Συνεντεύξεις

Αλέξης Χαρίτσης: Αντί τεχνοκρατών εκπρόσωποι συμφερόντων, αντί ουδέτερων νοσταλγοί της Χούντας

Στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ συνδέονται με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και υπάρχει χώρος για νοσταλγούς της Χούντας, παρά τα περί ουδετερότητας και τεχνοκρατισμού που είχε εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης, όπως στην Ιταλία ή την Ουγγαρία εκπροσωπούν μία αντίληψη περί κοινωνικών δικαιωμάτων πολύ επικίνδυνη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Γεωργία Σαδανά και Νίκο Σβέρκο.
Ο κ. Χαρίτσης αρχικά αναφέρθηκε στα δύο σκέλη όσων εξελίσσονται στην Βουλή τις τελευταίες ημέρες:•    το επικοινωνιακό, όπου όπως σημείωσε «η νέα κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι πολύ γρήγορα παράγει έργο και ότι ήρθε έτοιμη να το ξεκινήσει. Αυτό οδηγεί σε πολλά λάθη και αστοχίες … τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν δεν είχαν περάσει από την κανονική διαδικασία διαβούλευσης, εκπόνησης, συζήτησης με τους φορείς … επί της ουσίας, αυτό που επιχειρείται να γίνει είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε και συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή να αφορά αυτό που ονομάζει “επιτελικό κράτος”, επί της ουσίας όμως να επικεντρώνεται κυρίως στην συγκεντροποίηση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στον ίδιο τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο. Ουσιαστικά, αλλάζοντας την δομή και αποστερώντας την δημόσια διοίκηση από βασικές πτυχές διοικητικής δουλειάς».
«Είναι ένας πολύ σφικτός εναγκαλισμός του κράτους απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο, που δείχνει και το άγχος του πρωθυπουργού προσωπικά να ασκήσει όσο το δυνατόν πιο σκληρό έλεγχο στην κρατική μηχανή. Αυτά που ακούγαμε προεκλογικά περί φιλελευθερισμού και άλλης αντίληψης στη λειτουργία της διοίκησης και αποκομματικοποίησης έχουν πάει περίπατο», όπως είπε χαρακτηριστικά.•    η απόπειρα παλινόρθωσης ενός κομματικού κράτους, «που έγινε μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουμε πίσω μας. Το βλέπουμε με την υπόθεση των Γενικών Γραμματέων … ο νόμος του 2016 που για πρώτη φορά θεσμοθέτησε αντικειμενική, αξιοκρατική διαδικασία επιλογής ΓΓ πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων και επανερχόμαστε σε λογικές διορισμού ημετέρων, “δικών μας παιδιών”, στην προκειμένη περίπτωση “γαλάζιων”», προσέθεσε ο ίδιος.Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, όπου ενώ η ΝΔ προεκλογικά έδωσε ιδιαίτερο επικοινωνιακό βάρος με τα περί μείωσής τους, «τελικά στην πράξη αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο, αύξηση των θέσεων και δημιουργία νέων στρατιών μετακλητών υπαλλήλων, ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί -ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου και την Προεδρία της Δημοκρατίας- που θα υλοποιούν την πρώτη βασική στόχευση: την συγκεντροποίηση της εξουσίας και την παρακολούθηση όλης της κρατικής μηχανής … έχει σημασία συμβολικά ότι το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι αυτό για το επιτελικό κράτος», όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Δεν είναι «καθόλου τυχαίο» κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε την συζήτηση περί εισόδου ιδιωτικών ελεγκτικών μηχανισμών στις διαδικασίες ελέγχου του Δημοσίου σε σειρά θεμάτων, «εντάσσεται σε μία συλλογική αντίληψη και στρατηγική της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη … που ουσιαστικά προσπαθεί από την μία να γιγαντώσει πλευρές του κράτους που έχουν να κάνουν με τον ασφυκτικό έλεγχο στις ίδιες τις υπηρεσίες … και ταυτόχρονα αποστερεί δυνατότητες από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό και την δημόσια διοίκηση να ασκήσει τον έλεγχο που πρέπει να ασκήσει για να λειτουργήσει με ευνομούμενο τρόπο το ελληνικό κράτος».

Ανέφερε χαρακτηριστικά την πολύ μεγάλη κατάπληξη που προκάλεσαν οι προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη για παραχώρηση σε ιδιώτες όλων των ελεγκτικών μηχανισμών αξιολόγησης έργων και επενδυτικών προτάσεων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό, κτλ. για να λάβουν χρηματοδότηση. «Είναι κραυγαλέα περίπτωση παραχώρησης σε ιδιώτες ελεγκτικών μηχανισμών που πρέπει να ανήκουν στο κράτος, το κράτος να έχει δυνατότητα να ασκεί το ίδιο ελέγχους … το είδαμε στην περίπτωση του ΣΕΠΕ, στην περίπτωση του ΣΔΟΕ», όπως τόνισε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στελεχωθεί με ανθρώπους που «συνδέονται με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, αυτό είναι το εξόχως προβληματικό», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης. «Έχουμε π.χ. υφυπουργό σε ζητήματα χωροταξίας και περιβάλλοντος άνθρωπο που ενώ καλείται να διαχειριστεί το Ελληνικό και μέχρι πριν λίγο δούλευε για τον επενδυτή, την άλλη πλευρά … σε ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΣΕΒ αναλαμβάνει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, έχοντας διατελέσει σε θέση από την οποία είχε εκφράσει πολύ ξεκάθαρες απόψεις για σειρά ζητημάτων όπως τα εργασιακά».

Σχολιάζοντας δηλώσεις και παλαιότερες θέσεις των κ.κ. Μιχαηλίδου και Λούλη περί «ψυχικά νοσούντων του αντιδικτατορικού αγώνα» και ύμνων για τους πραξικοπηματίες, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «αυτό το οποίο είχε εξαγγείλει και προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, η “ουδετερότητα” και ο τεχνοκρατισμός … έχει χώρο και για νοσταλγούς της Χούντας … στο συγκεκριμένο θέμα παρότι έχουν περάσει τρεις ημέρες από τις σχετικές αποκαλύψεις, δεν έχει γίνει το παραμικρό σχόλιο, πέραν του ίδιου του κ. Λούλη που τοποθετήθηκε -και μάλιστα με τρόπο απαράδεκτο, καθώς προσπάθησε να εξισώσει την Χούντα με όλα τα δημοκρατικά κόμματα, να ασκήσει κριτική σε όλους εξίσου». Πέραν αυτών των περιπτώσεων, συνέχισε, «αυτό που βλέπουμε ως κυβερνητικό σχήμα συνολικά, είναι ένα σκληρό μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ανθρώπων που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό σε κρίσιμες θέσεις. Εκπροσωπούν έναν νεοσυντηρητισμό που βλέπουμε και στην Ιταλία του Σαλβίνι ή την Ουγγαρία του Όρμπαν, μία αντίληψη περί κοινωνικών δικαιωμάτων πολύ επικίνδυνη».

Στο μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το μοντέλο που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην μείωσή τους στο 2,5% από το 2020 «μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού των 5,5 δισ. ευρώ», αλλά ενώ «εμείς διαπραγματευόμασταν επί τέσσερα χρόνια, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε μέσα σε τέσσερις ημέρες ότι η διαπραγμάτευση έπρεπε να λάβει τέλος και απεμπόλησε αυτή την δυνατότητα και το εργαλείο που της προσφέραμε, ενώ είπαμε και ότι θα σταθούμε αρωγοί σε μία τέτοια εθνική προσπάθεια».

«Αυτό δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία για το κατά πόσο το 2020 η κυβέρνηση, αφού δεν αξιοποιεί αυτό το εργαλείο, θα βρει τον δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσει φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, που το έχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς ακολουθούν «μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ» και δεν είναι οριζόντιες, έστω κι αν αφορούν και τις πάρα πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες.

Τέλος και αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν την νέα του αρμοδιότητα ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι είναι ανησυχητικό για όλους τους πολίτες το γεγονός ότι στα ΜΜΕ διαμορφώνεται ένα περιβάλλον μονομερούς κάλυψης της επικαιρότητας. «Ξεχνούν ίσως κάποιοι, στην κυβέρνηση τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα που την υποστηρίζουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου πήρε περίπου 32%, σχεδόν 1,8 εκατ. ψηφοφόρους. Θα βρουν τον τρόπο να έχουν την ενημέρωση που δικαιούνται … με θεσμικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, ώστε αυτό το περιβάλλον που δεν παραπέμπει σε δυτική, δημοκρατική κοινωνία αλλά σε άλλες περιοχές του πλανήτη, να αλλάξει. Δεν μπορεί να υπάρχει όλη αυτή η μονομέρεια στην ενημέρωση. Δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ζήτημα Δημοκρατίας».