Ηχητικό

Ο Νίκος Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ 984 και τον Γιώργο Μελιγγώνη

Σημεία συνέντευξης Νίκου Βούτση, π. προέδρου της Βουλής, στον ΑΘΗΝΑ 984 και τον Γιώργο Μελιγγώνη

Για την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο.

Η νέα Αριστερά είναι προφανές ότι κινείται με τη στρατηγική των κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων και συμμαχιών, έχοντας όμως σε προτεραιότητα δύο θέματα, σε αυτήν τη φάση.

Αφενός προσβλέπει και εργάζεται για την ενίσχυση και ενθάρρυνση των κοινωνικών αγώνων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα οικονομίας, εισοδήματος, ακρίβειας, εργασιακών σχέσεων, στέγης, υγείας, παιδείας και ειρήνης. Αφετέρου στο να δημιουργηθεί μία συστράτευση στην επιμονή και ανάγκη για την ύπαρξη στην Ελλάδα μιας σύγχρονης Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά και τις γνωστές πλέον εξελίξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτά τα δύο ζητήματα έχουμε στρέψει την προσοχή μας ως προτεραιότητες. Με αυτήν την έννοια η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδικασία πολιτικών προσεγγίσεων και συγκλίσεων γίνεται στη βάση προγραμματικών θέσεων χωρίς άγχος και χωρίς προτεραιοποίηση.

Το πραγματικό ζήτημα στην Αριστερά είναι το να υπάρξει Αριστερά με το ανανεωτικό και ριζοσπαστικό πρόσημο και να έχει μία σημαντική εκλογική απήχηση.

Για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Υπήρξε και ζήσαμε πάρα πολύ σκληρά την πολιτική του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Αυτό που υπάρχει και υφίσταται και τώρα είναι το μέτωπο εναντίον της Αριστεράς από νεοφιλελεύθερες. ακροδεξιές και ακροκεντρώες δυνάμεις.

Πλην όμως καθαυτό αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ εκκολάπτεται περισσότερο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ευνοείται είτε από πολιτικές παραδοξότητες που ακούγονται από την ηγεσία του είτε από τη σιωπή πολύ υπεύθυνων στελεχών που υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και σκέφτονται βεβαίως διαφορετικά.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το ενδεχόμενο συλλογικής αποτυχίας των προοδευτικών δυνάμεων εάν δεν «σπάσει» η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ:

Αρχικά μου έκανε αρνητική εντύπωση το ότι υπήρξε μια σειρά δημοσκοπήσεων που δίνουν στην ΝΔ το ποσοστό του 33% αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε τον πήχη για το κόμμα του σε αυτό το ποσοστό. Θεωρώ ότι αποτελεί αυτό μία εξόφθαλμη προσπάθεια «ικανοποίησης» της πολιτικής φιλοδοξίας του πρωθυπουργού. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα θέμα καθώς οι δημοσκοπήσεις «φτιάχνουν κλίμα» και όπως διαπιστώνουμε υπάρχει τόσο στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας όσο και στις δημοσκοπήσεις μια επικοινωνιακή μεροληψία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτή τη φορά και όχι όπως στις περσινές εκλογές, η κυβέρνηση θα πάρει από τους πολίτες, που εκτιμώ ότι θα συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές, πολύ σοβαρά μηνύματα.

Θα την χρεώσουν τόσο για το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών μετά και από τις αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών όσο και για την κατάσταση στην οικονομία, την ακρίβεια που δεν έχει τιθασεύσει επί τρία χρόνια, τις εργασιακές σχέσεις, την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και το μείζον ζήτημα της πρόσδεσης της χώρας μας στο άρμα των δυνάμεων που δεν θέλουν την Ειρήνη στον κόσμο, με τη ριζική αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής από την πάγια θέση για πολυδιάστατη και φιλειρηνική προσέγγιση.

Κανονικά σήμερα αντί της τοξικής αναφοράς με πάρθια βέλη ανάμεσα στα κόμματα για προσωπικά ζητήματα ή για ήσσονος σημασίας θέματα, θα έπρεπε όλοι να παίρνουν σαφέστατη θέση και πρωτοβουλίες υπέρ της Ειρήνης στον κόσμο. Βλέπετε τι γίνεται στα πανεπιστήμια στην Αμερική, τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για την αδυναμία της να χαράξει μία συγκεκριμένη αυτόνομη πολιτική, για τις εγκληματικές ευθύνες της επιχείρησης, την οποία συνεχίζει το Ισραήλ με πρόσφατη την ανακάλυψη μαζικών τάφων στα κατεστραμμένα νοσοκομεία, με το δράμα της Ουκρανίας που συνεχίζεται.

Όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι θα «χρεώσουν» και μέσω των εκλογικών συσχετισμών στις Ευρωεκλογές την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με πολύ ισχυρά μηνύματα.

Για το εάν εγείρεται θέμα με την ασφάλεια των εκλογών μετά το περιστατικό στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ:

Είναι σαφές ότι όλη η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετήσει και να ενσωματώσει στους εκλογικούς καταλόγους την επιστολική ψήφο έχει οδηγήσει στο καταφανέστατο σκάνδαλο των διαρροών προσωπικών δεδομένων πολιτών για το οποίο είναι υπεύθυνη, ως κόμμα, η ΝΔ. Από ότι φαίνεται μάλιστα υπάρχουν και κενά ασφαλείας σε σχέση με την επιστολική ψήφο, τα οποία έχουν επισημανθεί και από τα κόμματα και μέσα στη Βουλή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αρνητικό αίσθημα στους ψηφοφόρους.

Ωστόσο δεν πιστεύω ότι υπήρξε ή ότι θα υπάρξει κίνδυνος για καθολικού τύπου αλλοιώσεις του εκλογικού αποτελέσματος και είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Θεωρώ όμως ότι υπάρχει μείζον θέμα ως προς την ασφάλεια σε σχέση με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.