Βίντεο

Έφη Αχτσιόγλου: Η συνθήκη της οικονομικής ασφυξίας των πολιτών είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων και στοχευμένων επιλογών της ΝΔ.

▷ Τα φορολογικά έσοδα από το 2021 παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση, πάνω από 15 δισ., και το 1 στα 2 ευρώ των παραπάνω εσόδων είναι από τον #ΦΠΑ.
▷ Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη αναλογία άμεσων έμμεσων #φόρων στην Ευρωζώνη. Έχει δηλαδή ένα από τα πιο άδικα φορολογικά συστήματα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια.
Για το Μεσοπρόθεσμο 2025-2028 και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2025:
• Οι #εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν να περιμένουν αυξήσεις της τάξης των 28 και των 34 ευρώ καθαρά κατ’ έτος για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό θα είναι το μερίδιό τους από την ανάπτυξη, ενώ τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, εταιρείες ενέργειας και διύλισης θα συνεχίσουν να έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων.
• Το 2025, οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον 1,25 δισ. για ΦΠΑ σε σχέση με φέτος και η αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των πολιτών θα είναι το 2025 σχεδόν πενταπλάσια από αυτή των επιχειρήσεων.
• Οι αυξήσεις στις #συντάξεις -που είναι υποχρέωση της κυβέρνησης με νόμο του 2017- και στους μισθούς του Δημοσίου για το 2025, δεν φτάνουν ούτε στο μισό της αύξησης των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ.
✔️Η δική μας στρατηγική είναι διαφορετική. Αναδιανομή από τα πάνω προς τα κάτω, πραγματική αύξηση μισθών και κλαδικές ΣΣΕ παντού, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και αύξηση δαπανών για προσλήψεις και υποδομές στο δημόσιο σύστημα #υγείας και #Παιδείας, ουσιαστική πολιτική για τη #στέγη, με μέτρα συγκράτησης των ενοικίων, κατάργησης της golden visa και περιορισμό του Airbnb, φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών και εταιρειών ενέργειας, φορολογική επιβάρυνση των κερδών και των ανώτατων εισοδημάτων. Μια στρατηγική που δίνει #προοπτική, βγάζει τους πολλούς απ’ το αδιέξοδο, ορίζει τις προϋποθέσεις για ένα πιο δίκαιο #μέλλον.