Macro

«Α λα καρτ» Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ε.Ε.

Κάθε χώρα το «δικό της» Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτήν την ιδέα αναμένεται να προωθήσει η Γαλλία που από την 1η Ιανουαρίου έχει λάβει τα ηνία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Γάλλος αξιωματούχος, που μίλησε στην «Εφ.Συν.» στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στο Παρίσι, τόνισε ότι «μετά την πανδημία τα ποσοστά του δημόσιου χρέους αυξήθηκαν δραματικά σε πολλές χώρες». Οπότε, «το ζητούμενο» για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων «είναι η μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο όμως δεν είναι δυνατόν να μειωθεί σε όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο». Συνεπώς, αυτό που θα προτείνει η γαλλική προεδρία είναι «η ιδιοκτησία του χρέους», με ένα όριο χρέους ανά χώρα και αντίστοιχες δεσμεύσεις.
Παρόμοιο πλαίσιο είχαν περιγράψει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πριν από λίγες εβδομάδες σε κοινό άρθρο τους στους Financial Times. «Οφείλουμε να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους μας, χωρίς καμία αμφιβολία, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα επιτύχουμε αυτό τον στόχο αυξάνοντας τους φόρους ή πραγματοποιώντας αβάσταχτες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ούτε σκοτώνοντας την ανάπτυξη πριν γεννηθεί εξισορροπώντας και πάλι τα δημόσια οικονομικά με μια δημοσιονομική προσαρμογή που δεν θα ήταν βιώσιμη», είχαν γράψει οι δύο ηγέτες.
Το κοινό μέτωπο Μακρόν – Ντράγκι είχε προτείνει να υπάρχει «ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών» και «να μπορούμε να υλοποιήσουμε δαπάνες-κλειδιά που είναι απαραίτητες για το μέλλον μας και για την κυριαρχία μας». Τώρα, με την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας, είναι η στιγμή του. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρξει συναίνεση τελικά, αφού Γερμανία και άλλοι «τσιγγούνηδες» της Ε.Ε. διαφωνούν ακόμα και με αυτό.
«Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ της αποκατάστασης της δημόσιας χρηματοδότησης αλλά και της αποκατάστασης νέων συστημάτων», διαβεβαίωσε την «Εφ.Συν.» ο Γάλλος αξιωματούχος. Κι όταν τον ρωτήσαμε για τις «κόκκινες γραμμές» της Γαλλίας, απάντησε πως «σκοπός της προεδρίας είναι να βρεθεί συναίνεση. Μια μεταρρύθμιση ρεαλιστική που θα ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις».
Πάντως, ο ίδιος δεν ήταν τόσο αισιόδοξος ότι οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας. «Δεν αναμένω να καταλήξουμε μέσα σε 5-6 μήνες. Εχουμε χρόνο, δεν θέλουμε να λάβουμε γρήγορες αποφάσεις για ένα τέτοιο στρατηγικό ζήτημα. Θα χρειαστεί χρόνος για να καταλήξουμε στην κατάλληλη λύση», είπε.
Αλλωστε, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και στον οικονομικό τομέα είναι ένας από τους στόχους της Γαλλίας αυτό το εξάμηνο του 2022. Στην ατζέντα της προεδρίας, όπως την παρουσίασε ο αξιωματούχος, «πρωταγωνιστούν» η οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία, οι σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας, αλλά και Ε.Ε.-ΗΠΑ, η διεθνής φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου, αλλά και ο μηχανισμός προσαρμογής του άνθρακα για τα σύνορα.
Η Γαλλία επίσης θέτει σε προτεραιότητα και την τεχνολογική καινοτομία, από την πρωτογενή παραγωγή μικροτσίπς μέχρι την έρευνα για το φυσικό αέριο, το υδρογόνο, τα ηλεκτρονικά εν γένει και τα clouds, στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Μαρία Ψαρά