Macro

Απόλυτη προτεραιότητα σε οικονομία – κοινωνία

Δύο τοποθετήσεις, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, δείχνουν την αγχώδη προσπάθεια και των δύο να κρατηθεί ορατή στην κορυφή του προγράμματος δράσης τους η οικονομία και συγκεκριμένα η προετοιμασία της πορείας προς την έξοδο, το τέλος του προγράμματος. Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ η ενημέρωση, μέσω του ΑΠΕ, σημείωνε με έμφαση ότι ήταν αποκλειστικό της αντικείμενο η έξοδος από το μνημόνιο και η επόμενη μέρα. «Η σημερινή συζήτηση αποτέλεσε την πρώτη από σειρά συνεδριάσεων που θα ακολουθήσουν, αναφορικά με το συνολικό σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος για το βασικό στόχο της εξόδου από το μνημόνιο και του πώς θα σχεδιαστεί η «επόμενη μέρα» μετά τα μνημόνια», τονιζόταν. «Κομβικό σταθμό», συνέχιζαν, «συνιστά η παρουσίαση της στρατηγικής για την ανάπτυξη (growth strategy) της χώρας προς τους εταίρους, που αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Απριλίου.» Αυτό θα είναι, μάλιστα, και το θέμα της επόμενης συνεδρίασης με εισηγητές τους Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως αναγγέλθηκε. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι, επίσης, «στις προτεραιότητες του κυβερνητικού και κομματικού σχεδιασμού».

Το ίδιο ζήτημα ξεκαθάρισε, μιλώντας στη Βουλή και ο Γιάννης Δραγασάκης: «Η απόλυτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο διότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι πολύ πριν χτυπήσει το κουδούνι της λήξης, αλλά και διότι στο υπουργείο Οικονομίας οι δεσμεύσεις που έχουμε είναι δικής μας ιδιοκτησίας. Οι επενδύσεις, η απασχόληση, η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο αποτελούν την πρώτη και, ελπίζω, κοινή προτεραιότητα για όλους μας» πρόσθεσε. Απορρίπτοντας, δε, για μια ακόμη φορά την προληπτική γραμμή διότι θα προϋποθέτει σύμφωνο το οποίο θα έχει «μορφή μνημονίου, θα έχει υποχρεώσεις», συμπλήρωσε: «Εάν τα επόμενα χρόνια που θα έχουμε βγει στις αγορές υπάρξουν κάποιες αναταράξεις και έχουμε κάποιες δυσκολίες, θα έχουμε το δικό μας κουμπαρά κλειδωμένο».

Έμφαση στη θετική πορεία της οικονομίας

Γιατί όμως αυτή η υπερπροσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης που ζήτησε, μάλιστα, και τη βοήθεια του κόμματος, αν κρίνουμε από τη συνεδρίαση κομματικών οργάνων (Πολιτικό Συμβούλιο) και την εξαγγελία και επόμενων συνεδριάσεων; Διότι, ως φαίνεται, στην ηγεσία κόμματος-κυβέρνησης συνειδητοποιούν, έστω με βραδύτητα, ότι δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι σαράντα προβλήματα, συγχρόνως. Και ακόμη ότι δεν είναι πολιτικά επωφελές να αναδεικνύεις στην πρώτη γραμμή ζητήματα τα οποία και από τη φύση τους είναι επιδεκτικά πολλών αναγνώσεων και χειρισμών ακόμη και αντιπερισπασμών, όπως τα σκάνδαλα. Την ίδια ώρα δε, εκ των πραγμάτων, επισκιάζεται η όλο και περισσότερο θετική πορεία της οικονομίας και το έργο της διασφάλισης της ομαλής πορείας της διαπραγμάτευσης και της απόσπασης, όσο είναι δυνατόν, πολιτικά διαχειρίσιμων δεσμεύσεων για το «μετά» και ουσιαστικότερων ελαφρύνσεων για το χρέος.

Συνέπειες που ανιχνεύονται δημοσκοπικά

Ποιος και ποια από μας, τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε βρεθεί το τελευταίο διάστημα σε κάποια δυσκολία για να επιχειρηματολογούμε συγχρόνως για όσα έχουν πέσει στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα, να εξηγούμε τις πάγιες θέσεις της Αριστεράς για την αντιμετώπισή τους και να δικαιολογούμε και τις διάφορες αστοχίες της κυβέρνησης; Αυτό έχει πολιτικές συνέπειες και κατά ένα μέρος αυτό ανιχνεύεται, πλέον, και στις δημοσκοπήσεις. Το είδαμε π.χ., και στη δημοσκόπηση του Σκάι την Πέμπτη.
Αυτό που παρατηρήσαμε σε όλες, σχεδόν, τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η σταθερή μείωση της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να γίνεται αισθητή και σταθερή μετά το προβλεπόμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τη βαθμιαία βελτίωση οικονομικών δεικτών. Το αποτυπώνει και η βελτίωση της πάντοτε δυσμενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ παράστασης νίκης. Αυτή η μείωση της διαφοράς, τελευταία, τείνει να ανακοπεί παρά το ότι εξακολουθεί η πλειοψηφία να μην επιθυμεί εκλογές, διότι προσβλέπει θετικά στο τέλος του προγράμματος που θεωρεί, πλέον, σίγουρο. Η επαλήθευση αυτού του στόχου και η διαμόρφωση ενός σχεδίου για το «μετά» με αριστερό πρόσημο, είναι ο μοχλός, μαζί με την προώθηση του Μακεδονικού, που θα διαμορφώσει τους όρους που θα κλείσουν ολοσχερώς την ψαλίδα και θα κρατήσουν, ανοιχτό το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέτρο και σύνεση

