βασίζεται σε αυτοδύναμες και συνήθως ανεξέλεγκτες και αλαζονικές κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Και συνεχίζει: «Το σύγχρονο ευρωπαϊκό πρότυπο είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και το “εργαλείο” είναι η απλή αναλογική. Άρα, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 21 Μάη και ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση για συνεργατική κυβέρνηση προοδευτικού προσανατολισμού. Το πλαίσιο σύγκλισης, ότι και να λέγεται για ευνόητους λόγους στην προεκλογική περίοδο, υπάρχει. Μια ματιά στα προγράμματα των κομμάτων της ευρύτερης προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης, το αποδεικνύει. Η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει τους εταίρους και το ακριβές “μίγμα” πολιτικής».
 
Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε «πολιτικό τακτικισμό» τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη περί «πρωθυπουργού Χ», σχολιάζοντας ότι «εκτός τού ότι αναδίδει αμετροέπεια και μικρομεγαλισμό, δεν έχει εφαρμογή πουθενά στην Ευρώπη. Παντού, πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος. Η λογική του “άγνωστου Χ” και της αβεβαιότητας, ενισχύει το σενάριο της αυτοδύναμης κυβέρνησης Μητσοτάκη».
 
«Η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν απέχθεια προς το ΕΣΥ και τις δομές του»
 
Πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το «Δικαιοσύνη στην Υγεία», με τον Ανδρέα Ξανθό να ασκεί την κριτική του για τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ.Μητσοτάκης προκαλεί και προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, εξαγγέλλοντας ότι το ΕΣΥ θα είναι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης του! Δηλαδή δεν ήταν στις προτεραιότητες του στη διάρκεια της πανδημίας και της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, αλλά από δω και πέρα θα ασχοληθεί και μάλιστα ο ίδιος προσωπικά! Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά: η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν απέχθεια προς το ΕΣΥ και τις δομές του, πιστεύουν στη δήθεν υπεροχή του ιδιωτικού τομέα και κάνουν ότι μπορούν για να υπονομεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων, να δώσουν κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ιδιωτεύσουν, ευνοώντας τους κλινικάρχες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόταγμα τη Δικαιοσύνη στην Υγεία, δηλαδή την ισότιμη και καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών μέσα από ένα ισχυρό και ποιοτικό ΕΣΥ που χρηματοδοτείται όσο και ο μέσος όρος της ΕΕ (δημόσιες δαπάνες υγείας στο 7,5% του ΑΕΠ)». Ο πρώην υπουργός Υγείας συνεχίζει: «Η βασική κριτική που κάνουμε στο πρόγραμμα υγείας του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι, σε ένα πλαίσιο σωστών γενικών κατευθύνσεων, λείπει η στρατηγική της σύγκλισης με την Ευρώπη στις δαπάνες υγείας και η αυξημένη συμμετοχή του προϋπολογισμού του κράτους και του ΕΟΠΥΥ. Η αναπροσαρμογή των, όντως χαμηλών, πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αρκεί».
 
Όμως, ποια είναι τα κίνητρα που θα έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προσέλκυση γιατρών στις μικρές νησιωτικές δομές υγείας; Ο Ανδρέας Ξανθός απαντά: «Έχουμε παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο κινήτρων για τις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές με κόστος 50 εκ. ευρώ το χρόνο. Τα κίνητρα αυτά είναι οικονομικά (+50% προσαύξηση στο ιατρικό μισθολόγιο, κοινωνική μέριμνα, στεγαστικά και φορολογικά μέτρα), επιστημονικά (συνεχιζόμενη εκπαίδευση, υποχρεωτική μετεκπαίδευση ανά διετία κλπ) και διοικητικά (βαθμολογική εξέλιξη, νέοι Οργανισμοί νοσοκομείων με πρόβλεψη 4 τουλάχιστον οργανικών θέσεων σε κλινικές αυξημένου φόρτου κλπ). Είναι απόλυτα εφικτή αυτή η παρέμβαση και θα έχει τεράστια κοινωνική ανταποδοτικότητα».
 
Ο πρώην υπουργός Υγείας λέει, ακόμη, ότι οι Έλληνες γιατροί και επιστήμονες δεν θα επιστρέψουν από το εξωτερικό με εκκλήσεις, αλλά με σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης στη χώρα. «Η αύξηση 10% που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι κοροϊδία, όταν στη γειτονιά μας (Κύπρος) προσφέρονται τριπλάσιες και τετραπλάσιες αποδοχές και πολύ καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Το 1ο βήμα είναι η σημαντική αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου (2.000 ευρώ καθαρά ο εισαγωγικός μισθός) και η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Χρειάζεται “σήμα” αλλαγής πορείας στα υγειονομικά πράγματα και ουσιαστικής επένδυσης στο ΕΣΥ και στους ανθρώπους του».
 
Προβλήματα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν και οι εξειδικευμένες μονάδες φροντίδας για εξαρτημένα άτομα και οι μονάδες ψυχικής υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρει ως ζήτημα αξιοπρέπειας, κοινωνικής αλληλεγγύης, ζήτημα Πολιτισμού και Δημοκρατίας τη διασφάλιση των επιπλέον πόρων που απαιτούνται για τη στελέχωση των εξειδικευμένων δομών και την τομεοποίησή τους. «Η βασική ιδέα είναι η ψυχική νόσος και οι πολλαπλές και αναδυόμενες εξαρτήσεις είναι βιο-ψυχο-κοινωνικά φαινόμενα που απαιτούν ολιστική αντιμετώπιση και ευρύτερη κοινωνική -και όχι μόνο στενά ιατρική- φροντίδα. Αυτό προϋποθέτει δημόσιες πολιτικές και εξειδικευμένες δομές, που παρέχουν, με κατάλληλη στελέχωση από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τομεοποιημένες κοινοτικές υπηρεσίες, δηλαδή κοντά στον τόπο κατοικίας των ανθρώπων, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας».
 
«Έλεγχος του Airbnb και “Τράπεζα Στέγης” για τη στεγαστική κρίση»
 
Ειδικό κεφάλαιο έχει αφιερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στεγαστική κρίση. Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρεται σε «φούσκα» ακριβών ενοικίων. «Τα στοιχεία λένε ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στο ποσοστό του μισθού που καταβάλλεται για στεγαστικές ανάγκες (σχεδόν 40%). Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμα του ειδικό κεφάλαιο για το δικαίωμα στην κατοικία, με έλεγχο του Airbnb, φοιτητικές κατοικίες, «Τράπεζα Στέγης» που θα στηρίξει τα νέα ζευγάρια, διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου για μονοπρόσωπο νοικοκυριό (140 ευρώ το μήνα) και για ζευγάρι με 2 παιδιά (350 ευρώ το μήνα), καθώς και ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για οικονομικά προσιτή κατοικία».
 
Ο Ανδρέας Ξανθός συνεχίζει τις περιοδείες του στο Ρέθυμνο αυτές τις ημέρες. Αντιλαμβάνεται ένα κλίμα «μιας αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης, ενός “ντέρμπι” με ποδοσφαιρικούς όρους. Υπάρχει αδιαμφισβήτητη δυσφορία και αγανάκτηση προς την κυβέρνηση, αλλά και προβληματισμός για τη “επόμενη μέρα”. Η αυξανόμενη συσπείρωση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η προβολή της πρότασης διεξόδου που έχει καταθέσει, μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την προσέλευση στις κάλπες, ειδικά των νέων ανθρώπων, μπορεί να περιορίσει την αποχή και την αντιπολιτική ψήφο και να βάλει τη «σφραγίδα» της προοδευτικής κυβέρνησης στο τελικό αποτέλεσμα».
 
*Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Ρέθυμνο.