Macro

Διεθνείς επαφές για οικονομία και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τον τελευταίο καιρό, η μία πυκνή σε εξελίξεις εβδομάδα διαδέχεται την άλλη επίσης πυκνή και η ανάλυση στη στήλη αυτή, ως είναι φυσικό, αδυνατεί να δώσει το κύριο στίγμα τους. Αλλά αν υποχρεωτικά το επιχειρούσαμε αυτό, για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε μπροστά στην, συνεχώς τροφοδοτούμενη, σύγκρουση ΝΔ και κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, οι οποίες, εν πολλοίς, είναι εύλογες και δρομολογημένες δημιουργούν, ως πολιτικός καταλύτης, μεγάλη αμηχανία και ανησυχία στη συντηρητική παράταξη ενώ κάθε βήμα που πραγματοποιείται στο μακεδονικό, παρά τα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη, μειώνει την αξιοπιστία του ως ηγέτη φέρνοντας, επιπλέον, στο προσκήνιο τον ανοικονόμητο και για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ δεξιό Α. Σαμαρά. Από κοντά, μια κάποια χαλάρωση στην ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αφαιρεί ένα πεδίο πρόσφορο για τη ΝΔ ως τώρα το οποίο, εκτός των άλλων, άκρως δεκτικό για την προβληματική και βλαπτική ρητορική του κ. Καμμένου.

Κατασκευάζοντας ειδήσεις

Οι συζητήσεις στο Euroworking Group για την πορεία της ελληνικής διαπραγμάτευσης και η κατάθεση του προσχεδίου αναπτυξιακής στρατηγικής (η συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση, υπουργού αναπληρωτή Οικονομίας, το αναλύει διεξοδικά) και η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό συνάδελφό του, Όλαφ Χολτς κυριάρχησαν στον ελληνικό Τύπο. Ο αντιπολιτευόμενος, αυτά τα τρία γεγονότα προσπάθησε, διογκώνοντας τοποθετήσεις ή ακόμα και κατασκευάζοντας ειδήσεις, ή να τα υποβαθμίσει ή πολύ περισσότερο να τα παρουσιάσει ως ευκαιρία για τους δανειστές και τους θεσμούς να κατσαδιάσουν την ελληνική πλευρά, να θέσουν όρους κ.τ.λ.
Ειδικά παραλλήλισαν τη συνάντηση Τσακαλώτου-Σολτς με ανάλογες συναντήσεις με τον κ. Σόιμπλε. «Nein στο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης» – «Μπλόκο» σε παροχές» – «Σκληρή γραμμή από Βερολίνο – γερμανικό υπ. Οικονομικών: Από Αύγουστο και… βλέπουμε οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος». Αυτοί ήταν μερικοί από τους τίτλους. Το ίδιο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών —κατά την συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις και ήχος, παρά μόνο μια φωτογραφία— με μια ανάρτησή στην ιστοσελίδα του σημείωνε τα εξής: «Με καλές συνομιλίες προς μια νέας ισχυρή σχέση. Ο ομοσπονδιακός υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς συναντά τον έλληνα υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο».

Εποικοδομητική συνεργασία

Και μετά πηγές του ίδιου υπουργείου ανέφεραν ότι «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα» και προσέθετε ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και της ευρωπαϊκής πολιτικής». «Αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν», συμπλήρωνε. Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του κ. Σολτς, Γιοχάνες Μπλανκενχάιμ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος το οποίο εκπνέει τον Αύγουστο και ότι η τελική έκθεση των θεσμών αναμένεται πριν από τη θερινή ανάπαυλα. Σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο αναμένει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Αθήνα. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να φανταστεί τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας χωρίς νέους όρους, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου παρέπεμψε στην προβλεπόμενη διαδικασία και παρακάλεσε για υπομονή.
Σίγουρα η συζήτηση ήταν ουσιαστική, ασφαλώς θα τέθηκαν και ζητήματα που εμπεριέχουν διαφωνίες. Ωστόσο, πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν κρίνουμε από τις γερμανικές τοποθετήσεις, είναι αυτό που λεγόταν από την ελληνική πλευρά, δηλαδή ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Κλίμα δηλαδή εποικοδομητικής συνεργασίας, τίποτε λιγότερο τίποτα περισσότερο.

Ανησυχητική «συνεργασία»

Το τραγικό συμβάν με το θάνατο του αεροπόρου Γιώργου Μπαλταδώρου έδωσε την ευκαιρία για μια ουσιαστική επικοινωνία της τουρκικής με την ελληνική πλευρά, ύστερα από την επικίνδυνη ένταση των τελευταίων εβδομάδων. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. Γκιλντιρίμ, μαζί, ωστόσο, με τα συλλυπητήρια που εξέφρασε στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συζήτησε μαζί του και για άλλα τρέχοντα ουσιαστικά θέματα. Ανοίγει και μια καλύτερη προοπτική για τους δύο κρατούμενους, καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός, υπενθύμιζαν πηγές του Μαξίμου, είχε δεσμευθεί να κρατά ενήμερο τον έλληνα ομόλογό του για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν. Σύμφωνα, δε, με τον Skai.gr, κατά την επικοινωνία, ο τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε στον έλληνα συνάδελφό του ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς».
Η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών είναι μια θετική εξέλιξη που οπωσδήποτε δημιουργεί ελπίδες μιας κάποιας αποσυμπίεσης της έντασης στο Αιγαίο. Ωστόσο, αυτή η «συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν» προκαλεί ανησυχία. Είμαστε μάρτυρες σε ένα κυνήγι πολιτών που διεξάγεται στην Τουρκία, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα,  που όλα δείχνουν ότι στοχοποιεί όχι πράξεις πραξικοπηματιών, αλλά το φρόνημα και τις απόψεις ή ακόμα και την εργασία απλών τούρκων πολιτών, εκπαιδευτικών ή όχι, που εργάζονταν στα χιλιάδες σχολεία που λειτουργούσαν —απόλυτα νόμιμα— οι οργανώσεις του Γκιουλέν. Τι λοιπόν θα απαιτηθεί από την ελληνική πλευρά ως «συνεργασία» και μάλιστα για «εξάρθρωση» δραστηριοτήτων Τούρκων πολιτών; Η προστασία όσων έχουν προσφύγει στην Ελλάδα και ζητούν άσυλο ή ζουν νομίμως είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: Ένα ακόμη βήμα 

 