Ασφαλώς, δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης να έρθει τούτο ή εκείνο το ζήτημα στο προσκήνιο. Και δεν εννοούμε μόνο το ζήτημα του ΠΑΟΚ ή το ατύχημα με τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο. Ισχύει και για τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου για την Νοβάρτις. Εκείνο, όμως, που μπορείς να κάνεις, αν δεν γίνεται να το αποφύγεις, είναι να το παρουσιάζεις αλλιώς, να το σχολιάζεις με μέτρο και σύνεση, ενήμερος των δυσκολιών και των ευκαιριών των πολιτικών αντιπάλων σου να αντεπιτεθούν, να αποδυθούν σε αντιπερισπασμούς. Αυτό ζούμε αυτές τις μέρες.
Η αντιπολίτευση, εξάλλου, προσπαθεί, ακριβώς, στο πεδίο της οικονομίας και των κοινωνικών ζητημάτων να πλήξει την κυβέρνηση, με κάθε τρόπο. Διακινδυνεύει, για να το πετύχει ακόμη και να φανεί στον κόσμο ότι επιθυμεί μια αποτυχία, ένα ακόμα μνημόνιο αρκεί να ξανάρθει στην εξουσία! Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, αν κινηθεί με πολιτική ευφυΐα, αυτό ακριβώς το σχέδιο να γυρίσει μπούμεραγκ για την αντιπολίτευση. Και αυτό θα συμβεί αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, σχεδόν, ομαλά και γίνει σαφές πια ότι η χώρα περνάει σε άλλη φάση.

Αντιπολιτευτικά φάουλ

Αυτά μαζί με τις αντιφάσεις που πέφτει ο κ. Κ. Μητσοτάκης επικρίνοντας την κυβέρνηση, την ακραία πολεμική που επιλέγει, και η οποία εκθέτει τη χώρα διεθνώς, μειώνουν την αξιοπιστία του ως ηγέτη παράταξης που διεκδικεί την εξουσία, συνιστούν το έδαφος για την αντεπίθεση της κυβέρνησης.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Π.χ., υποστήριξε μιλώντας στο Μπλούμπεργκ πως «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της χώρας οφείλονται στο χρέος», ενώ είμαστε στο πιο λεπτό σημείο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνσή του. Ότι η Ελλάδα έχει στοιχεία «μετασοβιετικής δημοκρατίας» και ο πρωθυπουργός σχέσεις με ολιγάρχες. Ενώ στη Βουλή σήκωσε εθνικιστικούς τόνους για τους δύο αξιωματικούς, στις ΗΠΑ μίλησε για απλό συνοριακό συμβάν! Στο θέμα του ΠΑΟΚ προσάπτει μεν στενές σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με τον κ. Σαββίδη –διότι και εδώ παραβιάστηκε, όπως και σ’ άλλες περιπτώσεις, η χρυσή αρχή ότι με τους επιχειρηματίες δεν έχεις ούτε καλές ούτε κακές σχέσεις, έχεις τις εύλογες– αλλά αποκρύπτει τις σχέσεις των δικών του στελεχών με τον επιχειρηματία στον οποίο έδωσαν, τιμής ένεκεν την ελληνική υπηκοότητα.

Το παρελθόν προκαλεί ανησυχία

Πώς, λοιπόν, πάει η διαπραγμάτευση, η προετοιμασία της τέταρτης αξιολόγησης και η πορεία της οικονομίας, που είναι, και επισήμως διακηρυγμένοι, κεντρικοί στόχοι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ; Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές το τελευταίο διάστημα υψώνουν τους τόνους, δεν αναμένονται ιδιαίτερες δυσκολίες σχετικά με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Οι δυσκολίες συνδέονται με τις συζητήσεις για το χρέος και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που προς το παρόν δεν είναι σαφές αν πέφτουν στο τραπέζι, απλώς, για να πιέσουν τους Ευρωπαίους ή για να πετύχουν πρόσθετα δυσμενή μέτρα. Το παρελθόν προκαλεί ανησυχία. Δηλαδή, υπάρχει ο φόβος ενός συμβιβασμού Ευρωπαίων – ΔΝΤ που θα φορτώνει με δεσμεύσεις την περίοδο μετά το πρόγραμμα…

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή