Συνεντεύξεις

Άγγελος Σεριάτος: Άπιαστο όνειρο για τους νέους το σπίτι – Δεν βγαίνει ούτε ο μήνας

«Το 67% των νέων έως 34 ετών, θεωρεί ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ δικό του σπίτι, ενώ πριν δεκαπέντε χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν αντεστραμμένο»
«Η έρευνα της ProRata που διεξήχθη για λογαριασμό του tvxs, αποτυπώνει μια κατάσταση μεταξύ κατάρρευσης και ανθεκτικότητας σε ζητήματα που αφορούν την στέγαση, το κόστος ζωής και την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, ιδιαίτερα για τους νέους», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο υπεύθυνος πολιτικής ανάλυσης της εταιρείας δημοσκοπήσεων ProRata, Άγγελος Σεριάτος.
«Στην έρευνα ρωτήσαμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, εστιάζοντας στους νέους και γιατί δεν μπορούν να φεύγουν από τα σπίτια των γονέων τους. Τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να αγοράσει δικό του σπίτι. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός που αναδεικνύει την απαισιοδοξία που επικρατεί στους νέους έως 34 ετών.
Σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικιών Ερευνών την περίοδο 2000 εώς 2008, περίπου 65% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι θα αποκτούσε κάποια στιγμή το δικό του σπίτι. Δεκαπέντε χρόνια μετά η εικόνα είναι αντεστραμμένη.
Σημαντικό επίσης είναι το εύρημα για τον κατώτατο μισθό: Το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός δεν επαρκεί σε ένα νέο ζευγάρι έως 40 ετών, χωρίς παιδί, για να νοικιάσει σπίτι και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες τροφής και ένδυσης. Υπάρχει αναντιστοιχία της πραγματικής ζωής με τον κατώτατο μισθό.
Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα απαντούν ότι για να βγάλουν το μήνα, ξοδεύουν αποταμιεύσεις ή δανείζονται».

Πηγή: Στο Κόκκινο