Macro

Ανδρέας Ξανθός από τη Δυτική Μακεδονία: Νέος Χάρτης Υγείας με στόχο την ενδυνάμωση των δημόσιων δομών και τη μέγιστη δυνατή υγειονομική αυτοτέλεια της περιοχής

Ολοκληρώθηκε χτες (9/3/22) η διήμερη περιοδεία του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού στην Δυτική Μακεδονία. Κοινή είναι και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες (Γρεβενά-Κοζάνη-Καστοριά-Φλώρινα) η εικόνα της αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών υγείας λόγω της «κοβιντοποίησής» τους, της ανεπαρκούς στήριξης αλλά και της εξάντλησης των αντοχών του προσωπικού, το οποίο εδώ και 2 χρόνια κάνει μια φιλότιμη και υπεράνθρωπη προσπάθεια για να κρατήσει όρθια της δημόσια περίθαλψη. Η κρίση στελέχωσης στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί, οι υγειονομικοί δίνουν σήμερα τη μάχη κατά της πανδημίας και των υπόλοιπων νοσημάτων με πολύ λιγότερες δυνάμεις ( λείπουν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε σύγκριση με 1 χρόνο πριν), ενώ είναι καθολική η απαίτηση για μια σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας-αμοιβής-εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Σε αντίθεση με τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ και συρρίκνωση –υποβάθμιση νοσοκομείων της επαρχίας στο πλαίσιο του νέου Χάρτη Υγείας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία-ΚΥ-ΚΕΦΙΑΠ της Δυτικής Μακεδονίας και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνών συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενός κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπιστεί το ΕΣΥ, θα βάλει ένα τέλος στη συζήτηση για συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή και θα διεκδικήσει την ισόρροπη στήριξη τους και τη συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο Α. Ξανθός δήλωσε ότι πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής υγειονομικής αυτοτέλειας της Δυτικής Μακεδονίας με ένα νέο υγειονομικό χάρτη που θα προβλέπει αξιοπρεπείς δευτεροβάθμιες υπηρεσίες για όλες τις σημερινές νοσηλευτικές μονάδες, στήριξη των δομών ΠΦΥ-Ψυχικής Υγείας-Αποκατάστασης και σχεδιασμό νέων τριτοβάθμιου χαρακτήρα υπηρεσιών (πχ αιμοδυναμικό εργαστήριο), για να καλύπτονται αξιόπιστα οι ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς και να περιοριστούν οι διακομιδές ασθενών.
Αυτό όμως που πρωτίστως απαιτείται, τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι ένα συνολικό σχέδιο ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης αναπλήρωσης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων, 15.000 μόνιμες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας και στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων τομέων του ΕΣΥ ( ΠΦΥ, ΤΕΠ, Κλινικές Λοιμώξεων , ΜΕΘ, Αποθεραπεία-Αποκατάσταση, Ψυχική Υγεία ) και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Και, κυρίως, με σοβαρή αναβάθμιση των αποδοχών των ιατρικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και με δέσμη κινήτρων για προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές , σε ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και σε «άγονες» προκηρύξεις στις δομές του ΕΣΥ . Αν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω συγκροτημένα και συνδυαστικά, η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ θα επιδεινώνεται, οι παραιτήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία θα αυξάνονται και το brain drain θα ενισχύεται.
Πηγή: syriza