Μετά από πολύμηνες νομικές διαδικασίες και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και απειλές που ασκήθηκαν στα μέλη του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε την Πέμπτη εντάλματα σύλληψης για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου». Τα 124 κράτη – μέλη του καλούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση και να τους συλλάβουν, εφόσον εισέλθουν στο έδαφός τους.
Η προσφυγή του Ισραήλ κατά της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ απορρίφθηκε παμψηφεί, με το αιτιολογικό ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ «φέρουν ποινική ευθύνη για χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου».
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν έχουν αντιδράσει, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την ισραηλινή κυβέρνηση, την Κνεσσέτ, ευρωπαϊκούς και διεθνείς παράγοντες.
Η αντίδραση της εν αναμονή εξουσίας τραμπικής νομενκλατούρας υπήρξε άμεση και χωρίς εκπλήξεις. Ο υποψήφιος σύμβουλος του Τραμπ, Μάικ Γουόλς, έγραψε στο Twitter: «Το ΔΠΔ δεν έχει καμία αξιοπιστία και αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν διαψευσθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το Ισραήλ υπερασπίστηκε νόμιμα τον λαό και τα σύνορά του από γενοκτόνους τρομοκράτες. Περιμένετε ισχυρή απάντηση στην αντισημιτική μεροληψία του ΔΠΔ και του ΟΗΕ τον Ιανουάριο». Διαφοροποιούμενος των τραμπικών θέσεων, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Γιοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί. «Η τραγωδία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει».
Πρώτη αντίδραση μεταξύ των αραβικών χωρών, αυτή του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αιμάν Σαφαντί: η απόφαση του ΔΠΔ πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί, καθώς οι Παλαιστίνιοι άξιζαν δικαιοσύνη για τα «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ στη Γάζα.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο ακροδεξιός υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν υποστήριξε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «έχει γίνει εργαλείο για τρομοκράτες και άξονας του κακού (…) εχθρός της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης», ενώ ο υπουργός επικοινωνιών Σλόμο Καρχί δεν παραλείπει να κατηγορήσει τις «προοδευτικές αριστερές οργανώσεις στο Ισραήλ», δηλαδή οργανώσεις που έχουν αναφέρει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, χρησιμοποιώντας ταυτοχρόνως το χαρτί του αντισημιτικού τραύματος.
Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ ξεκινά σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με ομολόγους του σε όλο τον κόσμο, προτάσσοντας φυσικά τους υπουργούς Εξωτερικών φίλα προσκείμενων χωρών (Αργεντινής, Τσεχίας, Ουγγαρίας Ρουμανίας), ο διαβόητος υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς καλεί τον Νετανιάχου να επιβάλει κυρώσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής ως υπονομεύτριας του κράτους του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή και αναξιόπιστου εταίρου για την ειρήνη, απαιτώντας «επώδυνες κυρώσεις για την Παλαιστινιακή Αρχή και τους ηγέτες της μέχρι το σημείο της κατάρρευσής της».
Ο υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, υπερθεματίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε σε ένα εχθρικό, υποκριτικό και παράνομο σώμα να βλάψει τους ηγέτες και τους μαχητές μας».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων στη Βουλή (Κνεσσέτ) αποκλίνουν απολύτως. Εκπρόσωπος της πλειοψηφίας ο Γιούλι Έντελσταϊν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, προειδοποιεί ότι η απόφαση «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάλματα σύλληψης κατά των εξαιρετικών στρατιωτών και αξιωματικών μας», ενώ σε ανακοίνωσή του, το αντιπολιτευόμενο αραβοϊσραηλινό αριστερό κόμμα Χαντάς, χαιρετίζοντας την απόφαση του ΔΠΔ, αναφέρει: «Το ΔΠΔ αποφάσισε με βάση σαφείς αποδείξεις ότι ο πόλεμος της Γάζας είναι γεμάτος σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας… Οι Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι υπεύθυνοι για την ολοκληρωτική καταστροφή της Γάζας και τη μαζική δολοφονία των κατοίκων της. Πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα για αυτό», επιμένοντας στον άμεσο τερματισμό του πολέμου.
Ένα γενναίο βήμα δικαιοσύνης. Θα φέρει άραγε απτά αποτελέσματα;
Όλγα Αθανίτη