Συνεντεύξεις

Αλέξης Χαρίτσης: Στόχος της ΝΔ να επαναφέρει το μνημόνιο από την πίσω πόρτα

Ο Αλέξης Χαρίτσης μετείχε στην κυβερνητική προσπάθεια από την αρχή της, έβαλε τη δική του σφραγίδα στο Υπουργείο Εσωτερικών και πλέον αναζητά την εκλογή στη Βουλή στο νομό Μεσσηνίας στον οποίο μεγάλωσε. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο News 24/7, στον Νίκο Γιαννόπουλο, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αναλύει τις προγραμματικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, μιλάει με στοιχεία για το ζήτημα της μεσαίας τάξης και κάνει μία σύντομη ανασκόπηση της κυβερνητικής θητείας.

Έχετε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια ως κόμμα να καταδείξετε τις διαφορές που έχει κατά τη γνώμη σας ο δικός σας προγραμματικός λόγος μ’ αυτόν της Νέας Δημοκρατίας. Έχει φτάσει στα πλατιά ακροατήρια αυτή η προσπάθεια, ο κόσμος σας ακούει;

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν από γειτονιά σε γειτονιά σε όλη τη χώρα, ενημερώνοντας και συζητώντας με τον κόσμο για το πρόγραμμά και το έργο μας. Παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για το πώς όλοι μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά μας, ένα μέλλον που δεν αφήνει κανέναν και καμία στο περιθώριο. Και φυσικά, ακούμε τις αγωνίες και την κριτική των πολιτών για τα λάθη και τις παραλείψεις μας και τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι αναμφίβολα θετική. Ακόμη και όταν υπάρχει δυσπιστία, μέσα από τη συζήτηση υποχωρεί και βρίσκουμε κοινούς τόπους. Δεν σας κρύβω ότι αυτή η άμεση σχέση με τους πολίτες μάς έχει αναζωογονήσει. Είναι ο δικός μας τρόπος να απαντήσουμε στη μιντιακή υπεροπλία της ΝΔ και τον ορυμαγδό προπαγάνδας και fake news με τα οποία επιχειρεί να διαγράψει από τη μνήμη των πολιτών το αμαρτωλό της παρελθόν και τις επικίνδυνες πολιτικές της για το μέλλον.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί- άλλες φορές έμμεσα και άλλες άμεσα- ότι επιχειρείτε να ναρκοθετήσετε την επόμενη μέρα για να περιορίσετε τις κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

Θέλει μεγάλο θράσος από τη μεριά της ΝΔ για να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη θητεία της έχοντας βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια που εκείνοι την οδήγησαν, με την οικονομία σε ανάπτυξη για εννιά συνεχή τρίμηνα, με 34 δις. ευρώ δημόσια αποθεματικά και απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές με τα χαμηλότερα επιτόκια εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Αντιπαραβάλετε αυτή την κατάσταση με εκείνη που παρέδωσε η ΝΔ το 2015, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου μόλις που αρκούσαν για τους μισθούς και τις συντάξεις ενός μήνα, η οικονομία ήταν στο όριο και η αξιοπιστία της χώρας στο ναδίρ.

Η ΝΔ τα γνωρίζει όλα αυτά αλλά σκόπιμα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Προετοιμάζει τους πολίτες για την αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Εντελώς κυνικά, θα ισχυριστεί ότι παρέλαβε «καμένη γη» και όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα έταζε, αλλά θα πρέπει να επιβάλει νέες περικοπές σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό εννοούμε όταν προειδοποιούμε ότι ο στόχος της είναι να επαναφέρει το μνημόνιο από την πίσω πόρτα.

