Macro

Αλέξης Χαρίτσης: Προϋπολογισμός 2023: εικονική πραγματικότητα για την κυβέρνηση – δύσκολος χειμώνας για την κοινωνία

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθετε έναν προϋπολογισμό που στηριζόταν στην εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις –και η ακρίβεια, που είχε ήδη κάνει τότε την εμφάνισή της– θα εξαφανίζονταν τους πρώτους μήνες του 2022. Ήταν μια εκτίμηση εκτός τόπου και χρόνου. Αν και κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όλοι οι διεθνείς αναλυτές συνέκλιναν ότι το 2022 θα ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις εθνικές οικονομίες. Στα καθ’ ημάς όμως, η κυβερνητική πολιτική ήταν και παραμένει υποταγμένη στην επικοινωνιακή στρατηγική του εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση απλά αδιαφόρησε. Τις συνέπειες τις πληρώνουμε καθημερινά.
 
Δεν πρόκειται περί αστοχίας. Είναι στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι γραμμένος, για μια ακόμα φορά, σαν να αφορά μία άλλη χώρα. Τη στιγμή που όλα τα εγχώρια και ευρωπαϊκά στοιχεία και δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση –με τον πληθωρισμό πάνω από 12% με τη μεγαλύτερη αυξητική τάση στην Ευρωζώνη, τις ανισότητες να αυξάνονται εκ νέου και την αγοραστική δύναμη των πολιτών να κατακρημνίζεται–, η κυβέρνηση στηρίζει το «σχέδιό» της σε ένα σενάριο ριζικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού –με κάποιον αυτόματο τρόπο–, αλλά και μιας γενικής εκτίναξης των επενδύσεων. Οι ρητορικές παραδοχές των στελεχών του οικονομικού επιτελείου ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες γενικευμένης αβεβαιότητας δεν μεταφράζονται σε ανάλογα μέτρα, πρόνοιες και στρατηγικές επιλογές.
 
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα πορευτεί –για όσο χρόνο της απομένει– πάνω στις ράγες της εικονικής πραγματικότητας και των αποτυχημένων πολιτικών που έχουν φέρει τη χώρα μας, ξανά, στα όρια της κατάρρευσης. Η επιλογή της ΝΔ να επιδοτεί μήνα με τον μήνα την κερδοσκοπία στον κρίσιμο κλάδο της ενέργειας οδηγεί και θα οδηγεί σε σταθερή αύξηση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στη σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων από τον ΦΠΑ το 2022. Όχι γιατί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καταναλώνουν περισσότερο, αλλά γιατί πληρώνουν περισσότερο. Και στη συνέχεια βλέπουν τους φόρους τους να μετατρέπονται σε επιδόματα για τη στήριξη της κερδοσκοπίας των λίγων και ισχυρών φίλων της κυβέρνησης.
 
Οδεύουμε σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Αυτό είναι δεδομένο. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι οι εκλογές του 2023 θα φέρουν την αναγκαία πολιτική αλλαγή. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας για ένα σχέδιο άμεσης δράσης για τη θωράκιση της οικονομίας και την ασφάλεια της κοινωνίας. Πρώτο βήμα η σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας στην ενέργεια και στα καύσιμα. Δεύτερο βήμα η τροφοδότηση ενός δυναμικού και συμπεριληπτικού παραγωγικού μοντέλου με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τρίτο βήμα οι αναγκαίες μεταρρυθμιστικές τομές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στον ενεργειακό κλάδο, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για μία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με κανόνες για όλους, κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοποίηση των μεγάλων και υπαρκτών δυνατοτήτων της χώρας μας.
 
Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας,