Macro

Κωστής Γιούργος: Η καθοδική σπείρα ενός ατελεύτητου πολέμου φθοράς

Τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, υπερψήφισαν στη Βουλή την περασμένη Κυριακή τις εξοπλιστικές δαπάνες, μάλλον δεν είχαν αναγνώσει επαρκώς τις δηλώσεις του Μαρκ Ρούτε δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα. Ήταν, μολαταύτα, διαφανέστατες οι δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην ομιλία του, την προπερασμένη Πέμπτη, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες του think-tank «Carnegie Europe», που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Ιδίως αναφορικά με τις θυσίες που επιφυλάσσει στους λαούς της Ευρώπης ο νέος Ψυχρός Πόλεμος τον οποίο σχεδιάζει η Δύση ως απάντηση στην ανάδυση νέων κέντρων ισχύος παγκοσμίως.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, διαρκούς απειλής, επερχόμενης σύρραξης, φόβου.
 
Ο Πούτιν, είπε στην ομιλία του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, δεν θέλει μόνο «να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη», η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει εναντίον της «σμήνη drones», όπως κάνει ήδη στην Ουκρανία.
 
Και επεκτάθηκε «δείχνοντας» τον αντίπαλο στη μεγάλη εικόνα: ο «άξονας» Ρωσία – Κίνα – Βόρεια Κορέα – Ιράν. Απεργάζονται, είπε ο Μαρκ Ρούτε, την αποδυνάμωση της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, στην προσπάθειά τους «να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων για να εξασφαλίσουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής». Η Ρωσία, πρόσθεσε, «έχει θέσει την οικονομία της σε πολεμική βάση», ανασυντάσσει τις δυνάμεις της «πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε». Η Κίνα επίσης «ενισχύει ουσιαστικά τις δυνάμεις της, αποκτά, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οπλικά συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας με ρυθμούς πενταπλάσιους και εξαπλάσιους από τις ΗΠΑ».
 
«Δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά σίγουρα δεν είμαστε σε ειρήνη», συνέχισε. «Οι αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί. Η καινοτομία έχει επιταχυνθεί. Έχουμε περισσότερες δυνάμεις σε υψηλότερη ετοιμότητα. Και τώρα, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, περισσότερους συμμάχους στο ΝΑΤΟ», όμως «δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται σε 4 – 5 χρόνια. Είναι καιρός να αποκτήσουμε νοοτροπία πολέμου». Τη νοοτροπία με την οποία «κερδίσαμε τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν οι Ευρωπαίοι δαπανούσαν πολύ πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους στην άμυνα», είπε, στην ουσία προαναγγέλλοντας την εκτίναξη του νατοϊκού στόχου για εξοπλιστικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ έως το 2030, που πιθανότατα θα υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής τον προσεχή Ιούνιο.
 
Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο με διπλό στόχο: Την εικαζόμενη ανάταξη της χειμαζόμενης ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη μετατροπή της σε οικονομία πολέμου, αφενός, και, αφετέρου, την άτυπη κήρυξη ενός ατέρμονος πολέμου παγίδευσης της ρωσικής οικονομίας και κοινωνίας σε μια καθοδική σπείρα φθοράς, από τη διαιώνιση, όμως, της οποίας κινδυνεύουν εξίσου οι οικονομίες και οι κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Πώς θα επιτευχθεί ο διπλός αυτός στόχος; Με τη διοχέτευση πόρων στις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες, που υστερούν συγκρινόμενες με την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία απομυζεί αμύθητα κέρδη από την Ευρώπη.
 
Αντλώντας από πού τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που θα απαιτηθούν για την πολεμική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας;
 
Ο Μαρκ Ρούτε ήταν ωμά ξεκάθαρος: από το κοινωνικό κράτος. Οι ευρωπαϊκές χώρες, είπε, «δαπανούν έως και το ¼ του ΑΕΠ τους για την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συντάξεις, την Παιδεία», επομένως υπάρχουν περιθώρια για περικοπές, «για να κάνουμε την άμυνά μας πολύ πιο δυνατή».
 
Αυτό ήταν το καθαρό μήνυμα που όφειλαν να αναγνώσουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν αποφασίσουν να συμπορευτούν με τη ΝΔ, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη, τους Σπαρτιάτες και τους πέντε ανεξάρτητους που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας, στην υπερψήφιση των εξοπλιστικών δαπανών.
 
Κάποιοι θα επικαλεστούν ως αντεπιχείρημα τις νεο-οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας. Πειστικό. Θα ακούγεται πειστικότερο όταν, σε περιπτώσεις όπου διακυβεύονται θέματα όπως η Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, οι συντάξεις, η Παιδεία, η κοινωνική συνοχή σε τελική ανάλυση, θα συνοδεύεται από τον όρο η σύμμαχος Τουρκία να άρει, μετά από παρέμβαση των νατοϊκών αρχιτεκτόνων της πολεμικής Ευρώπης, το casus belli.
 
Όνειρα χειμερινής νυκτός; Ίσως. Προτιμότερα, πάντως, από τον εφιάλτη μιας Ευρώπης η οποία θα έχει αποκοπεί τελεσίδικα, με την ψήφο και της Αριστεράς, από το ιδρυτικό όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της ευημερίας των λαών της.
 
 
 
ΥΓ: Αναζητήστε οι ενδιαφερόμενοι, αν δεν το έχετε κάμει ήδη, ένα άρθρο που συνυπογράφουν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για το Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό Διάλογο, και ο Αντρέι Χαλίτσκι, επικεφαλής της πολωνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΕΛΚ για την Εξωτερική Πολιτική. Αναρτημένο το πρωί της Τετάρτης από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει τίτλο το πολεμικό πρόταγμα του ρωμαϊκού imperium: «Si vis pacem, para bellum («Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο»). Γραμμένο στο πνεύμα, τη στόχευση και την επιχειρηματολογία των δηλώσεων Ρούτε, επιβεβαιώνει το ασύμπτωτο των απόψεων της Αριστεράς και της Δεξιάς για την Ευρώπη.
 
Κωστής Γιούργος