Αναφέρουν πολλοί στις αναλύσεις τους ότι προβάλλοντας υπερβολικά “αρνητική” ατζέντα προκαλείτε φόβο στους πολίτες και τελικά έχετε τα αντίθετα, από τα προσδοκώμενα, αποτελέσματα. Τι θα τους λέγατε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει στο φόβο αλλά στη λογική για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον που αντιπροσωπεύει το πρόγραμμά μας για όλους τους Έλληνες. Εκεί στοχεύουν οι δεσμεύσεις μας για 500 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, τη δημιουργία ενός εύρωστου κοινωνικού κράτους, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με πρωταγωνιστές τους νέους ανθρώπους, την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους. Όλα αυτά δηλαδή που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια και τώρα ζητάμε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να τα ολοκληρώσουμε και να τα διευρύνουμε.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναδείξουμε και την αντικοινωνική φιλοσοφία του προγράμματος της ΝΔ, τους κινδύνους που κρύβουν οι πολιτικές που ευαγγελίζεται για τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και επειδή πολύ λόγος γίνεται τελευταία για τη μεσαία τάξη, επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα στοιχεία που είναι αδιάψευστα. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Αντιθέτως, για τα έτη 2015-2017 παρουσιάζεται αύξηση του ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας αυτής κατά 680 ευρώ, καθώς μόνο το 2017 σημειώνεται σημαντική αύξηση κατά 534 ευρώ. Είναι βέβαιο ότι τα στοιχεία για το 2018 που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένα. Παράλληλα τόσο οι βασικοί δείκτες ανισότητας του Εισοδήματος όσο και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκονται πλέον στα προ κρίσης επίπεδα και έχουν τις χαμηλότερες τιμές από το 2000.

Η ΝΔ δεν έχει απολύτως καμιά αξιοπιστία ώστε να μιλάει εξ ονόματος της μεσαίας τάξης, την οποία διέλυσε και με τη διαρκή λιτότητα που ευαγγελίζεται για το μέλλον πρόκειται να τη συρρικνώσει ακόμη περισσότερο. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε την υποκρισία της, όταν επί μήνες τάζει άμεσες – το 2019 – και γενναίες φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τα μαζεύει κακήν κακώς, μεταθέτοντάς τες για μετά το 2021, με πολλά «αν». Η ΝΔ δεν αλλάζει. Με ακαθόριστες υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές, αλλά ισχυρές διαβεβαιώσεις λιτότητας, η ΝΔ παραμένει απολύτως αναξιόπιστη για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Η αναξιοπιστία της ΝΔ δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά δυστυχώς ακουμπά και τα εθνικά θέματα όπως το Μακεδονικό. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, εδώ και 15 χρόνια η ΝΔ έχει συμφωνήσει την παραχώρηση με τον πιο επίσημο τρόπο του ονόματος «Μακεδονία» στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό και χωρίς κανέναν όρο για αλλαγή της Συνταγματικής τους ονομασίας. Και όταν εμείς φέραμε μια συμφωνία που διασφαλίζει περισσότερα από όσα είχαν ποτέ διανοηθεί να διεκδικήσουν, τότε άρχισαν να υποκρίνονται τους Μακεδονομάχους, μιλούσαν για προδοσίες και ηγούνταν συλλαλητηρίων. Η ΝΔ επέλεξε συνειδητά να διχάσει τον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγες ψήφους. Πατριδοκαπηλεία, εθνολαϊκισμός και μικροπολιτική εκμετάλλευση ακόμη και σε κρίσιμα εθνικά θέματα! Και σήμερα, κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνει η ΝΔ με τη συμφωνία αν τυχόν εκλεγεί. Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, το αν θα συνεχίσει την πορεία ανάταξης και επούλωσης των μνημονιακών πληγών ή αν θα ξαναμπεί σε περιπέτειες από το ίδιο πολιτικό προσωπικό που λίγα χρόνια πριν την οδήγησε στη χρεοκοπία.

