Βίντεο

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ελλάδα σχετίζεται με τα υψηλότατα κέρδη τα οποία σημειώνουν μεγάλες επιχειρήσεις

-Με αφορμή μια τοποθέτηση ενός συναδέλφου από τη Νέα Δημοκρατία που έγινε προηγουμένως, θα ξεκινήσω την ομιλία μου με ένα ανέκδοτο. Κάποιος φοιτητής οικονομικών σε μεγάλο πανεπιστήμιο της Αγγλίας πίστευε στα ζώδια και πέρναγε πολλές ώρες της ημέρας του μελετώντας ζωδιακούς χάρτες. Τον ρωτούσαν οι υπόλοιποι συμφοιτητές και συμφοιτήτριες του «μα είναι δυνατόν επιστήμονας άνθρωπος με τόσο βαθιά μόρφωση και καλλιέργεια να πιστεύεις στα ζώδια;» Και απάντησε: «Το πρόβλημα είμαι εγώ που πιστεύω στα ζώδια ή άλλοι που πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά;»
-Είναι ακριβώς αυτή η λογική της απολύτως αρρύθμιστης και καλπάζουσας αγοράς, η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα. Αν ο καθένας επιδιώκει το ατομικό του όφελος αυτό στο τέλος θα αποβεί προς όφελος της κοινωνίας.
-Έχουμε πολιτική ατζέντα που στην κυριολεξία καίει: στις 12 η ώρα το βράδυ με e-mail ενημερωθήκαμε ότι δεν θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, διότι προφανώς η πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη και του κυρίου Γεωργιάδη δεν έτυχε της αποδοχής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί απλούστατα η προτεινόμενη για τη θέση στην Επιτροπή για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή καθηγήτρια κ. Φουντεδάκη ήταν και μία εκ των συντακτών του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι προφανές ότι έχουμε μεγάλη πολιτική κρίση στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ανταρσία απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη από την άκρα δεξιά πτέρυγα του κόμματός του.
-Ζήτημα δεύτερο της πολιτικής ατζέντας: Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχει ανακοινωθεί η επίταξη ιδιωτών γιατρών για να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή έχει καταρρεύσει ολοσχερώς. Δεν έχετε τη δυνατότητα να καλύψετε ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών. Αυτό το οποίο θα έπρεπε να έχετε κάνει την περίοδο του covid το κάνετε δυόμισι χρόνια μετά, ακριβώς επειδή δεν φροντίσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν είχατε τη δημοσιονομική δυνατότητα, αλλά και δινόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς αυτές να επηρεάσουν τα δημόσια οικονομικά.
-Ζήτημα τρίτο που αφορά την οικονομία, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό. Ο αρμόδιος Υπουργός, κύριος Θεοδωρικάκος είπε για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, για εκβιομηχάνιση, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Το μόνο που δεν τόλμησε να πει ήταν λέξη πληθωρισμός και ακρίβεια. Τις τελευταίες μέρες έχει επανέλθει από τη μεριά της κυβέρνησης η θεωρία των εξωγενών αιτιών του πληθωρισμού. Δεν φταίει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό, ούτε το υπουργείο Οικονομικών, ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης αλλά είναι κάποιες διεθνείς συγκυρίες οι οποίες οδηγούν στη μεγάλη αύξηση των τιμών, στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας.
-Αυτή η συζήτηση πανευρωπαϊκά έχει κλείσει. Δεν υπάρχουν πλέον εξωγενή αίτια σε ό, τι αφορά το ζήτημα της ακρίβειας όχι με βάση τις αναλύσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Τα έχουν πει οι δικοί σας πολιτικοί και ιδεολογικοί σύμμαχοι. Κριστίν Λαγκάρντ, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ευρώπη δεν είναι πλέον εξωγενές. Έχει μετατραπεί σε πρόβλημα που αφορά την εσωτερική πολιτική κάθε ξεχωριστής χώρας». Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άνοιξη του 2023: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ελλάδα σχετίζεται με τα υψηλότατα κέρδη τα οποία σημειώνουν μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και στον τομέα της διύλισης».
-Το 2008 τελευταία χρονιά ανάπτυξης έχουμε ΑΕΠ της τάξης των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε τον κατώτατο μισθό στο 75% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το παραγωγικό κεφάλαιο είναι 11% μεγαλύτερο από σήμερα. Ταυτόχρονα, έχουμε 26% λιγότερους ανέργους σε σχέση με το 2023-24, ενώ ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι στο 46% του μέσου όρου της Ευρωζώνης από 75% που ήταν το 2008. Το μοναδικό στοιχείο που συνδέει το 2008 με το 2024 είναι η απόδοση του κεφαλαίου, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στο 100%. Είναι ίδια ακριβώς με την απόδοση του 2008. Όταν όλοι οι άλλοι δείκτες έχουν καταρρεύσει η ελληνική οικονομία έχει καλύψει την απόσταση από το 2008 μόνο στην απόδοση του κεφαλαίου, μόνο δηλαδή στα κέρδη των επιχειρήσεων. Σε κανένα άλλο τομέα. Αυτό εξηγεί τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων στην ελληνική οικονομία.
-Και αυτή η αύξηση του κεφαλαίου εξηγείται με δύο στοιχεία: Πρώτον, μείωση των πραγματικών μισθών. Δεύτερον, εκτίναξη των τιμών. Αυτό λέγεται πάλη των τάξεων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας συγκεκριμένων κοινωνικών δυνάμεων.
-Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ό, τι αφορά το ύψος των υπερκερδών τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στη διύλιση, όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Για δείτε και κάτι άλλο από τη διεθνή εμπειρία, ότι πολλές χώρες έχουν μεν επιβάλει 33% έκτακτη φορολόγηση σε χαμηλότερα υπερκέρδη, αλλά την ίδια στιγμή έχουν επιβάλει και έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες, οι οποίες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σημειώνουν ρεκόρ κερδοφορίας. Για ποιο λόγο λοιπόν δεν προχωράτε στην έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών;
-Τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και στη διύλιση, στη λιανική του ρεύματος και στις τράπεζες γίνεται κανονικό πάρτι. Ρεκόρ κερδοφορίας όλες αυτές οι επιχειρήσεις και αυτό είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία. Απαιτείται συνολική αλλαγή πολιτικής στρατηγικής στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος, στους θεσμούς, η οποία προϋποθέτει και μία Αριστερά που θα αντιπαρατίθεται και σε ιδεολογικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο με το νεοφιλελευθερισμό και όχι κεντρώα φληναφήματα και κεντρώους συμβιβασμούς.