Macro

Νίκος Γιαννόπουλος: Τι του λείπει του ψωριάρη; Τειρεσίας για ενοικιαστές

Σε μία χώρα στην οποία τα ενοίκια είναι αντικειμενικά και δίχως υπερβολές πανάκριβα και τα πραγματικά εισοδήματα της πλειονότητας των πολιτών μειώνονται λόγω του υψηλού πληθωρισμού, μία λογική κυβέρνηση θα έπαιρνε απόφαση για ρύθμιση (ή και πλαφόν) στις τιμές των ενοικίων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως έχει πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική στην προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους έχοντες και κατέχοντες. Τι προτείνει λοιπόν για τα ενοίκια; Ειδικό μητρώο κακοπληρωτών ενοικίων. Μεγαλοφυές!
 
O “Tειρεσίας” των ενοικιαστών θα είναι απολύτως επίσημο φακέλωμα. Θα συνδέεται με το Κτηματολόγιο, θα έχουν φυσικά σ’ αυτόν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες και θα ετοιμαστεί από την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο δημιουργίας του Μητρώου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του φθινοπώρου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους. Άμεσα πράγματα δηλαδή.
 
Η πρακτική του εφαρμογή είναι αυτή που φαντάζεστε: Αν θέλει ένας ιδιοκτήτης να νοικιάσει ακίνητο, θα μπορεί να τσεκάρει, μέσω του Μητρώου, τους υποψήφιους ενοικιαστές. Πληρώνουν εγκαίρως, χρωστάνε (στην εφορία και αλλού) ή είναι καλοπληρωτές; Όλα θα τα “μαρτυρά” το Μητρώο το οποίο θα λειτουργεί σαν ένας Μεγάλος Αδελφός για τους αρχικά ανυποψίαστους. Αν κάποιος δηλαδή αντιμετωπίσει κάποια στιγμή μία ταμειακή δυσκολία και δεν εξοφλήσει εγκαίρως την εφορία, τότε αυτό θα καταγράφεται στο Μητρώο και ο…”κακοπληρωτής” θα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση σπιτιού για ενοικίαση ακόμα και στο απώτερο μέλλον.
 
Προφανώς, εκτός από τα ηθικά, εγείρονται και άλλα ζητήματα. Ποια ακριβώς προσωπικά δεδομένα των ενοικιαστών θα δίνονται, φόρα-παρτίδα, για τσεκάρισμα στους ιδιοκτήτες και για πόσο καιρό; Τι μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας των ενοικιαστών θα πάρει η ΑΑΔΕ και πως σκοπεύει να τα εφαρμόσει; Ξέρουμε βέβαια άπαντες καλά ότι με την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής πολύ μεγάλα προβλήματα.
 
Λεπτομέρειες πάντως δεν έχουν γίνει γνωστές αν και η κυβερνητική πρόθεση εκφράστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Ο κ. Πατέλης φαίνεται ότι δεν θεωρεί ότι τα υψηλά ενοίκια αποτελούν πρόβλημα για τους πολίτες. Είναι, κατά την οπτική του, πολύ λογικό να ζητά κάποιος ιδιοκτήτης ενοίκιο 600 ευρώ για ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών στην Κυψέλη (υπαρκτό το παράδειγμα) και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είναι θεμιτό να φακελώνεται ουσιαστικά η οικονομική δυνατότητα του υποψήφιου ενοικιαστή. Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος…
 
Εκτός των άλλων, το μητρώο των κακοπληρωτών ενοικιαστών ουσιαστικά θα αποτελεί υποσύστημα του νέου γενικού ηλεκτρικού αρχείου που ονομάζεται «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά έτη η ΑΑΔΕ βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων.
 
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται αμείωτη και η αισχροκέρδεια αλλά και η φοροδιαφυγή. Ο κάθε ιδιοκτήτης αξιώνει υψηλά ποσά για κάθε είδους ακίνητο αλλά στο συμβόλαιο “εμφανίζει” το μισό της μίσθωσης για να αποφύγει τη φορολόγηση (στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν ξεπερνά το 15%). Μοναδικοί χαμένοι δηλαδή της “επιχείρησης” είναι όσοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να νοικιάσουν ένα σπίτι για να μείνουν. Οι περισσότεροι δηλαδή και συνήθως οι πιο ευάλωτοι.
 
Όταν βέβαια αυτά μαζί με τις σοβαρές αρρυθμίες που έχει δημιουργήσει στην αγορά ακινήτων η βραχυχρόνια μίσθωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα. “Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα” είπε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του airbnb. Μη του πει μόνο κανείς ότι η στέγη αποτελεί βασικό, θεμελειακό ανθρώπινο δικαίωμα και ότι η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να το διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού. Θα πάθει σοκ ο άνθρωπος και δεν θα ξέρει πώς να το διαχειριστεί…
 
Νίκος Γιαννόπουλος