Macro

Θεανώ Φωτίου: Η πραγματικότητα διαψεύδει τον διοικητή της «ανεξάρτητης» αρχή Επιθεώρησης Εργασίας

10 σημεία που ανατρέπουν την θριαμβολογία του.

▶️ Μιλώντας στην Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας που παρουσίασε ο νυν Διοικητής κ. Τζιλιβάκης, τόνισα ότι η ειδυλλιακή εικόνα της λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας που παρουσιάστηκε έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την εικόνα της παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσία που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, όσο και με τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών εργασίας και των συλλόγων τους.

Συγκεκριμένα:

1.Υπαρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκτός από αυτές που είχαν προκηρυχτεί πριν το 2019 (μόνο 17 μετατάξεις),ενώ οι υφιστάμενες ελλείψεις σε προσωπικό επιδεινώθηκαν καθώς οι καινούργιες διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας που δημιουργήθηκαν λόγω των αναγκών της ανεξάρτητης αρχής, στελεχώθηκαν με επιθεωρητές από περιφερειακές υπηρεσίες. Τμήματα Επιθεωρήσεων λειτουργούν με έναν (1) επιθεωρητή/τρια ενώ πολλές μεγάλες επιθεωρήσεις με 2-3 επιθεωρητές. Ουσιαστικά η λειτουργία των επιθεωρήσεων στηρίζεται στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια των επιθεωρητών.

2. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική στήριξη των επιθεωρητών στο έργο τους. Συχνά βρίσκονται έρμαιο στις διαθέσεις κακόπιστων εργοδοτών χωρίς καμία προστασία. Καθώς καταργήθηκε η νομική υπηρεσία που μπορούσαν να πάρουν νομικές οδηγίες και οι διατάξεις για την δικαστική διαδικασία προστασίας των Επιθεωρητών (που θεσπίστηκαν με τους νόμους Ν.4578/2018 και Ν.4611/2019) είναι σε κενό νόμου και ανεφάρμοστες μετά την ψήφιση του ν 4808/21 για την Ανεξάρτητη Αρχή.

3. Δεχόμαστε καταγγελίες για πλήρη έλλειψη αξιοκρατίας στις πληρώσεις θέσεων προϊσταμένων και διευθυντών και συνεχείς τιμωρητικές μετακινήσεις επιθεωρητών που δεν είναι αρεστοί στη διοίκηση.

4. Απαράδεκτες ενέργειες που δημιουργούν θέματα ηθικής τάξης όπως η αποδοχή δωρεάς επίπλων από ιδιωτική εταιρεία (Follie Follie) με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων όταν δίνονται λεφτά αφειδώς ( 50.000 για εκδήλωση για τον 1,5 (!) χρόνο της Ανεξάρτητης Αρχής και 45χιλ. bonus στον Διοικητή της αρχής για την εξάμηνη θητεία του μέσα στο 2022.

5. Υπάρχει έλλειψη βασικών υλικοτεχνικών υποδομών (γραφεία χωρίς αιρκοντίσιον , κτίρια προβληματικά, ελλείψεις εξοπλισμού ειδικά στις τεχνικές επιθεωρήσεις οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας.

6.Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα σωματεία, η συνεχής προσπάθεια για την επίτευξη ποσοτικών στόχων δεν αφήνει περιθώριο στους επιθεωρητές να ανταποκριθούν στα αιτήματά των σωματείων.

7. Η Έκδοση βιβλιαρίων ανηλίκων με εντελώς χειρόγραφο τρόπο το 2024 έχει σοβαρό αντίκτυπο στην απαιτούμενη προστασία των παιδιών που εργάζονται, καθώς η επιθεώρηση εργασίας δεν είναι σε θέσει να γνωρίζει πόσα παιδιά εργάζονται και που.

8.Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναφέρονται μόνο σε ποσοτικά και όχι ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα πόσοι έλεγχοι γίνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις για ωράρια – υπερωρίες και τι πρόστιμα έχουν μπει , ειδικά σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, μεγάλα ξενοδοχεία και τι γίνεται με τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές.

9. Η κάρτα εργασίας μπορεί να είναι ένα μέσο για την τήρηση των ωραρίων και την καταγραφή των υπερωριών, αλλά αν δεν υπάρχουν συνεχείς στοχευμένοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις δεν έχει αποτελέσματα όπως αναδεικνύεται από σωρεία καταγγελιών από σωματεία και εργαζόμενους.

10. Η υποστελέχωση και υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας έχει τραγικές επιπτώσεις και στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων όπως αναδεικνύεται από τη μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, καθώς το 2023 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά. Σοβαρό θέμα η μη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολύ περισσότερους θανάτους από τα εργατικά ατυχήματα.

Τέλος θεώρησα ότι ο Διοικητής αγνοεί επιδεικτικά το έργο που παρέλαβε και γι αυτό κατέθεσα αναλυτικά το έργο που παρήχθη από το ΣΕΠΕ την περίοδο 2017 -2019 με επικεφαλής τον Νάσος Ηλιόπουλος.