Για «απογοητευτικούς ρυθμούς» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός τη μεθεπόμενη των εκλογών, αποτιμώντας τη διαδικασία των προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Για «αφόρητη γραφειοκρατία» και «επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων» έκανε λόγο, μιλώντας για το ίδιο θέμα προχθές.
Η κυβέρνηση δείχνει να έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα από τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στη διαδικασία προσλήψεων από τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό που πραγματοποίησε το ΑΣΕΠ την άνοιξη του 2023. Τόσο οι μεγάλοι χρόνοι διεκπεραίωσης που έχουν προκύψει για την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ, όσο και η δυσαρέσκεια των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού που οδήγησε πριν ένα μήνα στην ίδρυση συλλόγου για τη διεκδίκηση της απορρόφησης των επιτυχόντων και την αναθέρμανση του ζητήματος, φαίνεται ότι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μεγάλης εκλογικής πτώσης της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου το κυβερνών κόμμα «έχασε» περίπου τις μισές ψήφους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023.
Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θανάσης Παπαϊωάννου, αισθανόμενος την πίεση, έσπευσε να γνωστοποιήσει με αναλυτική δήλωσή στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ανεξάρτητη Αρχή και το υπέρογκο έργο που έχει υπό την ευθύνη της, τονίζοντας ότι το ΑΣΕΠ «εξέδωσε τα οριστικά αποτελέσματα 1.843 θέσεων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης εντός 7 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να εκδώσει τα αποτελέσματα 4.276 θέσεων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος του συγκεκριμένου έργου, σημειώνεται ότι ο αριθμός των θέσεων ΠΕ αγγίζει τον αριθμό του συνόλου των θέσεων που προκηρύχθηκαν την περίοδο 2020-2023 με το σύστημα της μοριοδότησης».
Καμία ολοκληρωμένη πρόσληψη
Οι χιλιάδες επιτυχόντες του διαγωνισμού 2Γ/2022 που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2023, βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από ένα χρόνο, καθώς καμία πρόσληψη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η προκήρυξη 1ΓΒ για την ΥΠΑ είναι λίγο πριν το στάδιο όπου η στρατολογία και οι κατά τόπους εισαγγελίες πρωτοδικών εκδίδουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την ορκωμοσία και την πρόσληψη των επιτυχόντων. Η Προκήρυξη 2ΓΒ για τους επιτυχόντες Τεχνολογικής Εκπαίδευσης περιμένει τη λεγόμενη «Απόφαση Κατανομής Προσωπικού», η οποία αναμένεται να εκδοθεί από τον υπουργό Εσωτερικών. Αναφορικά με την Προκήρυξη 3ΓΒ για τους επιτυχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, η οποία αφορά και τη μεγάλη πλειοψηφία των επιτυχόντων άλλωστε, περιμένουμε τα προσωρινά αποτελέσματα μέσα στον Ιούλιο από το ΑΣΕΠ.
Οι επιτυχόντες είναι χιλιάδες, αλλά δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι. Άνθρωποι με ανάγκες, με υποχρεώσεις, με οικογένειες, με παιδιά, με προσωπικό και κοινωνικό βίο. Καθότι ένα μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών είναι επισφαλώς εργαζόμενοι νέοι, είναι πολλοί εκείνοι που αδυνατούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις στη ζωή τους, όπως να αναζητήσουν νέα εργασία ή να κάνουν ενδεχομένως ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις τους, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή η ζωή τους θα αλλάξει, ενδεχομένως άρδην.
Απαξιωμένος και μετέωρος θεσμός
Στον απόηχο του αλληλοκοντραρίσματος κυβέρνησης και ΑΣΕΠ, για την αποτυχία που η πρώτη επιχειρεί να καταλογίσει στο δεύτερο, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αντικαταστάθηκε από τον Θεόδωρο Λιβάνιο. Επιπλέον, το κυβερνητικό επιτελείο πραγματοποίησε στις 18/06 σύσκεψη με διευρυμένη αντιπροσωπεία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου εξετάστηκαν σενάρια όπως αυτό της συγκρότησης ενός επικουρικού οργανισμού για τη διαχείριση του όγκου των προσλήψεων υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Εντύπωση προξένησε ότι δεν προτάθηκε από κανέναν η περαιτέρω στελέχωση του ΑΣΕΠ, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται γρηγορότερα στα αυξημένα καθήκοντά του. Σε κάθε περίπτωση, δυστυχώς, προτεραιότητα δόθηκε εκ νέου στις προσλήψεις μέσω κατάταξης (Κ), δηλαδή με το παλιό σύστημα μοριοδότησης, το οποίο -θεωρητικά- καταργήθηκε με τον νόμο για τους γραπτούς διαγωνισμούς, με το επιχείρημα ότι είναι γεγονός επιτακτικής ανάγκης η επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη νοσηλευτών.
Αξίζει να θυμηθούμε, ότι το 2020 η κυβέρνηση παράγγειλε κι έλαβε στα χέρια της το (νεοφιλελεύθερης αντίληψης) «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, το οποίο πρότεινε τη μετεξέλιξη του ΑΣΕΠ σε «διεύθυνση διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» για όλη τη δημόσια διοίκηση, με τη συγκέντρωση επιπλέον αρμοδιοτήτων σε αυτό, τις οποίες σήμερα έχει το υπουργείο Εσωτερικών.
Πάντως, για ακόμα μια φορά, ο θεσμός του γραπτού διαγωνισμού, που η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχέθηκε, επεξεργάστηκε, νομοθέτησε και εφάρμοσε, δείχνει ξανά απαξιωμένος και μετέωρος, αφήνοντας ταυτόχρονα σε καθεστώς ομηρίας τους χιλιάδες επιτυχόντες που συμμετείχαν, διαγωνίστηκαν και κατάφεραν να πετύχουν με αντικειμενικά κριτήρια, προσδοκώντας εργασιακή σταθερότητα και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Πέτρος Φρέρης