Ενα α­κό­μα ου­σια­στι­κό βή­μα μπο­ρού­με να υ­πο­στη­ρί­ξου­με ό­τι έ­γι­νε στο μα­κε­δο­νι­κό ζή­τη­μα. Η συ­νά­ντη­ση των Ν. Κοτ­ζιά και Ν. Δη­μη­τρόφ στην Οχρί­δα ή­ταν πε­ρισ­σό­τε­ρο μια συ­νά­ντη­ση ερ­γα­σίας και προ­ε­τοι­μα­σίας για να α­ντι­με­τω­πι­σθούν ε­πι­τυ­χώς τα ε­πό­με­να, δυ­σκο­λό­τε­ρα βή­μα­τα. Αυ­τό προ­κύ­πτει τό­σο α­πό τις δη­λώ­σεις του υ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών της Ελλά­δας ό­σο και του συ­να­δέλ­φου του της ΠΓΔΜ ο ο­ποίος αυ­τή τη φο­ρά ή­ταν χα­λα­ρό­τε­ρος α­πό τις προ­η­γού­με­νες. Ταυ­τό­χρο­να, έ­κλει­σαν τα ε­πό­με­να ρα­ντε­βού των δύο υ­πουρ­γών, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στις 3 και 4 Μαΐου και στο Σού­νιο στις 11 και 12 Μαΐου, κα­τά την πε­ρι­φε­ρεια­κή διά­σκε­ψη βαλ­κα­νι­κών χω­ρών. Εν τω με­τα­ξύ, η πρό­τα­ση μομ­φής που κα­τα­τέ­θη­κε α­πό το VMRO κα­τά της κυ­βέρ­νη­σης Ζά­εφ α­κρι­βώς για το ζή­τη­μα αυ­τό α­περ­ρί­φθη.
Ο Ν. Κοτ­ζιάς α­ξιο­λό­γη­σε ως ε­ξής την ου­σία της συ­νά­ντη­σης: «Κά­να­με τα βή­μα­τα που μπο­ρέ­σα­με να κά­νου­με σή­με­ρα (σ.σ.: χθες), θε­τι­κά, και πά­ντα ελ­πί­ζου­με και οι δύο μας να τα κα­τα­φέ­ρου­με να κά­νου­με και τα με­γά­λα, τα πιο δύ­σκο­λα, να τα κά­νου­με εύ­κο­λα». Για άλ­λη μια φο­ρά, δε, ό­χι χω­ρίς ση­μα­σία, υ­πεν­θύ­μι­σε ό­τι «τα προ­βλή­μα­τα τα με­γά­λα και τα δύ­σκο­λα τα βρή­κα­με μπρο­στά μας» και πρό­σθε­σε ό­τι «πέ­ρα α­πό τα θέ­μα­τα που λύ­νου­με, α­πο­κτού­με και κα­λύ­τε­ρη αλ­λη­λο­κα­τα­νό­η­ση»
Ο Ν. Δη­μη­τρό­φ, ση­μείω­σε ό­τι: «Ήταν μια συ­ζή­τη­ση με με­γά­λη κα­τα­νό­η­ση για τις α­νά­γκες των άλ­λων. Και το βα­σι­κό­τε­ρο μέ­λη­μά μας ή­ταν πώς θα φτά­σου­με σε μια πι­θα­νή συμ­φω­νία. Για κά­ποια ζη­τή­μα­τα υ­πάρ­χει πρόο­δος, για κά­ποια άλ­λα υ­πάρ­χουν α­κό­μα δια­φο­ρές. Συ­ζη­τή­σα­με για το χρο­νι­κό πλαί­σιο για πρώ­τη φο­ρά και για τα ε­πό­με­να βή­μα­τα που α­πο­μέ­νουν να γί­νουν ε­φό­σον προ­κύ­ψει συμ­φω­νία», πρό­σθε­σε.
Για άλ­λη μια φο­ρά, τη δύ­σκο­λη αλ­λά προω­θη­τι­κή αυ­τή δια­πραγ­μά­τευ­ση α­πέ­δει­ξε ό­τι δεν μπο­ρεί να πα­ρα­κο­λου­θή­σει ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, Κ. Μη­τσο­τά­κης, πο­λύ πε­ρισ­σό­τε­ρο να συμ­βά­λει. Και για μια α­κό­μη φο­ρά, τρα­γι­κό α­πό μια ά­πο­ψη, εμ­φα­νί­στη­κε με δια­φο­ρε­τι­κή θέ­ση, ως α­ντα­νά­κλα­ση της σύ­γκρου­σης που γί­νε­ται στο ε­σω­τε­ρι­κό του κόμ­μα­τός του για το θέ­μα αυ­τό. Όσο και αν κρύ­βε­ται πί­σω α­πό το εμ­φα­νές και αρ­νη­τι­κό ζή­τη­μα της δια­φω­νίας των Α­ΝΕ­Λ, ό­λοι βλέ­πουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. «Θα εκ­φρά­σου­με την ε­ντο­νό­τα­τη δια­φω­νία μας στη Βου­λή σε πε­ρί­πτω­ση που η συμ­φω­νία έρ­θει, ό­πως του­λά­χι­στον φαί­νε­ται σή­με­ρα χω­ρίς –κρί­νω α­πό τις ό­ποιες διαρ­ροές– να εί­ναι μία ε­νιαία συ­νο­λι­κή και ο­ρι­στι­κή λύ­ση που να θέ­τει ως προ­α­παι­τού­με­νο τη συ­νταγ­μα­τι­κή α­να­θεώ­ρη­ση στη γεί­το­να χώ­ρα και την α­ντι­με­τώ­πι­ση ζη­τη­μά­των ε­θνό­τη­τας και α­λυ­τρω­τι­σμού». «Στην αρ­χή τασ­σό­ταν υ­πέρ της σύν­θε­της ο­νο­μα­σίας για ό­λες τις χρή­σεις, με­τά ζή­τη­σε να α­να­ζη­τη­θεί λύ­ση σε άλ­λη χρο­νι­κή συ­γκυ­ρία, πριν μία ε­βδο­μά­δα ι­σχυ­ρί­στη­κε πως δεν έ­χει προ­ε­ξο­φλή­σει τη στά­ση της ΝΔ και θα ε­ξε­τά­σει την ό­ποια λύ­ση ε­φό­σον έρ­θει στη Βου­λή», υ­πεν­θύ­μι­σε το Γρα­φείο Τύ­που του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.
Για άλ­λη μια φο­ρά, το ΚΚΕ ε­τοι­μά­ζε­ται να ε­πι­βε­βαιώ­σει ό­τι α­να­θεω­ρεί την ά­πο­ψη της ι­στο­ρι­κής ελ­λη­νι­κής Αρι­στε­ράς, του ι­στο­ρι­κού ΚΚΕ ι­διαί­τε­ρα αλ­λά και της θαρ­ρα­λέ­ας το­πο­θέ­τη­σης του ΚΚΕ, ό­ταν η­γέ­της του ή­ταν ο Χα­ρί­λα­ος Φλω­ρά­κης, συ­γκε­ντρώ­νο­ντας το πιο βά­ναυ­σο α­πό τα κε­φά­λαια του ύ­στε­ρου αντικομ­μου­νι­σμού στη χώ­ρα μας. Όπως δή­λω­σε εκ­πρό­σω­πός του, θα κα­τα­ψη­φί­σει ό­ποια και αν εί­ναι η συμ­φω­νία Ελλά­δας–ΠΓΔΜ που θα έρ­θει στη Βου­λή, διό­τι αυ­τό διευ­κο­λύ­νει αυ­τή τη χώ­ρα να μπει στο ΝΑ­ΤΟ. Αγνο­εί έ­τσι και το συμ­φέ­ρον της χώ­ρας και το δι­καίω­μα του λα­ού της ΠΓΔΜ και την ε­νί­σχυ­ση της στα­θε­ρό­τη­τας στα Βαλ­κά­νια.

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή