Συνεντεύξεις

Αλέξης Χαρίτσης: Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες

Μετά το ηχηρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία παραμένει μεγάλη. Μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα;

Αλλάζει ήδη! Ο ελληνικός λαός διαθέτει εμπειρία και ένστικτο. Στις εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα δώσει την ετυμηγορία του για την πορεία της χώρας. Δεν θα στείλει μηνύματα όπως στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα πρόγραμμα που επενδύει στην πολύ μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Και διευρύνει τα μέτρα ελάφρυνσης που υποσχέθηκε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2018 και υλοποιούνται όλα! Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για να δει η πλειοψηφία των πολιτών τις θετικές αλλαγές στη ζωή της, ως το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έγινε τα τελευταία χρόνια.

Τους τελευταίους μήνες, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Βγήκαμε από τα μνημόνια, η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, η ανεργία μειώνεται. Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο για να επουλώσουμε τις μνημονιακές πληγές και για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά τη δουλειά που κάναμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Οι πολίτες στις εθνικές εκλογές θα αξιολογήσουν την προσπάθεια των τελευταίων τεσσάρων ετών και κυρίως το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία και θα ανανεώσουν την εντολή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον  της προεκλογικής αυτής μάχης εστιάζεται στην «μεσαία τάξη». Είναι όσοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στα τέσσερα χρόνια της δικής σας κυβέρνησης και σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία άδικα και δυσανάλογα. Υπάρχει δυνατότητα μετά και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός να σας ακούσουν και να σας εμπιστευτούν; 

Σαφώς και υπάρχει, καθώς είμαστε η παράταξη που εκπροσωπεί και αυτούς τους ανθρώπους. Τα πρώτα τρία χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μνημονιακά μέτρα λιτότητας που μας επιβλήθηκαν και με τα οποία διαφωνούμε ριζικά, σε αντίθεση με τη ΝΔ που διεκδικεί την ιδιοκτησία τους. Εμείς μετά τον Αύγουστο του 2018, δεσμευτήκαμε ότι θα δοθεί έμφαση στη στήριξη των μεσαίων στρωμάτων, τα οποία ομολογουμένως τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησαν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρομαι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση έσπευσε να εντατικοποιήσει τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Ειδικά για τους τελευταίους, που σήκωσαν μεγάλα βάρη στην κρίση, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%, στις 120 δόσεις σε εφορίες, ταμεία και ΟΤΑ που αποτελούν ανάσα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια και στη σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019 που ισχύει το 28%. Τώρα μάλιστα που η οικονομία το επιτρέπει, μετά από αυτά που καταφέραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ζητάμε νωπή λαϊκή εντολή για να γίνουν πράξη και να μην τεθούν σε διακινδύνευση περαιτέρω ελαφρύνσεις που έχουμε ήδη ανακοινώσει, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, η μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά, η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 11%.

Στον αντίποδα, η ΝΔ υπόσχεται γενικά και αόριστα φορολογικές μειώσεις, αποσιωπώντας ότι το δημοσιονομικό κενό -άνω των 2 δις. ευρώ- που δημιουργείται από αυτές θα καλυφθεί από αιματηρές περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία και τα κοινωνικά επιδόματα. Αλλά και όσα θετικά υπόσχεται τη μια μέρα ο κ. Μητσοτάκης, τα αναιρεί την επόμενη. Ενώ είχε υποσχεθεί μείωση φόρων από το 2019, τις τελευταίες ημέρες την πήγε στο τέλος της τετραετίας με πολλά «αν». Η ΝΔ δεν αλλάζει. Με ακαθόριστες υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές, αλλά ισχυρές διαβεβαιώσεις λιτότητας, η ΝΔ παραμένει απολύτως αναξιόπιστη για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στον αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση.

Από τον πρωθυπουργό παρουσιάστηκε ένα προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο εκτός από την οικονομική του διάσταση με φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις έχει και πολιτική. Πιστεύετε πράγματι ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να φοβηθεί ότι ο Μητσοτάκης θα φέρει από την πίσω πόρτα το ΔΝΤ και νέο μνημόνιο, έχετε ενδείξεις γι αυτό; 

Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρουσίασε  ένα «πρόγραμμα», εντελώς αποσπασματικό και περιορισμένο, δίχως να κατανοεί τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Μιλά για οριζόντιες μειώσεις στη φορολογία, ίδιες δηλαδή, για τα χαμηλά και για τα υψηλά εισοδήματα, κάτι που προφανώς αδικεί κατώτερα και μεσαία στρώματα και εξαγγέλλει την επαναφορά του κανόνα 1/5 στις προσλήψεις στο δημόσιο που σημαίνει ότι για κάθε πέντε γιατρούς και δασκάλους που συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται μόλις ένας, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων. Την ίδια στιγμή που υπόσχεται πολλές και καλές δουλειές, δρομολογεί την πρωτοφανή ελαστικοποίηση της εργασίας και κλείνει το μάτι στους εργοδότες για μη εφαρμογή της εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Στην πραγματικότητα η αξιωματική αντιπολίτευση έλκεται από τις λογικές του «αμαρτωλού» παρελθόντος και υιοθετεί όλα τα χρεοκοπημένα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού. Και μιας και αναφερόμαστε στη μεσαία τάξη, επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Αντιθέτως, για τα έτη 2015-2017 παρουσιάζεται αύξηση του ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας αυτής κατά 680 ευρώ, καθώς μόνο το 2017 σημειώνεται σημαντική αύξηση κατά 534 ευρώ. Είναι βέβαιο ότι τα στοιχεία για το 2018 που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένα. Παράλληλα τόσο οι βασικοί δείκτες ανισότητας του Εισοδήματος όσο και το ποσοστό του  πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκονται πλέον στα προ κρίσης επίπεδα και έχουν τις χαμηλότερες τιμές από το 2000.

Η ΝΔ δεν έχει απολύτως καμιά αξιοπιστία ώστε να μιλάει εξ ονόματος της μεσαίας τάξης, την οποία διέλυσε και με τη διαρκή λιτότητα που ευαγγελίζεται για το μέλλον πρόκειται να τη συρρικνώσει ακόμη περισσότερο.

Ήδη βλέπουμε μια συντονισμένη προσπάθεια εντός και εκτός της χώρας, με μπαράζ δημοσιευμάτων από τον φιλικό προς τη ΝΔ, Τύπο και δηλώσεις συντηρητικών Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται και θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας. Προετοιμάζουν δηλαδή το έδαφος για να μπορέσει η ΝΔ, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, να αθετήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να επαναφέρει το μνημόνιο από την πίσω πόρτα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί πρόσφατα σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία όπου μόλις η δεξιά επανήλθε στην εξουσία, επανήλθαν μαζί της η ύφεση, η σκληρή λιτότητα και το ΔΝΤ. Δεν χωρά λοιπόν κανένας εφησυχασμός.

Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να καταλάβουμε πως διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες, το αν θα συνεχίσει την πορεία ανάταξης και επούλωσης των μνημονιακών πληγών ή αν θα ξαναμπεί σε περιπέτειες από το ίδιο πολιτικό προσωπικό.

Να σας πάω και σε μία ερώτηση που προέρχεται από τα αριστερά σας. Το νέο κόμμα Βαρουφάκη δείχνει δυναμική εισόδου στη Βουλή και το ΚΚΕ καθημερινά λέει ότι αυτό που εφαρμόσατε με το μνημόνιο του 2015 δεν είναι αριστερή πολιτική. Τι είναι αυτό που λέει το Μέρα25 και πως το αντιμετωπίζετε; 

Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι πως το κόμμα του κ. Βαρουφάκη εκπέμπει ένα πολιτικό λόγο που είναι γεμάτος αντιφάσεις. Πρόκειται για ένα θολό πολιτικό λόγο που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες. Την ίδια στιγμή, το ΜεΡΑ25 διεξάγει ένα μονομέτωπο αγώνα, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο της παλινόρθωσης της συντηρητικής δεξιάς. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την τάση στην Ευρώπη για συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να μπει φρένο στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Όσον αφορά το ΚΚΕ, που ρωτήσατε, θα αρκεστώ να πω πως παραμένει μεν σταθερό στη ρητορική και κριτική του, αλλά συχνά οι αυξανόμενες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου μοιάζουν να υπερβαίνουν τις αναλύσεις του.

