Macro

Η παλινόρθωση του νεοφιλελευθερισμού έφερε πείνα στην Αργεντινή

Η Αργεντινή πεινάει, κι ας ταΐζει 400 εκατομμύρια άτομα. Την ίδια στιγμή αγωνίζεται και διαδηλώνει. Σήμερα όμως ψηφίζει στις προκριματικές εκλογές που θα οδηγήσουν τον Οκτώβριο στην ανανέωση του ενός τρίτου των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, της Βουλής και της Γερουσίας, με τον πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι να παραδέχεται δημοσίως ότι η προκάτοχός του Κριστίνα Κίρχνερ θα εκλεγεί τον Οκτώβριο στη Γερουσία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα σχετικό προβάδισμα στην Κίρχνερ, αλλά το αποτέλεσμα των υποχρεωτικών προκριματικών εκλογών PASO φαίνεται ότι θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, που φθάνουν το 40%.

Η Αργεντινή, που τάισε σε δύο παγκόσμιους πολέμους την Ευρώπη και όχι μόνο, πεινάει. Η διεφθαρμένη Βραζιλία του Τέμερ την ακολουθεί. Η πολιτική επιστρέφει στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας για να επαναφέρει τρομακτικά και κοινωνικά προβλήματα που κάποιοι πίστευαν ότι είχαν αντιμετωπιστεί οριστικά. Αυτή φαίνεται να αποτελεί την εικόνα της παλινόρθωσης, την επιστροφή του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού στην πολύπαθη Λατινική Αμερική.

“Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι συζητάμε πράγματα που νομίζαμε ότι δεν θα έπρεπε να συζητάμε πια και γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε ένα όριο. Δεν είναι δίκαιο να συζητάμε για την εργασία, όταν την είχαμε, δεν είναι δίκαιο να συζητάμε για τα τρόφιμα, όταν τα είχαμε, και δεν είναι δίκαιο να συζητάμε για υπηρεσίες και θεραπείες για τους ηλικιωμένους όταν όλοι τους τις είχαν” τόνισε η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ.

“Η Κίρχνερ έχει ψυχολογικό πρόβλημα και πιστεύει ότι ακόμη κυβερνά την Αργεντινή” απεφάνθη σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος Μάκρι.

Η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις σημερινές τις προκριματικές εκλογές για το κανάλι Urgente24 δίνει προβάδισμα στην Κίρχνερ με 35,1%, που μπορεί όμως να ανατραπεί στις πραγματικές εκλογές του Οκτωβρίου, με τον νεοφιλελεύθερο Εστέμπαν Μπούλιτς να φθάνει στο 31,8% και το ‘Πρώτα η Χώρα’ του Μάσα στο 15,3%. Στην ίδια ανάλυση συγκλίνει και το Eurasia Group, που βλέπει συρρίκνωση του Αλλάζουμε του Μάκρι. Η δημοσκόπηση του Eurasia Group “βλέπει” κατά 55% την Κίρχνερ να κερδίζει τις προκριματικές εκλογές.

H Κίρχνερ πρωτοστάτησε στη δημιουργία -στις 20 Ιουνίου- της Ένωσης Πολιτών (Unidad Ciudadana), της συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν 10 κόμματα και οργανώσεις και έχουν διαμορφώσει ένα πρόγραμμα 15 σημείων, με στόχο την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Μάκρι, ενώ η ίδια θα βρίσκεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ένωση του Μπουένος Άιρες, στο οποίο συμμετέχει η Ένωση Πολιτών, για την ανανέωση του ενός τρίτου των μελών της Γερουσίας στις εκλογές του Οκτωβρίου.

 

Της Γης οι κολασμένοι

 

Πάνω από 300.000 άτομα έκαναν τη Δευτέρα μια πορεία 12,5 χιλιομέτρων για να φθάσουν από την περιφέρεια στο κέντρο του Μπουένος Άιρες και να απαιτήσουν από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μάκρι ένα πιάτο φαγητό την ημέρα για όλους ή καλύτερα τα 10 δισ. πέσος που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Αλλάζουμε του Μάκρι για την αντιμετώπιση των έκτακτων κοινωνικών αναγκών και πρωτίστως της σίτισης.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την εκκλησία του Αγίου Καγιετάνο, την ημέρα της γιορτής “του προστάτη του ψωμιού και της εργασίας”, για να φθάσουν την ιστορική Πλάθε Ντε Μάγιο διεκδικώντας “ψωμί, ειρήνη, γη, στέγη και εργασία”.

Στη μεγάλη διαδήλωση δεν συμμετείχαν μόνο συνδικαλιστές και αριστεροί, αλλά ιερείς και μοναχοί και πιστοί καθολικοί. Προσκύνησαν τον άγιό τους. Η ουρά για να κοινωνήσουν οι πιστοί έφθασε τα έντεκα οικοδμικά τετράγωνα. Πολλοί από αυτούς σήκωσαν μετά το άγαλμά του αγίου και τα πανό για 12,5 χιλιόμετρα έως την έδρα της κυβέρνησης του Μάκρι. Ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες Πόλι προειδοποίησε ότι αυτοί που πρέπει να προσφέρουν αξιοπρεπή εργασία “’έχουν κλειστές της καρδιές τους”.

Αυτή είναι η νέα Αργεντινή της σκληρής νεοφιλελεύθερης λιτότητας, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Λαϊκής Οικονομίας (CTEP), που συνδιοργάνωσε διαμέσου των κοινωνικών δικτύων τη διαδήλωση. “Ζούμε σε μια χώρα που παράγει τρόφιμα για 400 εκατομμύρια άτομα και δεν είμαστε ικανοί να εγγυηθούμε το φαγητό για τα παιδιά μας” κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας της CTEP Κάστρο προειδοποιώντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης “αυξάνει καθημερινά την πείνα και την ανεργία”.

Τη διαδήλωση συνδιοργάνωσαν ορισμένες από τις πιο γνωστές κοινωνικές οργανώσεις, όπως η Συνοικία του Πιέ, η Ταξική Αγωνιστική Τάση (CCC) και το Κίνημα Εβίτα, κερδίζοντας τη στήριξη του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CGT, των δύο τμημάτων της συνδικαλιστικής CTA, της αγροτικής ομοσπονδίας FAA.

Εκατοντάδες σύλλογοι και κοινωνικές οργανώσεις των συνοικιών από όπου πέρασε η πορεία προσέφεραν νερό και τροφή στους διαδηλωτές μετατρέποντας τη διαμαρτυρία σε μια τεράστια κοινωνική κινητοποίηση. Στο τέλος της οποίας δεν έλειψε και η επίδειξη δύναμης και καταστολής από την κυβέρνηση.

Η Αργεντινή πεινάει. “Ζητάμε την άμεση και πλήρη εφαρμογή του Νόμου Κοινωνικής Ανάγκης, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, την υλοποίηση του Συμπληρωματικού Κοινωνικού Μισθού και του Νόμου Ανάγκης Τροφίμων” τόνισε ο συνδικαλιστής Κάστρο διευκρινίζοντας ότι η διαδήλωση “δεν είχε θεσμικούς δεσμούς με την Εκκλησία», αλλά «είμαστε μέρος της Εκκλησίας, όπως αισθάνεται μεγάλο μέρος του λαού, αν και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί έχουμε καλές σχέσεις με τον Πάπα Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο”.

Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πατρίθια Μπούλριτς κατήγγειλε τη “βαρβαρότητα” της μετατροπής της γιορτής του Αγίου Καγιετάνο σε διαδήλωση.

Η Αργεντινή που διεκδικεί “ψωμί, ειρήνη, γη, στέγη και εργασία”, θα ξαναβγεί στους δρόμους στις 22 Αυγούστου.

Αργύρης Παναγόπουλος

Πηγή: Η Αυγή