Βίντεο

Νίκος Βούτσης: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο και περιθώριο για προσχωρήσεις και «επανασυγκόλληση» μετά τις όποιες εξελίξεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Βούτσης στο ACTION 24 και την εκπομπή “Πίσω από τις γραμμές” με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Ελένη Καλογεροπούλου.
Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο τ. πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Ελένη Καλογεροπούλου στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» στο ACTION 24.
Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν από τον Νίκο Βούτση στις θέσεις της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τη συσπείρωση και ανασύνθεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Αριστεράς και για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του τ. προέδρου της Βουλής στο ACTION 24:
• Η επιλογή της «μετα-Αριστεράς» και της «προσωπικής λάμψης» για την ηγεσία συνετρίβη μέσα στο χρόνο. Δεν μπορώ καν να επικοινωνήσω με το τι συμβαίνει τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταστάσεις είναι απολύτως ακραίες και επαναλαμβάνω υπάρχει θλίψη και μια «πικρή δικαίωση».
• Είχαμε έγκαιρα και δημόσια εκτιμήσει ότι η επιλογή Κασσελάκη, που έγινε μάλιστα μέσα από τη διαδικασία, η οποία κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά οδηγεί σε κατάργηση των κομμάτων, δεν ήταν υπερασπίσιμη μέσα στην κοινωνία. Εκτιμήσαμε εξαρχής ότι θα δημιουργούσε προβλήματα στην ταυτότητα, την παράδοση και τις αξίες της Αριστεράς και θα επιτάχυνε τη μετάλλαξη του κόμματος.
• Η αναγνώριση του «λάθους», ένα χρόνο μετά την επιλογή της ηγεσίας και αφού υπήρξαν από την αρχή κιόλας δύο μεγάλες διασπάσεις και αποχωρήσεις μεγάλου μέρους όλων των γενιών της ηγεσίας από το κόμμα, πρέπει προφανώς να εξηγηθεί και να ερμηνευθεί από όσους ενθάρρυναν, στήριξαν ή σιώπησαν εκείνην την περίοδο.
• Ο κ. Κασσελάκης δεν έκρυψε τίποτα από τις απόψεις του, από την αντίληψη που είχε για την πολιτική και από τη σχέση που (δεν) είχε με την Αριστερά.
• Σε ότι αφορά τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν υπάρχει ενδεχόμενο και περιθώριο για προσχωρήσεις και «επανασυγκόλληση» μετά τις όποιες εξελίξεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες προφανώς παρακολουθούμε και θα αποτιμήσουμε μετά το πέρας των διαδικασιών.
• Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κινείται στις ράγες της προετοιμασίας του Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 7 με 10 Νοεμβρίου. Δίνουμε βάθος κι έναν ευρύτερο ορίζοντα στη σημασία που έχει η «επιστροφή της πολιτικής» και η συγκρότηση μιας σύγχρονης ταυτότητας για ένα Ριζοσπαστικό κόμμα που κινείται στις παραδόσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς.
• Συζητάμε και επεξεργαζόμαστε μια πολιτική ενθάρρυνσης των κινημάτων και διαμόρφωσης μετώπου της ευρύτερης Αριστεράς μέσα στην κοινωνία απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
• Από θέσεις διακριτής Αριστεράς ενθαρρύνουμε τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την ανασύνθεση στην Ευρώπη και τη χώρα μας της Αριστεράς. Για να εκπροσωπείται η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και η νεολαία της εποχής μας. Έτσι μπορεί να διαμορφωθούν οι όροι για προγραμματικές συγκλίσεις και τη συγκρότηση της αναγκαίας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.