Macro

Παύλος Κλαυδιανός: «Αυγή» και «Κόκκινο» υπό σχεδιασμένη απειλή

Η απεργία των εργαζόμενων στην «Αυγή» επεκτάθηκε και στο «Κόκκινο» σε ένδειξη αλληλεγγύης. Ως αποτέλεσμα το φύλλο της Κυριακάτικης Αυγής δεν θα κυκλοφορήσει, ενώ δεν θα ακούμε ζωντανά τον 105,5. Η συνάντηση την Πέμπτη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΣΗΕΑ δεν απέδωσε, καθώς ο κύριος μέτοχος εμφανίστηκε χωρίς σχέδιο. Εκπροσωπήθηκε από τους Μ. Καπνισάκη, διευθυντή του Γραφείου του Στ. Κασσελάκη, Χρ. Μαυροκεφαλίδη, οικονομικό υπεύθυνο και Βούλα Κεχαγιά, εκπρόσωπο του κόμματος. Δεν παραβρέθηκε η γραμματέας Ράνια Σβίγκου ενώ επιχειρήθηκε να αποκλειστεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, πράγμα, όμως, που απέτρεψε η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ.
 
Από την επιλογή του “ξαφνικού θανάτου” έως την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και τη δήλωση για πλήρη οικονομική αδυναμία, ακόμη και για καταβολή του δεκαπενθήμερου, αυτό που εικάζεται είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προκληθεί ασφυξία και να ενσωματώσει ακόμη και τη μη έκδοση της Κυριακάτικης στο σχέδιό της. Η απόφαση στηρίζεται σε δυο λόγους. Ο ένας, είναι ο οικονομικός. Προφανώς, υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα, αλλά συγχρόνως και κανένα σχέδιο αντιμετώπισής του ή εντοπισμού των αιτίων που το προκαλούν. Ο δεύτερος, όμως, είναι πολιτικός. Στην πορεία για έναν “ιδιωτικό ΣΥΡΙΖΑ” τα κάθε είδους “βαρίδια” είναι λανθάνων κίνδυνος. Τα σενάρια συζητήσεων Κασσελάκη – Μαρινάκη για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα Ελευθεροτυπία είναι αληθή, επιμένουν έγκυρες πηγές. Το αν, τελικά στην Ελλάδα θα μπορούν να έχουν εφημερίδα μόνο οι εφοπλιστές είναι ένα πρόβλημα που δεν συγκινεί την ηγεσία Κασσελάκη. Εξάλλου όπως είπε στη συνάντηση ο κ. Καπνισάκης, για τον κόσμο που είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ η «Αυγή» δεν λέει τίποτα!
 
 
Μετέωρες οι θέσεις εργασίας
 
 
Στη συνάντηση προέκυψε ότι δεν υπάρχει διασφάλιση για τις θέσεις εργασίας. Ειπώθηκε ότι πέραν του τριμήνου δεν υπάρχει οικονομική στήριξη. Δεν υπήρξε διασφάλιση ούτε και για τη συνέχιση της έκδοσης της Κυριακάτικης. Το κλίμα αδιεξόδου διευρύνεται και περιλαμβάνει και το “Κόκκινο”. Κανένας, εξάλλου δεν μπορεί να μην θυμηθεί παλαιότερες “ιδέες” για πώληση της συχνότητας και ενοικίαση ζωνών για εκπομπές σε άλλα ραδιόφωνα. Οι εργαζόμενοι με όλα αυτά τα δεδομένα θα προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα.
 
Εν τω μεταξύ το ζήτημα “Αυγή” και κομματικά μέσα έγινε μέρος της εσωκομματικής σύγκρουσης. Στο κείμενό τους οι “87” σημειώνουν ότι πρόκειται για “κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των μέσων του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο”. Ο Στ. Κασσελάκης προσπαθεί να ελιχθεί καλώντας τους βουλευτές να δανείσουν ή να ενισχύσουν το κόμμα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των 375.146 ευρώ μηνός Ιουνίου για τα ΜΜΕ του κόμματος είτε διαρρέοντας το ψευδές ότι απόφαση για κλείσιμο της ημερήσιας Αυγής είχε πάρει η προηγούμενη Π.Γ. αλλά δεν το εφάρμοσε. Το αληθές είναι ότι τέθηκε το θέμα από τον τότε Πρόεδρο και μετά από τη συζήτηση η απόφαση ήταν να στηριχθεί η έκδοση.
 
 
Διαχρονικές ευθύνες
 
 
Ευθύνες από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαχρονικά, υπάρχουν. Είναι αδιανόητο, πχ, την κυβερνητική του περίοδο να μην προωθήσει κανένα μέτρο, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, μέσω φορέα, για στήριξη των εφημερίδων. Είχαν γίνει σχετικές προτάσεις και αγνοήθηκαν. Ούτε και ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε την επιρροή του να υπάρξουν μέτρα, βάσει ιστορικότητας και αριθμού των εργαζόμενων, στις εφημερίδες γνώμης. Υπάρχει και το ζήτημα του ασφυκτικού ελέγχου από την Κουμουνδούρου που υπήρχε μεν τα τελευταία χρόνια, ιδίως, και καθήλωνε την εφημερίδα αλλά πολλαπλασιάστηκε αφάνταστα επί Κασσελάκη. Καμιά και κανένας συνάδελφος δεν ρισκάρει να “παρεκκλίνει”. Το αποτέλεσμα είναι η απίστευτα χαμηλή κυκλοφορία, που τώρα, κυνικά, επικαλείται η ηγεσία Κασσελάκη! Το ανύπαρκτο, λειτουργικά, κόμμα είναι ένας ακόμη παράγοντας που στερεί μια σωτήρια καμπάνια ενίσχυσης, υπό τον όρο βέβαια ότι η «Αυγή» θα αφηνόταν από την κασσελακική ηγεσία να είναι πραγματικά η κεντρική εφημερίδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αλλά αυτό υπερβαίνει τη στόχευση του “ιδιωτικού ΣΥΡΙΖΑ”.
 
Δεν πρέπει να μείνουμε θεατές σ’ αυτό τον κυνικό σχεδιασμό. Η «Αυγή» και το Κόκκινο έχουν ιδεολογικοπολιτικό ρόλο, ιστορικότητα, είναι χώροι εργασίας συναδέλφων. Χρειάζεται αλληλεγγύη, και πολιτική πίεση για να ακυρωθούν σχέδια, να εξοικονομηθούν λύσεις. Στην «Εποχή» είμαστε στο πλευρό τους. Σε ένδειξη αλληλεγγύης και για ιστορικούς λόγους αναδημοσιεύουμε στη σελίδα 3 το απεργιακό τους πρωτοσέλιδο, εφόσον δεν τυπώθηκε ποτέ.
 
Παύλος Κλαυδιανός