Δυστυχώς, δεν είναι μόνο η αφρικανική σκόνη που δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στη χώρα μας.
Είναι και τα θλιβερά που είδαμε να διαδραματίζονται μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τον ξυλοδαρμό βουλευτή. Που μας θύμισαν το – όχι μακρινό – παρελθόν με τη Χρυσή Αυγή.
Άκουσα χτες τον πρόεδρο των Σπαρτιατών στη Βουλή και σήμερα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη να μας αποκαλεί «μειοδότες».
Εμείς λοιπόν είμαστε περήφανοι που είμαστε αντιφασίστες.
Είμαστε περήφανοι που δώσαμε τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για να μπει η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή και να μπει φραγμός στο κόμμα-μαριονέτα του Ηλία Κασιδιάρη.
Ξέρουμε ιστορία κύριε Στίγκα. Μειοδότες ήταν οι πολιτικοί σας πρόγονοι: από την κατοχή των δωσίλογων μέχρι και την χουντική τραγωδία της Κύπρου.
Η άκρα Δεξιά είναι η παράταξη που έχει οδηγήσει αυτή τη χώρα σε τραγωδίες.
Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό.
Και σας αφήνω, δυστυχώς, να επιλέξετε σε ποια κόμματα θα δίνετε συγχαρητήρια: Σε αυτά τα κόμματα τα οποία αποφεύγουν να καταθέσουν υπόμνημα για τον αποκλεισμό σας στον Άρειο Πάγο.
Σε αυτά τα κόμματα τα οποία έχουν υποψήφιους ευρωβουλευτές οι οποίοι μιλούν για ευπρόσδεκτες ψήφους.
Ε, λοιπόν, για εμάς οι δικές σας ψήφοι δεν είναι ευπρόσδεκτες.
Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: Σας θεωρούμε ανεπιθύμητους.
Τα θλιβερά δυστυχώς συνεχίζονται και στην Οικονομία. Εκεί που η Κυβέρνηση έχει το θράσος να πανηγυρίζει.
Σήμερα οι Financial Times λένε ότι οι Έλληνες έχουν γίνει, δεν ήταν, οι δεύτεροι φτωχότεροι στην Ευρώπη των 27. Ξεπερνάμε μόνο τη Βουλγαρία.
Λένε ακόμη ότι η διαφορά με την Βουλγαρία μειώνεται ραγδαία και δεν είναι παράλογο να περιμένει κανείς ότι η Ελλάδα σύντομα θα είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θερμά συγχαρητήρια!
Τα πέντε αυτά χρόνια, που η χώρα μας κυβερνάται από την Νέα Δημοκρατία, κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία. Για την εφαρμογή της ήδη υφιστάμενης ατζέντας του κυρίου Μητσοτάκη σε μια νέα συγκυρία.
Αυτή η κυβέρνηση δεν προσαρμόζεται στις κρίσεις που τη βρίσκουν. Οι κρίσεις προσαρμόζονται στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι έγινε με την πανδημία. Έτσι έγινε και με την ενεργειακή κρίση. Έτσι γίνεται και με την κλιματική αλλαγή.
Το σημερινό σχέδιο νόμου αποδεικνύει τον κυνικό τρόπο με τον οποίο το κυβερνητικό επιτελείο στέκεται απέναντι στο περιβάλλον, απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας και απέναντι στους αγρότες της Θεσσαλίας και τις οικογένειές τους.
Εκεί που η κυβέρνηση πραγματικά έχει ξεπεράσει τον εαυτό της, είναι στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία.
Από πού να το πρωτοπιάσει κανείς;
Το γεγονός ότι ανατέθηκε μια τόσο σοβαρή μελέτη που αφορά το μέλλον της Θεσσαλίας, χωρίς επιστημονικές προδιαγραφές και χωρίς κριτήρια;
Την ώρα που το κείμενο της μελέτης είναι υποτίθεται στη διαβούλευση, η κυβέρνηση φέρνει τμήμα αυτής της μελέτης στη Βουλή για νομοθέτηση.
Και ποια είναι η πρεμούρα της για την νομοθέτηση; Η σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας.
Άλλη μια ωραιότατη ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη και σε αυτήν την καταστροφή: εμπορευματοποίηση του νερού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολλανδικής Εταιρείας, σε συνέντευξή του, δηλώνει ότι η ίδια η εταιρεία που έκανε τη μελέτη, έχει έτοιμο και δικό της επενδυτικό σχέδιο.
Δώσατε τέτοια μελέτη για το μέλλον της Θεσσαλίας και της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο, σε εταιρεία που θέλει να επενδύσει η ίδια στον Θεσσαλικό κάμπο;
Η λύση στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι μόνο η καλύτερη διαχείριση του νερού. Bρίσκεται στο στρατηγικό σχεδιασμό σχετικά με την αλλαγή των καλλιεργειών της περιοχής και στο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, το οποίο η κυβέρνηση σήμερα δεν εκπονεί.
Η καταστροφή της Θεσσαλίας είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική του μέλλοντος που προοιωνίζεται για τη χώρα μας με την παρούσα κυβέρνηση.
Ένα μέλλον που όλοι θα βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Καθώς οι συνέπειες τους θα αναδεικνύουν τις θεμελιώδεις ανισότητες της κοινωνίας μας.
Το πρόταγμα ης Δίκαιης Πράσινης Μετάβασης, το πρόταγμα της Κλιματικής Δικαιοσύνης είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι σήμερα απολύτως επείγον και αναγκαίο. Για το παρόν το δικό μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Και εμείς για αυτό θα παλέψουμε.
Η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ του ΥΠΕΝ για την κλιματική αλλαγή