Για ακόμη μία φορά οι πολίτες της Τήνου κατάφεραν να ματαιώσουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα. Πρόκειται για άλλη μία μικρή αλλά σημαντική νίκη των Τηνιακών στη μάχη που δίνουν ενάντια στην επέλαση της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης» εδώ και περίπου 2,5 χρόνια, η οποία παράλληλα έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλες τις περιοχές της χώρας που αντιστέκονται για να προστατεύσουν τη γη και την ελευθερία.
Η νέα απόπειρα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Πράσσα αναζωπυρώθηκε στις αρχές Μαΐου. Τότε, η εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων» και τρεις μεταφορικές εταιρείες έκαναν αιτήσεις στον Δήμο Τήνου προκειμένου να λάβουν άδειες διέλευσης, ώστε τα υπερμεγέθη φορτηγά τους να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε οικόπεδο, έπειτα από την άφιξή τους στο νησί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Για μία ακόμη φορά, ο δήμος απάντησε αρνητικά με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στα τέλη Μαΐου, οι εταιρείες κατέθεσαν διοικητική προσφυγή ενώπιον του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με στόχο να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η προσφυγή έγινε δεκτή και στις 12 Ιουλίου ο συντονιστής ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω αναρμοδιότητας, και όρισε ως αρμόδια την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου για την έκδοση των αδειών διέλευσης. Ετσι, στις 14 Ιουλίου, οι εταιρείες επανήλθαν με νέες αιτήσεις. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση πολιτών που για τρεις μέρες διαμαρτύρονταν έξω από το δημαρχείο της Τήνου ζητώντας συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Σιώτο, η οποία δεν έγινε εφικτή.
Τελικά, στις 26 Ιουλίου η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου εξέδωσε άδειες διέλευσης για το χωμάτινο κομμάτι του δρόμου που αποτελεί δημοτική οδό και από το οποίο επεδίωκαν να περάσουν τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες. Αυτές οι άδειες δεν χρησιμοποιήθηκαν από την εταιρεία, λόγω έλλειψης του «απαραίτητου χρόνου προετοιμασίας από την έκδοσή τους μέχρι την ημερομηνία εκτέλεσής τους».
Στις 30 Ιουλίου οι εταιρείες κατέθεσαν εκ νέου αιτήσεις ζητώντας άδειες διέλευσης από τις 24 Αυγούστου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου. Οι άδειες εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας. Ομως, στις 23 Αυγούστου, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Κοινό Τηνίων» μαζί με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Υστερνιωτών κατέθεσαν ιεραρχική προσφυγή εναντίον της έκδοσης των αδειών στον δήμαρχο Τήνου και αίτηση θεραπείας στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, ζητώντας την ακύρωσή τους. Την ίδια μέρα, κατατέθηκε προσφυγή από 16 πολίτες με αίτημα την αναστολή των αδειών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου.
Ωστόσο, στις 26 Αυγούστου η Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων εξέδωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στο δημοτικό κομμάτι δρόμου από το οποίο θα περνούσαν τα φορτηγά από 30/8 έως και 1/9 για «λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της ιδιομορφίας του εδάφους και του δύσβατου της ανηφορικής οδού». Στις 28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή δημόσια εκδήλωση από τη διαδημοτική επιτροπή αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στη Χώρα της Τήνου, όπου απαιτήθηκε από τον δήμαρχο να ακυρώσει τις άδειες διέλευσης.
Στις 29 Αυγούστου έφτασαν στο νησί αστυνομικές ενισχύσεις, κυρίως της ομάδας ΟΠΚΕ. Το πρωί της επόμενης μέρας συγκεντρώθηκε κόσμος στο δημαρχείο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στον δήμαρχο, αλλά εκείνος ήταν απών. Παράλληλα, έγιναν αντιληπτά χωματουργικά μηχανήματα να ανεβαίνουν στο βουνό.
Το ίδιο βράδυ ο κόσμος μαζεύτηκε στον παραλιακό δρόμο της Χώρας της Τήνου, κάνοντας πορεία η οποία κατέληξε στο λιμάνι την ώρα που έφτασε το πλοίο με τα φορτηγά. Μόλις τα φορτηγά ξεκίνησαν, περίπου 100 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μπροστά τους, ενώ περισσότεροι από 50 λιμενικοί και αστυνομικοί επιχείρησαν να σπάσουν τη διαμαρτυρία. Σημειώθηκε κάποια μικρή ένταση και, τελικά, τα φορτηγά ξεκίνησαν για να φτάσουν στο οικόπεδο με τις αποθηκευμένες ανεμογεννήτριες. Αφού φόρτωσαν, ξεκίνησαν τη μεταφορά τους στο βουνό συνοδεία της αστυνομίας.
Εν τούτοις, κατάφεραν να ξεφορτώσουν μόνο κάποια εξαρτήματα, καθώς στις 31 Αυγούστου έγινε δεκτή η προσφυγή των 16 πολιτών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου, η εκδίκασή της ορίστηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε διατάχθηκε η προσωρινή αναστολή των αδειών διέλευσης. Ετσι, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής, τα φορτηγά δεν μπορούν να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στα Πράσσα. Το αποτέλεσμα ήταν να ακινητοποιηθούν δύο φορτηγά των εταιρειών με κομμάτια των ανεμογεννητριών στη διαδρομή προς τα Πράσσα και τα υπόλοιπα φορτηγά να αναχωρήσουν από το νησί δύο μέρες αργότερα.
Τάσος Σαραντής
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών