Macro

Άρης Χατζηγεωργίου: Τρενάκι του τρόμου το ηλεκτρικό ρεύμα

Η ανώτατη τιμή σημειώνεται κατά κανόνα το βράδυ όταν πέφτει η προσφορά ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά, παίρνουν μπρος οι γεννήτριες των μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο και οι ηλεκτροπαραγωγοί ζητάνε «ό,τι τους καπνίσει», χωρίς αυτό να δικαιολογείται από το κόστος και τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου
Πετάει στα 911 ευρώ ανά μεγαβατώρα απόψε στις 8 η ανώτατη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη έως τώρα ωριαία χρέωση για το 2024. Στρώνεται έτσι το έδαφος για νέες αυξήσεις στη λιανική, ενώ η κυβέρνηση έως χθες το απόγευμα δεν είχε ακόμη ανακοινώσει το ύψος των ισχνών επιδοτήσεων που αναμένονται.
Στο μεταξύ, τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού που ανακοινώθηκαν για τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι οι εταιρείες παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο. Ειδικά στα «πράσινα» τιμολόγια, που διαφημίστηκαν επίμονα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ως πιο «διαφανή» από τον περασμένο Ιανουάριο, οι τιμές παραμένουν λίγο κάτω από τα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα για πολλές εταιρείες, όπως Ζενίθ, Elpedison (έως 100 κιλοβατώρες), Ηρωνα, Ελινόιλ, Protergia. Στα ίδια επίπεδα και η ΔΕΗ για κατανάλωση, όμως, κάτω των 500 κιλοβατωρών, για πάνω από αυτό το όριο η χρέωση ξεπερνά τα 17 λεπτά ενώ εκεί δεν ισχύει καν η επιδότηση. Οσο για την Elpedison, για κατανάλωση άνω των 100 κιλοβατωρών, η χρέωση πλησιάζει τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Τα πράσινα τιμολόγια διαμορφώνονται κυρίως με βάση τη μέση χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα η οποία έκλεισε τον Αύγουστο γύρω στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 140 ευρώ τον Ιούλιο. Το πρόβλημα είναι ότι η χονδρεμπορική τιμή ξεκίνησε με φόρα την πορεία της στον Σεπτέμβριο όπου από τα 104,9 ευρώ της Κυριακής (1/9), υπερδιπλασιάστηκε χθες Δευτέρα στα 215,3 ευρώ και σήμερα υποχώρησε ελαφρώς στα 186,15 ευρώ.
Είναι αξιοπερίεργο, όμως, αλλά και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας το γεγονός ότι ενώ σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή υποχωρεί 14%, η ανώτατη τιμή της ημέρας απογειώνεται στα 911 ευρώ! Η ανώτατη τιμή σημειώνεται κατά κανόνα το βράδυ όταν πέφτει η προσφορά ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και παίρνουν μπρος οι γεννήτριες των μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Αισχροκέρδεια
Σε εκείνη ακριβώς τη φάση, αποδεικνύεται ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί ζητάνε «ό,τι τους καπνίσει», χωρίς αυτό να δικαιολογείται από το κόστος και τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, παραπέμποντας σε κοινή αισχροκέρδεια. Στο διάγραμμα που παραθέτουμε, το οποίο επεξεργάστηκε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα, αποτυπώνεται η πορεία των ανώτατων τιμών μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ανώτατες τιμές ακολούθησαν «το τρενάκι του τρόμου» πετώντας ανάμεσα στα 190 και τα 911 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο ίδιο διάστημα, οι μέσες τιμές κυμάνθηκαν σε πολύ μικρότερο εύρος, μεταξύ 94,5 και 194,4 ευρώ.
Με άλλα λόγια, φαίνεται πως η αισχροκέρδεια «πετάει» τις βραδινές ώρες με τα φτερά του φόβου ότι η αυξημένη ζήτηση δεν θα καλυφθεί από τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Φαίνεται επίσης ότι οι παραγωγοί με τις μονάδες φυσικού αερίου διόλου δεν πτοήθηκαν από την έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού μετακυλίουν το κόστος στην κατανάλωση στο υπερπολλαπλάσιο. Την ίδια ώρα, από τις υψηλές τιμές της βραδινής ζώνης επωφελείται επιπρόσθετα και η ΔΕΗ καθώς εκείνες τις ώρες θέτει σε λειτουργία τα υδροηλεκτρικά της φράγματα όπου το κόστος παραγωγής είναι έως μηδαμινό.
Μέχρι αργά χθες το ΥΠΕΝ δεν είχε ενημερώσει για τις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν για τον Σεπτέμβριο, ενώ για εκείνες του Αυγούστου είχε προβεί σε πανηγυρική ανακοίνωση από την 1η του μηνός για το 1,6 λεπτό ανά κιλοβατώρα.
Σε χθεσινή δήλωσή της η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα μίλησε για «ξέφρενο πάρτι αισχροκέρδειας» τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να “χρυσώσει το χάπι” των διαρκών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος με τις πενιχρές επιδοτήσεις που, όπως διαβάζουμε, θα κινηθούν περί το 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα». Διαπιστώνει ότι «οι αυξήσεις φτάνουν στο 60% σε σχέση με τα τιμολόγια του Μαΐου, πριν δηλαδή από τις ευρωεκλογές, για την πλειονότητα των παρόχων». «Η αισχροκέρδεια και η καρτελοποίηση αποτελούν πια αρχές λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα πέντε και πλέον χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η πολιτική της αμφισβητεί ουσιαστικά την πρόσβαση των οικιακών και επαγγελματικών καταναλωτών στο ρεύμα. Το ρεύμα όμως είναι κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό και γι’ αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε την πρόσβαση σε αυτό.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες για την επιλογή της να στηρίζει υπερκέρδη των παρόχων και όχι τους καταναλωτές», σημειώνει η κ. Πέρκα καταλογίζοντας ευθύνες «για την καρτελοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), την οποία και έχουμε καλέσει στη Βουλή στο πλαίσιο του προβλεπόμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Άρης Χατζηγεωργίου