Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ξανθός: Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και όχι τη δραστική αντιμετώπιση

«Η ΝΔ προσπαθεί να κλείσει πρόωρα τις εκκρεμότητες της πανδημίας για να επαναφέρει το άνοιγμα του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά»
«Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και όχι η δραστική αντιμετώπιση μιας υγειονομικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη, πιέζει το σύστημα υγείας και επηρεάζει την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε στο Κόκκινο 105,5 και στον Αντώνη Ραυτόπουλο ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, ενώ συμπλήρωσε ότι η επιθυμία της κυβέρνησης να αλλάξει τη μέθοδο καταγραφής των θανάτων covid ουσιαστικά επιβεβαιώνει θεωρίες συνομωσίας.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, η υποτίμηση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα αποσκοπεί στην αποφυγή γενναίων παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας. Μάλιστα, πλέον την κατάρρευση των νοσοκομείων του δημόσιου συστήματος δεν την μεταφέρουν μόνο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ή οι υγειονομικοί, αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
«Υπάρχουν κοινοβουλευτικές ερωτήσει και παρεμβάσεις της ΝΔ, κυρίως από δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές που μεταφέρουν μία αγωνία για τη δυσλειτουργία και τα προβλήματα στελέχωσης κρίσιμων δημόσιων δομών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος σημειώνοντας ότι «οι υγειονομικοί καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τη νεοφιλελεύθερη και συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», συμπλήρωσε ότι «τα νοσοκομεία είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση. Το προσωπικό έδωσε πολύμηνη μάχη χωρίς εφεδρείες και χωρίς στήριξη. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν βλέπει προοπτική».
«Αυτό που χρειάζεται να εμπεδώσει συνολικά η κοινωνία είναι ότι χωρίς αξιόπιστες και ισχυρές υπηρεσίες δημόσιας υγείας δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ανάπτυξη ούτε κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πλέγμα κινήτρων για να μην διαλυθεί οριστικά το ΕΣΥ.