Η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει τους Ελληνες ενωμένους λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σας κατηγορεί ότι εσείς διχάσατε με το «πολλοί και λίγοι». Με το χέρι στη  καρδιά πιστεύετε ότι ήταν λάθος το σύνθημα, εκλήφθηκε διαφορετικά από τους Ελληνες, ή δεν επηρέασε αυτό το αποτέλεσμα; 

Δεν θεωρώ ότι ο λόγος της κυβέρνησης ήταν διχαστικός. Είχαμε και έχουμε χρέος να αναδείξουμε τις αντικοινωνικές πτυχές του προγράμματος της ΝΔ, που, πίσω από όμορφα λόγια, κρύβει πολιτικές και πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Εμείς παλέψαμε για να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό, στη βάση της ανάπτυξης για όλους, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, τώρα που η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια και την κρίση. Το σύνθημα, στο οποίο αναφέρεστε, περί «πολλών και λίγων»,  προέκυψε από τον πυρήνα του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι, όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά απειλεί να μας γυρίσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της λιτότητας και των μνημονίων για τα οποία άλλωστε φέρει και τη βασική ευθύνη. Αυτή την επικίνδυνη προοπτική καλούνται οι πολίτες να εμποδίσουν με την ψήφο τους στις 7 του Ιούλη.

Αρκετά με την κεντρική σκηνή όμως, γιατί είστε και υποψήφιος στη Μεσσηνία. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός η κάλπη θα είναι άδεια το πρωί της Κυριακής και βέβαια εσείς θα χρειαστείτε και σταυρό. Ευθέως λοιπόν: Γιατί να επιλέξει ο Μεσσήνιος τον Χαρίτση; 

Ήταν μια προσωπική απόφαση να ταχθώ δίπλα στον προοδευτικό κόσμο της Μεσσηνίας σε αυτή την τόσο κρίσιμη μάχη για την πορεία της πατρίδας μας τα επόμενα χρόνια. Πέρα από τους προσωπικούς και πολιτικούς δεσμούς, αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να συνεχίσω να προσφέρω σε αυτόν. Μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών υλοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται μέσω χρηματοδοτήσεων από διάφορα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια στο νομό. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση πόρων ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα της Μεσσηνίας και να εκσυγχρονιστούν ζωτικές υποδομές. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πάνω από 145 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών. Μιλάμε για έργα που αφορούν σημαντικούς τομείς της ζωής των πολιτών και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Έργα που αφορούν την ύδρευση, την οδοποιία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, δηλαδή ακουμπούν όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων της Μεσσηνίας. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά: 1,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, 2,5 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας, 450 χιλ. ευρώ για την επισκευή του Δημοτικού Σχολείου στο Πεταλίδι του Δήμου Μεσσήνης, 4,5 εκατ. ευρώ για έργα τηλεμετρίας στους Δήμους Πύλου–Νέστορος, Μεσσήνης και Καλαμάτας, 3 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Ταϋγέτου του Δήμου Καλαμάτας, 450 χιλ. ευρώ για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Μεσσήνης, 250 χιλ. για την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην Τ.Κ. Καλλιθέας στο Δήμο Πύλου Νέστορος και άλλα πολλά.

Το κυριότερο είναι πως καταφέραμε να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις χωρίς κομματικές παρωπίδες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Και χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι οι συναντήσεις με τους συμπολίτες μου στο νομό είναι συναντήσεις ουσίας για το αύριο των τοπικών κοινωνιών.

Πηγή: dikaiologitika news