Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση λειτουργεί ως επιταχυντής της κρίσης με τα φάρμακα

Μπορούσε να ελέγξει τις παράλληλες εξαγωγές, το στοκ των φαρμακαποθηκών, το κατά πόσον οι εταιρείες κρατούν το απόθεμα ασφαλείας για 3 μήνες όπως υποχρεούνται
 
Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις δραματικές ελλείψεις ακόμη και στοιχειωδών φαρμάκων που καταγράφονται σε όλα τα φαρμακεία ανέδειξε, μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
 
«Υπάρχει διεθνής διάσταση στην κρίση, αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί ως επιταχυντής όλων των κρίσεων», επέμεινε ο Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η κυβέρνηση «θα μπορούσε να ελέγξει τις παράλληλες εξαγωγές, το στοκ των φαρμακαποθηκών, το κατά πόσον οι εταιρείες κρατούν το απόθεμα ασφαλείας για τρεις μήνες που υποχρεούνται», όπως είπε μεταξύ άλλων.
 
Ο πρώην υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα με την τιμή ορισμένων φαρμάκων αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «το θέμα είναι να επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο, όχι να γίνουν επιμέρους ρυθμίσεις για να ικανοποιηθούν πιέσεις παικτών της αγοράς» (σ.σ. του φαρμάκου). «Στη Βουλή υπήρχε επιτροπή που συζητούσε διακομματικά την φαρμακευτική πολιτική, αλλά η κυβέρνηση την κατήργησε, γιατί δεν θέλει την διακομματική συζήτηση», συνέχισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι «ελλείψεις φαρμάκων υπήρχαν πάντα, αλλά παρενέβαινε ο ΕΟΦ και διορθωνόταν η κατάσταση». «Οι ελλείψεις τώρα είναι πρωτοφανείς, έχουμε έλλειψη ακόμη και αντιφυματικών φαρμάκων. Ένα περιστατικό φυματίωσης δεν είναι εύκολο πλέον να αντιμετωπιστεί στη χώρα», αποκάλυψε ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ξεδίπλωσε την κριτική του γενικά για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται όλες τις υποθέσεις που αφορούν στη δημόσια υγεία. «Η κυβέρνηση πρόωρα σφύριξε τη λήξη της πανδημίας», είπε, για να προσθέσει ότι «στις εφημερίες γίνεται ο κακός χαμός».