Βίντεο

Πέτη Πέρκα: «Κωλυσιεργία της κυβέρνησης στα αρδευτικά έργα εν μέσω κλιματικής κρίσης, ξηρασίας και ανομβρίας»

 

 

Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών σχετικά με τη Σύμβαση «Έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας Νομού Αργολίδας»

 

Για «κωλυσιεργία της κυβέρνησης» σε ό,τι αφορά το έργο μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας, αλλά και γενικότερα στα αρδευτικά έργα, έκανε λόγο η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

 

Αναφέρθηκε στο πού βρισκόταν η κατάσταση το 2015 σε σχέση με τα κατασκευαστικά έργα στον αγροτικό τομέα, τα οποία ήταν «όχι μόνο σε στασιμότητα, αλλά και με έναν στρεβλό προγραμματισμό. Φράγματα χωρίς αρδευτικά δίκτυα, ημιτελή έργα, σκουριασμένα εργοτάξια, χρεωκοπημένες εταιρείες, αδιέξοδα χρηματοοικονομικής στήριξης, υψηλές απαιτήσεις των εταιριών από το δημόσιο, κοκ».

 

«Τότε λοιπόν εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση και μετά την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν, με σχετική απόφαση στις 02.07.20219, εντάχθηκαν 31 έργα συνολικού προϋπολογισμού 448.193 εκ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αρχικά προβλεφθέν. Μεταξύ αυτών ήταν και το έργο που συζητάμε σήμερα, με προϋπολογισμό 68.350 εκ. ευρώ.

 

Για τις καθυστερήσεις του εν λόγω έργου έχουμε κάνει και σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου το 2021, στην οποία ο αρμόδιος Υπουργός ‘έδειξε’ την πανδημία ως υπεύθυνη για «τη σημαντική καθυστέρηση στο συντονισμό των διαδικασιών ανάθεσης υπηρεσιών συμβούλου για τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων και του γενικότερου προσδιορισμού των ενεργειών για τη δημοπράτηση του έργου της κατασκευής».

 

Πλέον όμως βρισκόμαστε στο τέλος του 2024 και δεν μπορεί ο covid-19 να είναι η απάντηση για τις τεράστιες καθυστερήσεις, τόσο στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και συνολικά στα 31 έργα που εντάχθηκαν το 2019, έργα που ήταν 100% χρηματοδοτούμενα, εν μέσω κλιματικής κρίσης και ξηρασίας. Καθυστερήσεις που στην πραγματικότητα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την προώθηση από την κυβέρνηση των έργων του Ύδωρ 2.0, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εθνικό ΠΔΕ. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση αγαπάει ιδιαιτέρως τα ΣΔΙΤ, δεν είναι όμως ‘πανάκεια’», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των παραγωγών, ενώ, απευθυνόμενη στον αρμόδιο Υπουργό, τον ρώτησε για ποιο λόγο ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε κατά 5 εκ. ευρώ.

 

Μιλώντας γενικότερα για το ιδιαίτερα κρίσιμα ζήτημα της ανομβρίας και της ξηρασίας, παρέθεσε σχετική φράση του Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού, Συντονιστή της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος αναφέρει ότι «η Ανατολική Ελλάδα δέχεται λιγότερες βροχές και τα υπόγεια νερά έχουν υποχωρήσει αφάνταστα – και από την καλλιέργεια και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η Λακωνία, όλη αυτή η ακτογραμμή από την Κόρινθο μέχρι την Σπάρτη, είναι ήδη ημι-ερημική!».

 

«Πράγματι, αυτή τη στιγμή, το 40% της καλλιεργήσιμης γης βρίσκεται σε κίνδυνο», τόνισε. «Έχουμε κάνει πολλές ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, πριν λίγες μέρες με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς καταθέσαμε και σχετική αναφορά, αυτή τη φορά για τη Μεσσηνία. Ακόμα και Βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν κάνει ερωτήσεις για το θέμα».

 

«Γενικότερα τα προβλήματα είναι παρόμοια σε πολλές περιοχές της χώρας, θα σταθώ στη Θεσσαλία, όπου από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου πέρσι, φτάσαμε στην τρέχουσα κρίση λειψυδρίας, με την κατάσταση στην περιοχή να έχει εξελιχθεί σε μια ανεξέλεγκτη απειλή για την αγροτική παραγωγή και την επιβίωση των παραγωγών. Παράλληλα, τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν νέες καταστροφές, παραμένουν σε εκκρεμότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μελλοντικές πλημμύρες».

 

Ενώ, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες, τις οποίες δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση. Πρέπει επειγόντως να επενδύσετε σε καινοτόμες τεχνολογίες άρδευσης, να προχωρήσετε σε αναβάθμιση των υποδομών και να προσφέρετε την αναγκαία στήριξη στους παραγωγούς, για να αποτραπεί η πλήρης καταστροφή του αγροτικού τομέα και να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια».