Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ξανθός: Ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει “χαμπάρι” από τα διδάγματα και τις προκλήσεις της πανδημίας

«Η παράταξη της ΝΔ απεχθάνεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ποτέ δεν στήριξε στην πραγματικότητα το ΕΣΥ»

«Ο Μητσοτάκης δεν έχει δείξει να παίρνει χαμπάρι από τα διδάγματα και τις προκλήσεις της πανδημίας. Επιμένει εμμονικά στη νεοφιλελεύθερη γραμμή και το σχέδιο που οραματίζεται είναι επιστροφή στην προ ΕΣΥ περίοδο, όπου υπηρεσίες υγείας ουσιαστικά είχαν μόνο όσοι είχαν χρήματα», είπε Στο Κόκκινο, στους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο, ο πρώην Υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Ανδρέας Ξανθός.

«Η κυβέρνηση περίμενε να περάσει η μπόρα της πανδημίας, να κλείσει τις εκκρεμότητες της διαχείρισης αυτής της οξείας φάσης και να δρομολογήσει το βασικό της σχέδιο -το οποίο είχε εκφράσει καθαρά πριν από τις εκλογές του ’19.Το σχέδιο περιλαμβάνει κυρίως άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά, παρέχοντας χώρο σε ιδιώτες επενδυτές, κάνοντας Συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα και ενισχύοντας το ρόλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Ο κ Μητσοτάκης θεωρεί ότι δεν χρειαζόμαστε κρατικές δομές γιατί μπορούμε να αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει ένα ιδιωτικό οικονομικό management που βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ομως η έλευση της πανδημίας και όλα αυτά που βίωσε η κοινωνία, τα ανέτρεψε όλα και κυρίως την άποψη της κοινωνία για την κατασυκοφαντημένη δημόσια υγεία. Παρ’ όλα αυτά εμμονικά η κυβέρνηση μιλά με νεοφιλελεύθερους όρους σ’ ένα τοπίο που έχει καταρρεύσει το νεοφιλελεύθερο αφήγημα, ειδικά στο πεδίο της υγείας.

Σε όλο τον κόσμο από την αναπτυγμένη Δύση μέχρι τον υπανάπτυκτο τρίτο κόσμο κατάλαβαν ότι μόνο με ισχυρά Δημόσια Συστήματα Υγείας είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτής της μορφής διασυνοριακές απειλές και μείζονος εμβέλειας κρίσεις. Το συμπέρασμα που συνάγεται και το πρόταγμα της μετά κοβιντ εποχής, είναι η αδήριτη ανάγκη επένδυσης επιπλέον πόρων (ανθρώπινων και υλικών) στις δημόσιες δομές.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει δείξει να παίρνει χαμπάρι από τα διδάγματα και τις προκλήσεις της πανδημίας και επιμένει στη νεοφιλελεύθερη γραμμή η οποία δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Νομίζω ότι το σχέδιο που οραματίζεται είναι να επιστρέψουμε στην προ ΕΣΥ περίοδο. Πρόκειται για κοινωνική οπισθοδρόμηση που δεν πρέπει να την επιστρέψουμε.

Η παράταξη της ΝΔ απεχθάνεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ποτέ δεν στήριξε στην πραγματικότητα το ΕΣΥ όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του. Αν δούμε τα πρακτικά των συζητήσεων στη Βουλή όταν ψηφίστηκε το ‘83 ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ, διαπιστώνεται απο τις τοποθετήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τότε ότι περίπου ισχυρίζονταν ότι αυτό που οικοδομείται πρόκειται για ένα σοβιετικό μοντέλο υγείας. Με αυτή την κυβέρνηση και την πολιτική της, δεν υπάρχει καμία ελπίδα ενδυνάμωσης και στήριξης του συστήματος υγείας και κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού του.

Σήμερα υπάρχει απόγνωση στο προσωπικό το οποίο βρίσκεται σε burnout και κουρασμένο. Έχουν εξαντληθεί οι ψυχοσωματικές αντοχές των υγειονομικών και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει. Όποιος πάει σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο εισπράττει την εικόνα της λειτουργικής κατάρρευσης γιατί το προσωπικό έχει εξαντληθεί. Χρειάζεται παρέμβαση τώρα, γιατί μετά η αποδιοργάνωση και η αποσάθρωση του συστήματος θα είναι μη αναστρέψιμη. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να έχουμε αλλαγή πορείας και για να υπάρξει μία νέα προοδευτική κυβέρνηση που η προτεραιότητά της θα είναι μια άλλη ατζέντα.

Είναι ζήτημα προτεραιοποίησης. Η πανδημία έδωσε το σήμα. Είμαστε σε μία φάση συνεχώς αναδυόμενων απειλών υγείας όπου προκύπτουν μεταλλαγμένα νέα λοιμώδη νοσήματα όπως επίσης και αναζωπύρωσης παλιών ξεχασμένων λοιμώξεων. Ολα αυτά οφείλονται στην αλλαγή της οικολογικής ισορροπίας σε παγκόσμιο επίπεδο, στην αλλαγή της βιοποικιλότητας, στην αποψίλωση των δασών, στις διατροφικές συνθήκες, στην παγκοσμιοποίηση και στην κλιματική αλλαγή. Αυτό που προκύπτει πλέον είναι η ανάγκη νέων ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένες απειλές να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται να ληφθούν πολιτικές ισότητας, πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής, δηλαδή αριστερές και προοδευτικές πολιτικές».