Βίντεο

Έφη Αχτσιόγλου: Η οικονομική πολιτική της ΝΔ έχει στόχο την αντίστροφη αναδιανομή, που αφαιρεί διαρκώς εισόδημα από τα φτωχότερα στρώματα και το συγκεντρώνει στους πλούσιους.

➭ Για το 2024, η πρόβλεψη για αύξηση επενδύσεων στο 15% μειώθηκε σε 6,7% με το 90% των #Επενδύσεων επί ΝΔ να είναι μη παραγωγικές επενδύσεις.
➭ Τα φορολογικά έσοδα από το 2021 παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση, πάνω από 18 δισ. ήδη, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από τον #ΦΠΑ. Ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης. Αυτό είναι ψευδές γιατί η κυβέρνηση πέρυσι προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% και “Χ” έσοδα από ΦΠΑ. Τώρα λέει ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,2%, μικρότερη δηλαδή, αλλά τα έσοδα από ΦΠΑ θα είναι περισσότερα κατά 870 εκατ. Όσο λοιπόν αυξάνουν οι τιμές και ο συντελεστής του ΦΠΑ δεν μειώνεται οι πολίτες πληρώνουν παραπάνω.
➭ Είναι #επιλογή της ΝΔ να μην μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα ενώ κάνει φοροελαφρύνσεις στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στα μερίσματα, στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.
Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, όπως αποτυπώνεται και στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2025:
➞ Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν να περιμένουν αυξήσεις των 28 και των 34 ευρώ κατ’ έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, κατά μέσο όρο.
➞ Θα αυξηθούν επιπλέον κατά 2,5 δισ. τα έσοδα από φόρους και πάλι τα μισά θα είναι από τον ΦΠΑ, ενώ η αύξηση του φόρου εισοδήματος των πολιτών θα είναι πενταπλάσια από αυτή των επιχειρήσεων.
➞ Συνολικά την περίοδο 2021–2025 οι πολίτες θα έχουν πληρώσει περίπου 20 δισ. περισσότερα σε φόρους απ’ ό,τι πλήρωναν την προηγούμενη περίοδο.