Βίντεο

Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση φέρνει, από το παράθυρο, την επιστολική ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και μάλιστα με όρους καθολικότητας και αποκλειστικότητας και στις εθνικές εκλογές.

‼️ Πρόκειται για ένα μείζον θεσμικό ατόπημα σε βάρος της ίδιας της δημοκρατίας, που προσβάλλει βάναυσα το Κοινοβούλιο, καθώς σε ένα τόσο σοβαρό θεσμικό ζήτημα η κυβέρνηση επέλεξε να κινηθεί με όρους πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
⭕ Είναι δυνατόν, να έρχεται για ψήφιση ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά τον σκληρό πυρήνα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, νύχτα και αιφνιδιαστικά;
❗Είναι εντυπωσιακή και η πολιτική αφέλεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα με το «ναι επί της αρχής» ήδη από την συζήτηση στην Επιτροπή, άνοιξαν τον δρόμο στην κυβέρνηση για αυτόν τον ακραίο αντιθεσμικό τακτικισμό.
❗Είναι αντίφαση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να καταψηφίζουν τελικά και επιτέλους την τροπολογία, αλλά την ίδια στιγμή να εμμένουν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
🔴 Τους καλώ, έστω και τώρα να ακολουθήσουν τη στάση θεσμικής και δημοκρατικής συνέπειας της Νέας Αριστεράς. Είμαστε περήφανοι που το δικό μας όχι είναι αυτό που άσκησε πολιτική πίεση και ελπίζουμε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, και χαιρόμαστε για αυτό, στον δρόμο της λογικής και της νομιμότητας. Το ίδιο περιμένουμε να κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά όχι στα μισά του δρόμου. Αυτή τη στιγμή η επιλογή είναι μία: πλήρης απόρριψη και καταδίκη του θεσμικού τυχοδιωκτισμού της Νέας Δημοκρατίας.
⭕ Όλοι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της αποχής ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Πρόκειται για μια ήττα της δημοκρατίας μας.
🔴 Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει τη δική της λυπηρή παράδοση στον μικροκομματικό χειρισμό της εκλογικής νομοθεσίας. Μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα που παραβιάζει καταρχήν τη συνταγματική πρόβλεψη και την κοινή λογική ότι οι εκλογές θα πρέπει να είμαι άμεσες και ταυτόχρονες. Σε έναν κανόνα που παραβιάζει το πιο σημαντικό: τη μυστικότητα της εκλογικής διαδικασίας.
➡️ Όλη η χώρα θυμάται ακόμα εκείνον τον εργοδότη που, έχοντας δίπλα του Υπουργό της κυβέρνησης, εκβίαζε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.
⭕ Επιστολική ψήφος για ανθρώπους που μπορεί να μην φορολογούνται στον τόπο μας, που δεν ζουν στον τόπο μας, που δεν ξέρουν ενδεχομένως τι γίνεται στον τόπο μας. Αλλά όχι δικαίωμα ψήφου σε αυτούς που εργάζονται και φορολογούνται στον τόπο μας, που μεγαλώνουν τις οικογένειες τους και ματώνουν για το μέλλον αυτού του τόπου. Πρόκειται για τον ορισμό της αδικίας.
🔴 Η Νέα Αριστερά καταθέτει σήμερα μια πρώτη πρόταση για μια ριζική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Την κατάργηση της έννοιας του ετεροδημότη και την σύνδεση της δημοτικότητας με την κατοικία.
⭕ Οι πολίτες να ψηφίζουν εκεί που ζουν και εργάζονται. Αυτό είναι απολύτως εφικτό με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και είναι ένα μέτρο που θα έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα. Και κυρίως, κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να ψηφίζουν εκεί που η πολιτική έχει σημασία για αυτούς. Στον τόπο τους.
➡️ Η αποχή μειώνεται όταν η πολιτική έχει σημασία. Και η Νέα Αριστερά είναι εδώ γιατί πιστεύει ότι η πολιτική έχει σημασία.
❗Όχι στα μικροκομματικά παιχνίδια με την επιστολική ψήφο. Όχι στην μετατροπή της εξαίρεσης σε καθολική συνθήκη. Ναι στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, προοδευτικής, μεταρρύθμισης που θα διατηρεί τη μυστικότητα της ψήφου και θα διασφαλίζει ότι ο κάθε πολίτης θα ψηφίζει εκεί που ζει και εργάζεται.
▶️ Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. Νέα Αριστερά Αλέξη Χαρίτση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επιστολική ψήφο.