Από το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου είχε ξεκινήσει η προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών στην Ροδόπη που είχαν αναδείξει ως πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή άστοχες δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρχισε πιο έντονα, πιο απροκάλυπτα, η “θρακιάδα”. Για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση και ύστερα, η ψήφος 50.000 πολιτών σε Ξάνθη και Ροδόπη απασχόλησε το πανελλήνιο. Αίφνης ο εργάτης στα Καμίνια μάθαινε για το τουρκικό προξενείο και τις “ανάρμοστες σχέσεις” που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό. Πρώτη φορά τουλάχιστον από την μεταπολίτευση επιχειρήθηκε “δολοφονία χαρακτήρα” που αφορούσε τους υποψήφιους και νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη. Ο σημερινός μάλιστα νέος υπουργός Δικαιοσύνης “ανακάλυπτε” αεροπλάνα και βαπόρια τα οποία μετέφεραν πολίτες από την Γερμανία, ώστε να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους δύο νομούς της Θράκης. Ειρήσθω εν παρόδω, στις 21 του Μάη ούτε αεροπλάνα υπήρξαν ούτε βαπόρια. Υπήρξαν στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου, όχι για τις εκλογές, αλλά για την μεγάλη γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ που περίπου συνέπιπτε με τις εκλογές του Ιουνίου. Να σημειώσουμε βεβαίως ότι μιλάμε πάντα για έλληνες πολίτες που το δικαίωμα της ψήφου το έχουν, άρα γιατί έπρεπε να γίνει όλη αυτή η ιστορία; Αφενός για να πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης στην διακαναλική του, αναφέρθηκε δύο τουλάχιστον φορές σε αναρτήσεις τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου έπρεπε να συμπιέσει την ακροδεξιά. Άλλωστε, γι’ αυτό θα σπεύσει να στείλει την Ντόρα Μπακογιάννη στα βουνά της Ροδόπης, ώστε να κάνει το μήνυμα πιο καθαρό. “Μαζί μας ή θα υποφέρετε”, αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο φρόντισε ο κ. Σκέρτσος να το κάνει πιο σαφές μιλώντας για “εθνική εξαίρεση”.
Στο μεσοδιάστημα “δαιμόνιοι ρεπόρτερς” ανακάλυπταν όλη την ιστορία της οικογένειας Φερχάτ, στηριγμένοι “σε πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας”. Τώρα από πότε η ΚΥΠ είναι αξιόπιστη πηγή, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης δύο μέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές αναφέρεται στο έγγραφο της ΚΥΠ, λέει ότι ενημέρωσε τον Τσίπρα και τον καλούσε να αναλάβει την ευθύνη. Όση βεβαίως ευθύνη ανέλαβε το κόμμα του, αλλά και το ΠΑΣΟΚ σε βάθος δεκαετιών. Ανεπιβεβαίωτες πάντως πληροφορίες θέλουν ένα κομμάτι των πολιτών που ψήφισαν ΝΔ στην Ροδόπη τον Μάιο, να πείθονται στις δεύτερες εκλογές να στηρίξουν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ. Όμως στο τέλος της μέρας, όλα αυτά και άλλα τόσα οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη πάλι θέση στην Ροδόπη, στην δε Ξάνθη να μειώσει την διαφορά του από την ΝΔ από τις 10 μονάδες των εκλογών του Μαΐου, στην 1,5 μονάδα του Ιουνίου. Γιατί αυτό; Μα οι σχεδιαστές του σχεδίου δεν υπολόγισαν την πραγματική κοινωνία της μειονότητας και τα πραγματικά της προβλήματα.
Ήθελε όντως πολύ κουράγιο αυτή η ψήφος των ανθρώπων, δεν ήταν μια εύκολη ψήφος. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από σύμπασα την Αριστερά και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει διαφορά το να ψηφίζει κάποιος ΝΔ στην Εκάλη, από το να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ στην ορεινή Οργάνη της Ροδόπη ή στην Άνω Βυρσίνη, λίγες μάλιστα μέρες μετά το πέρασμα της κ. Μπακογιάννη. Ήρθε και ο Αβραμόπουλος και ο Σταϊκούρας, αλλά δεν κατάφεραν τίποτε ιδιαίτερο πέρα από μια συσπείρωση μεγαλύτερη του πλειονοτικού στοιχείου στην Ροδόπη. Όμως στο τέλος της μέρας τα προβλήματα είναι εδώ όπως και οι πληγές που άνοιξαν από αυτή την χωρίς όρια “θρακολογία”.
Σταμάτης Σακελλίων