Επιλέξατε να πολιτευτείτε στη Μεσσηνία και όχι τελικά σε στο Νότιο Τομέα της πρώην Β’ Αθήνας. Δεν αποτελεί ένα είδος πολιτικού ρίσκου; Σας ρωτώ διότι αν χάσατε, στη Μεσσηνία ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει κατά πάσα πιθανότητα έναν βουλευτή…

Αλίμονο αν δίναμε μόνο εκείνες τις μάχες που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουμε. Δεν είναι αυτή η λογική της Αριστεράς, ούτε και η δική μου. Επέλεξα να δώσω τη μάχη των εκλογών στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, μαζί με τους Μεσσήνιους συμπολίτες και συντρόφους μου γιατί πιστεύω βαθιά ότι η περιφέρεια, οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι ο φτωχός συγγενής της πρωτεύουσας, αλλά μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην παραγωγική και πολιτιστική αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία ή το πιο σοβαρό λάθος;

Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Ότι ξανάστησε την οικονομία στα πόδια της, αντιμετώπισε την οξεία ανθρωπιστική κρίση και αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας διεθνώς. Δεν ήταν δεδομένο, ούτε αυτονόητο, διαφορετικά θα το είχαν καταφέρει άλλοι πριν από εμάς και δεν θα είχαμε γίνει ποτέ κυβέρνηση. Και τα καταφέραμε διότι δεν κάναμε τα μνημόνια πρόγραμμά μας, ούτε και υποχωρήσαμε σε πιέσεις από μεγαλύτερα ή μικρότερα συμφέροντα. Μοναδικός μας γνώμονας ήταν και είναι το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Εκεί που πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα είναι στο λεγόμενο μέτωπο της καθημερινότητας: στη μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο, την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και τη βελτίωση της λειτουργίας τους κ.ο.κ. Υπήρξε σαφώς αξιόλογο έργο και σε αυτόν τον τομέα, με πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση του δημοσίου, τον εξορθολογισμό και τη στελέχωση των υπηρεσιών του με περισσότερο και πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Θεωρώ ότι μπορούμε το επόμενο διάστημα να κινηθούμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ερχόμενοι σε ρήξη με κατεστημένες νοοτροπίες και γραφειοκρατικές αδράνειες που λειτουργούν ως τροχοπέδη.

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος “εχθρός” που αντιμετωπίσατε στη δουλειά σας στο Υπουργείο Εσωτερικών; Η γραφειοκρατία ίσως, η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία ή κάτι άλλο;

Τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η πολυνομία και το μπλέξιμο των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, τα υπουργεία δηλαδή, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης – δήμους και περιφέρειες. Για κάθε τομέα πολιτικής – από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία – απαιτείται ο διαρκής συντονισμός πολλών φορέων και υπηρεσιών που ο καθένας και η κάθε μία έχει τη δική της φιλοσοφία και χρόνους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται καθυστερήσεις και εμπλοκές.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να αντιμετωπίσει ο Κλεισθένης ΙΙ δύο που βρίσκεται στα σκαριά, προχωρώντας στο συνολικό και συστηματικό ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δήμους, τις περιφέρειες και το κράτος, με ταυτόχρονη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων (με τους ανάλογους πόρους, φυσικά) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και μία ερώτηση για το μέλλον: Πολλοί σας βλέπουν ως ένα από τα ιδιαίτερα ανερχόμενα στελέχη που θα δώσει ισχυρό παρών στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ όποια μορφή και αν έχει αυτή. Νιώθετε κάποια πίεση ή ευθύνη γι’ αυτό;

Η Αριστερά δεν διαχωρίζει τον κόσμο της σε στελέχη πρώτης και δεύτερης γραμμής αλλά διεκδικεί το καλύτερο από τον καθένα και την κάθε μία που αναλαμβάνει την ευθύνη να αγωνιστεί για μια καλύτερη κοινωνία. Η δύναμή της είναι η συλλογικότητα και η κοινή προσπάθεια. Αυτή είναι και η διαφορά μας από τα αστικά κόμματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους ως παθητικούς χειροκροτητές της εκάστοτε ηγεσίας. Σε ότι με αφορά, θα δώσω τη μάχη από όποια θέση μου εμπιστευτούν οι πολίτες και το κόμμα μου. Αισθάνομαι φυσικά μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και τους συντρόφους μου και θα εργαστώ σκληρά για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

Πηγή: News 24/7