Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ξανθός: Ο πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά και την πανδημία

«Οι πολεμικές συγκρούσεις θα πυροδοτήσουν είτε αναζωπύρωση “ξεχασμένων λοιμώξεων”, είτε νέα έξαρση της πανδημίας λόγω προσφυγικών ροών»
 
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει μόνο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην διεθνή οικονομία, αλλά και παρενέργειες στη Δημόσια Υγεία», επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο και στον Θανάση Λαζαρίδη, ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
 
«Η καταστροφή των υποδομών υγείας της Ουκρανίας και η αδυναμία τους να συνδυάσουν τις ανάγκες περίθαλψης των τραυματιών με τη φροντίδα των υπόλοιπων νοσημάτων (συμπεριλαμβανομένης της covid-19) είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη. Ήδη το απόθεμα οξυγόνου για ιατρική χρήση έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά στη χώρα.
 
Σύμφωνα επίσης με εκτιμήσεις πολλών ειδικών, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι πολεμικές συγκρούσεις να πυροδοτήσουν είτε αναζωπύρωση “ξεχασμένων λοιμώξεων” όπως δείχνει η εμπειρία από τη Συρία (επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας λόγω εγκατάλειψης του εμβολιαστικού προγράμματος), είτε νέα έξαρση της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή λόγω προσφυγικών ροών και υποχώρησης των υγειονομικών standards.
 
Είναι γνωστό ότι εμβολιαστική κάλυψη έναντι της covid-19 στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλή (35%) , άρα η μαζική μετακίνηση ανθρώπων σε γειτονικές χώρες μπορεί να επιδεινώσει την παρούσα κρίση Δημόσιας Υγείας. Ακριβώς γι’αυτό το λόγο, χρειάζεται όχι υποτίμηση του κινδύνου αλλά επιδημιολογική εγρήγορση σε όλη την Ευρώπη και συντονισμένη υγειονομική φροντίδα πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας, όπως οι πρόσφυγες».